Nový Lokál na královské adrese

28. dubna 2019
Foto: Honza Zima
Nový pražský Lokál otevřel na Královských Vinohradech, na rohu Šumavské a Korunní ulice. Navazuje na zažitou tradici místa, kterou doplňují moderní technologie péče o pivo a poctivá česká kuchyně.

Interiér obohacují prvky inspirované vznešenou atmosférou Královských Vinohrad – například zlatá barva tanku. „Prostoru dominují lustry, které vycházejí z motivu královské koruny. Snažili jsme se také zachovat některé původní, historické prvky. Moc toho nebylo, ale při škrábání stěn jsme pod vrstvou několika maleb z různých období narazili na válečkovaný ornamentální dekor. Ze zbylých fragmentů jsme zrekonstruovali jeho podobu a vyrobili váleček s odpovídajícím vzorem, kterým jsme celý prostor vymalovali,“ říká architekt Šimon Brnada z ateliéru PH6.

Stejně jako v ostatních Lokálech, ani tady nechybí podsvícené dřevěné obložení s rytými motivy. Tentokrát se ho ujal ilustrátor Martin Groch. „Na Vinohradech žilo a žije množství výrazných osobností českého kulturního a politického života, v ulici měl ateliér malíř Josef Váchal, nedaleko bydleli bratři Čapkové... Představili jsme si, jak se jejich svět potkává s dneškem v jedné hospodské ironii. Co je grotesknější, Váchalovi démoni, nebo někteří obyvatelé lepší čtvrti?“ ptá se Michal Nanoru za Studia Najbrt, které je autorem loga a vizuální identity Lokálu.

V něčem ale bude Korunní přece jen jiná. „Novinkou jsou kachlová kamna. Chtěli jsme do Lokálu vnést atmosféru prvorepublikových vinohradských bytů, ve kterých byla kamna v každém pokoji. Plotna přes obědy slouží jako výdejní pult hotových jídel. Večer se na ní hřejí hrnce s párky, taliány nebo polévkou,“ vysvětluje generální manažer Korunní Marek Kolář. Tým kuchařů povede šéfkuchař Vít Kudrna.

Novinkou jsou kachlová kamna. Chtěli jsme do Lokálu vnést atmosféru prvorepublikových vinohradských bytů, ve kterých byla kamna v každém pokoji. Plotna přes obědy slouží jako výdejní pult hotových jídel. Večer se na ní hřejí hrnce s párky, taliány nebo polévkou.

Vinohrady sice mají vinnou minulost, ale pivo se tady vařilo a pilo už v 19. století. Samotná hospoda, kde Lokál sídlí, je otevřená už od roku 1904. První, vlastenecké jméno dostala podle Františka Palackého – „U Palackého“ se tu říkalo až do 30. let. Kromě piva nabízel podnik bohatý kulturní program a stal se místem setkávání politické strany Československá národní demokracie a místních občanských spolků včetně vinohradského fotbalového klubu. Nade dveřmi se pak vystřídaly názvy „Star“ a „U Wolterů“ podle tehdejší majitelky. Od konce války se už vžil název Korunní, který má hospoda dodnes.

Zamluvte si stůl

Rezervaci do Lokálu Korunní si můžete udělat prostřednictvím webových stránek nebo telefonicky na čísle 604 500 257.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.