Někdo to rád oranžové

18. března 2016
Foto: Marek Kučera
Pokud bychom měli vybrat něco, které bude synonymem pro přírodní vína, bude to oranžové. Proč?

Ačkoliv působí jako hipsteřina poslední doby, oranžová vína mají dlouhou tradici. Dříve se hrozny z celé vinice sklidily najednou a odrůdy ani barvu nikdo moc neřešil ani při vinifikaci. První zmínky o oranžových vínech pocházejí z Gruzie; tam je vyrábějí už několik tisíc let, hlavně z lokálních odrůd Mtsvane a Rkatsiteli. Často při tom používají kvevri, hliněné nádoby zakopané do země.

Moderní historie oranžových vín začala v italsko-slovinském pohraničí, v regionech Collio (Itálie) a Goriška Brda (Slovinsko). První novodobé oranžové víno vzniklo v 90. letech a byli u toho legendární Jožko Gravner (Steve Jobs oranžových vín) nebo přírodní vinař Stanko Radikon. Díky nim a dalším vinařům, jako je Prinčič, Vodopivec nebo Zidarič, jsou dnes „oranžády“ tak daleko.

Víno nabité antioxidanty
Drtivá většina odrůd révy obsahuje barvivo jen ve slupkách, a i když vylisujete hrozny třeba Frankovky, šťáva bude bezbarvá. Barvivo se ze slupek do moštu dostane během macerace. Oranžové víno se vyrábí z bílých hroznů, ale v podstatě jako červené víno, v kontaktu se slupkami.

U některých odrůd, třeba u Tramínu nebo Pinotu Gris, slupky obsahují velké množství barviva, takže ke zbarvení stačí pár hodin. Existují však i odrůdy, které nezískají moc barvy ani během delší macerace. Krásným příkladem je elegantní Nosiola od Elisabety Foradori. Kultovní biodynamická vinařka z Trentina nechává hrozny macerovat v hliněných amforách devět měsíců. Víno však nemá oranžovou barvu, spíš zlatavou.

Během macerace víno nezíská jen tmavší zbarvení, ale dochází i k uvolňování tříslovin, polyfenolických látek a také antioxidantů. Díky tomu oranžová vína nepotřebují žádnou velkou stabilizaci v podobě silného síření, což je samozřejmě výhodou.

Radši se posaďte...
Pokud se chystáte ochutnat oranžové víno poprvé, radši se posaďte. Tahle vína totiž mívají velmi osobité aroma i chuť. Snažte se nevytvářet si předem žádná konkrétní očekávání, a hlavně s ničím nesrovnávejte. Věřím, že když do toho půjdete s otevřenou myslí, přijde si skoro každý (wine hipster) na své.

Oranžová vína kombinují plnost a třísloviny červených vín se svěžestí a ovocitostí bílých (něco mezi vepřovým kolenem a sushi). Díky tomu nemusíte „oranžády“ moc chladit, ideální je teplota okolo 15 ºC. A chuť? Typické jsou tóny kandovaných pomerančů, ovocných čajů, koření a bylinek. Tahle vína jsou navíc extrémně food friendly. Doporučuju vyzkoušet v první řadě s asijskou kuchyní.

Od přírodních vinařů
Nejzajímavější oranžová vína u nás nabízejí přírodní vinaři Richard Stávek z Němčiček a Petr Nejedlík z vinařství Dobrá Vinice. Do experimentování se však už pustily i moderní vinařské firmy s velkou produkcí, takže dostanete třeba i oranžovou Pálavu se zbytkovým cukrem. Dejte si na ně ale pozor. Většina těchto producentů chce jen využít módní vlny přírodních a oranžových vín, a očekávaný zážitek se pravděpodobně nedostaví.

Proč? Raw bio vegetarianský burger z KFC by taky neznělo moc důvěryhodně... „Oranžády“ jsou odjakživa spojeny s přírodní produkcí a nepatří do velkovýroby, při níž se do vín často přidávají aromatické kvasinky, barviva, stabilizátory a další aditiva.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.