Nejprodávanější věc v Ambiente? Plzeň do PET lahve a tatarák!

11. dubna 2021
Foto: Jakub Dohnálek
Asi pětinu celkových tržeb restaurací Ambiente generuje online obchod AmbienteDoma.cz, ve kterém hosté navštěvují e-shopy jednotlivých podniků a kupují nejen hotová jídla, ale také polotovary nebo suroviny od farmářů. Jak funguje virtuální prodej a po čem je největší poptávka?

Prodej přes tvoří zhruba pětinu celkových tržeb podniků Ambiente. Například v únoru si hosté přes Ambientedoma.cz objednali jídlo za 6,2 milionu korun. Tato virtuální restaurace, která stejně jako hvězda Ambiente sdružuje podniky patřící do skupiny, začala vznikat před rokem v reakci na vládní uzavření restaurací. Dvanáct měsíců poté už služba dotahuje ve výši tržeb rozvozy třetích stran, jako je Wolt a Dáme jídlo.

„V chování hostů je patrný vývoj. Před rokem si nejčastěji chodili k výdejovým okénkům – buď si u nich přímo objednali a na jídlo si počkali, nebo si předem zatelefonovali,“ popisuje zkušenost z pandemie restauratér Tomáš Karpíšek.

Po uzavření podniků také významně narostly objednávky přes rozvozové služby. „Během roku jsme postupně spouštěli naše vlastní e-shopy a nyní už pozorujeme změnu v zákaznickém chování,“ konstatuje Jan Románek, který se v Ambiente stará o data a jejich interpretaci.

Pivo, tatarák i suroviny na vaření

Jen za letošek si přes e-obchod restaurací Ambiente objednalo bezmála 2400 hostů čepovaný Prazdroj. Pečlivě ošetřené pivo z tanku je tak nejprodávanější položkou na e-shopu AmbienteDoma.cz. V závěsu za pivem je tatarák, ten se online prodal už více než 1500krát. V žebříčku popularity ho následuje chleba z Esky, brazilské pečivo paõ de queijo z Brasileira a smažený sýr z Lokálu.

View post on Instagram
 

Přes AmbienteDoma.cz si měsíčně objedná jídlo deset tisíc lidí. „Zatímco v průběhu prosincového uvolnění tržby přes rozvozové služby třetích stran klesly, přes AmbienteDoma.cz naopak rostly,“ dodává Románek. Vysvětluje si to tím, že se hosté přes e-shop AmbienteDoma.cz naučili nakupovat jiný sortiment. U Woltu a Dáme jídlo jsou zvyklí hledat teplá jídla do krabičky, určená k okamžité spotřebě, oproti tomu ve virtuálních restauracích hosté nakupují také balíčky s polotovary, boxy na grilování, chlebíčky, dorty a zákusky či farmářské suroviny na vaření.

Virtuální obchod AmbienteDoma.cz sdružuje e-shopy restaurací Ambiente. Ty běží na platformě Shoptet, napojené na rozvoz od Liftaga, které doručuje balíčky po celé Praze i za ni. Cena za doručení po hlavním městě je maximálně 95 Kč.

Ambiente doma

Na e-shopu AmbienteDoma.cz objednáte nejen jídla s sebou a chlazené hotovky, ale také celý nákup. V jednotlivých podnicích pořídíte i suroviny od farmářů a polotovary k domácímu vaření a pečení.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.