Oldřich Sahajdák: „Byl jsem jediný, kdo Ambiente neznal.“

20. září 2015
Foto: Archiv Ambiente
Jeden z nejlepších kuchařů v zemi Oldřich Sahajdák nastoupil do Ambiente v Mánesově ulici v roce 1997, když se vrátil z vojny na Dukle. Kdokoliv o té době mluví, řekne, že to byla obrovská legrace.

„Byla s ním sranda, zároveň byl koncentrovaný, nepodléhal tlaku a všechno od něj bylo precizní," chválí Sahajdáka jeho tehdejší šéf Vlasta Lacina. O Ambiente se Sahajdák dozvěděl od svého kamaráda Petra Tyrichtra (dnes majitel a šéfkuchař restaurací Mozaika a Krystal), který v Mánesce už vařil. „Byl jsem jedinej, kdo Ambiente neznal, " píše Oldřich ve svém stručném životopise, který sepsal pro loňské Culinary Symposium. „Potřeboval jsem místo, líbilo se mi, že bylo plno, a tak tam práce rychle utíkala," dodává.

Nejlepší bylo večerní vaření
„V Mánesce se sešla výjimečná parta lidí, nic podobného jsem potom ani předtím nezažil," tvrdí dnes Oldřich Sahajdák. „Nejvíc mě bavilo večerní vaření, při kterém se vymýšlelo menu. Byl s námi v kuchyni Tomáš Karpíšek, což byl v té době pro nás kuchaře obrovský vzor. Co řekl, bylo svaté. Ostatně to platí dodnes," rekapituluje.

Rozjezd Potrefených hus
Rok po nástupu odjel Olda na Nový Zéland. „Zůstávám tam rok, trhám ovoce, jezdím traktorem, sázím kiwi, hnojím pomeranče, trochu vařím, asistuju u stříhání ovcí a taky se hodně flákám," píše ve zmíněném životopisu. „V roce 1999 se vracím do Ambiente, ale je plno a rozjíždějí Potrefenou husu, debilní název, ale práci potřebuju. Beru to a zůstávám asi půl roku, pak to nějak šlape a otevírá se jedna za druhou," dodává Oldřich Sahajdák.

Šéf šéfkuchařů
Poté, co Ambiente od manažerské smlouvy s Potrefenou husou odstoupilo, nabízí Tomáš Karpíšek Oldovi, aby v jeho firmě zůstal. „Nic jiného stejně nemám, tak proč ne. Dělám šéfkuchaře, co moc nevaří, jenom kontroluje, co se jak kde dělá, a pomáhám ve všech Ambiente postavit menu a nové hospody, najímám zaměstnance a podobně. Poznávám spoustu nových a šikovných lidí, později to všichni někam dotáhnou," komentuje Oldřich tuto kapitolu ve svých vzpomínkách.

Láska k české kuchyni
Ze všechno nejvíc Oldřicha zajímala česká kuchyně. Otevření Café Savoy bylo sice krokem k tomu, co ho baví nejvíc, nicméně jak řekl v rozhovoru pro Taste of Prague, pořád měl pocit, že se má co učit. „Odjel jsem proto na studijní pobyt do kuchařské školy CIA. V Kalifornii jsem poznal degustační restauraci French Laundry Thomase Kellera, a když jsem se vrátil, popsal jsem celý koncept Tomáši Karpíškovi. Chtěl jsem stejným způsobem zpracovat a nabídnout českou kuchyni," popisuje prvotní impuls k založení La Degustation Bohême Bourgeoise její šéfkuchař.

#OldrichSahajdak

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.