Nejvěrnější štamgast

25. května 2016
Foto: Honza Zima
Paní Zavadilová je v hospodě U Zavadilů jako doma odmalička. Vlastnil ji totiž nejdřív její dědeček a pak i tatínek. Teď podnik patří jí. Bydlí v prvním patře, přímo nad výčepem. Na oběd do Lokálu chodí každý den.

Kunratický Lokál se jmenuje U Zavadilů a vy jste Zavadilová, to asi nebude náhoda…

Samozřejmě, že není! Už můj dědeček Josef Zavadil tady založil hospodu, kterou potom vedl i tatínek. Je to náš rodinný podnik. V roce 1901 to byl jenom malý baráček, jako je ten naproti. Až v roce 1906 přistavěl dědeček patro. Dřív byl náš lokál rozdělený na dvě části. Tady, kde teď sedíme, bylo řeznictví a vzadu restaurace.

Řeznictví?!

Otec byl řezník. Zabíjela se tu a bourala prasátka a taky kozy jak pro potřebu restaurace, tak na prodej do řeznictví. Ale tehdy to bylo trochu jinak. Každý choval nějaká domácí zvířata, aspoň slepice. Když jsem byla malá, vyčítala jsem tatínkovi, že je vrah, ale co měl chudák dělat, když byl řezník?

Jaké se tu tehdy čepovalo pivo?

Kvůli dostupnosti se sem dováželo pivo z nedalekých Popovic. Ale ta Plzeň, co se tu čepuje teď, je výborná, I když já vlastně pivo nesmím, protože mám cukrovku. Ale když je k obědu třeba kachnička, tak neodolám a dám si.

Jak jste spokojená s nynějším Lokálem?

Od roku 1990 tady bylo několik hospod, ale před čtyřmi lety sem přišlo Ambiente a ti to dělají, musím zaklepat, opravdu pořádně. Všechno vaří na másle a sádle, žádné oleje. Když jsem byla malá, vůbec jsem nechtěla jíst. Chodili jsme kvůli tomu po doktorech, a teď se na mě podívejte! Taky si každý den dávám všechno: polévku, hlavní jídlo, často i okurkový salát a potom kávu a zákusek. I když bych ho neměla.

Co vám tu chutná nejvíc?

Ráda se podívám do jídelního lístku a musím říct, že si vždycky vyberu. Třeba dneska jsem měla pečené kuřecí stehno s bramborem. Nejraději mám jednoduchá jídla. Takovou krupicovou kaši miluju, zrovna včera ji měli. Dávám si ji většinou jako dezert.

Přála byste si zachovat tradici rodinného podniku?

Samozřejmě! Tamhle naproti bydlí můj synovec Pavel Zavadil. Je taky podnikatel, má firmičku se zdravotnickými potřebami. Svěřím mu to tu, závěť už je sepsaná. Pořád to bude hospoda U Zavadilů.

Jakým směrem by se podle vás měl Lokál U Zavadilů ubírat?

No, nafouknout se nedá, ale upravené to tu mají krásně. Dobře tu vaří. Čepují perfektní pivo. Tak co vylepšovat? Hlavní je, aby to tu měli lidi rádi a chodili sem.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.