Opravdu se máme vyhýbat uzeninám?

1. listopadu 2015
Foto: Honza Zima
Upozornění Světové zdravotnické organizace na škodlivost uzenin je impulsem k tomu, abychom se víc zabývali tím, jaké potraviny konzumujeme. Je důležité znát původ, složení a také přemýšlet o množství.

Důkazy WHO se opírají o epidemiologické studie, které spojují spotřebu masa a uzenin s výskytem rakoviny v průběhu života. Jenže při tom neberou v potaz zásadní věc: rozdíly v kvalitě masných výrobků, a hlavně v jejich složení. A ty mohou být doslova propastné. Zatímco průmyslově zpracovávané maso a uzeniny většinou obsahují konzervační látky, fosfáty, zvýrazňovače chuti a paletu dalších aditiv, která prokazatelně způsobují škodlivost těchto výrobků, „domácích“ uzenin se zpravidla nic z toho netýká.

Například masné výrobky, které dostanete v Našem mase, v sobě nemají žádné polyfosfáty ani jiné přídatné látky. „Je v nich pouze kvalitní čerstvé maso z vlastní produkce, koření, obyčejná sůl a nezbytné množství dusitanové soli, která se na výrobu uzenin používá od pradávna,“ ubezpečuje řezník Našeho masa František Kšána.

Co z toho plyne? Že rozhodně není jedno, co jíme, a že zvláště v případě uzenin je na místě dát přednost kvalitě, tedy výrobkům připraveným poctivě a maximálně „čistě“, bez nejrůznějších přídatných látek. A samozřejmě na nich nestavět jídelníček, ale brát je spíš jako vítané – a chutné – zpestření. Dopřát si třikrát do týdne jídlo z kvalitního masa nám totiž prospívá, zatímco stravovat se denně nekvalitním masem a uzeninami znamená hazardovat s vlastním zdravím. Důležité je také množství, respektive velikost porce; nepřejídat se, zvláště ne masem a uzeninami.

„Pro nás je toto upozornění Světové zdravotnické organizace jednoznačným impulsem k tomu, abychom se ještě hlouběji zabývali tím, jaké potraviny zpracováváme, a více podporovali drobnou řemeslnou výrobu a ekologické zemědělství,“ uzavírá Tomáš Karpíšek, restauratér a spolumajitel řeznictví Naše maso.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.