Pizza Nuova má narozeniny!

13. ledna 2016
Foto: Honza Zima a archiv Ambiente
Na rozkopaném náměstí Republiky se přesně před deseti lety otevřela Pizza Nuova. Předcházely tomu výlety do Itálie a dovoz neapolské pece, pizzaře i surovin.

Pizza Nuova je jedinou restaurací Ambiente, kde má podíl zahraniční investor – slavný ragbista s českými kořeny, Angličan Daniel Luger. „Do našeho nápadu udělat luxusní neapolskou pizzerii se zamiloval. A tak jsme rovnou hledali místo,“ říká Tomáš Karpíšek. Pak následovalo mnoho výletů do Neapole a již několikrát prověřený scénář budování nového konceptu.

Suroviny z Itálie

Aby mohlo Ambiente péct pravou neapolskou pizzu, muselo dovézt z Itálie pec i pizzaře a sehnat dodavatele surovin. „Proto jsme na jeden z výletů do Neapole vzali Jirku Jelínka z dnešního Wine Food Marketu. Tehdy začínal s dovozem italských surovin a pomáhal nám dovézt ta správná rajčata, mouku a čerstvou mozzarellu,” vysvětluje Tomáš Karpíšek.

Domluva rukama nohama

Pec zařídil Tomášův bratr Aleš. „Měl jsem v Neapoli snoubenku a ta mi přes svého strejdu dohodila Steffana, chlápka, který uměl stavět pece. Pec postavil v Itálii a my ji dovezli do Prahy,“ vzpomíná Aleš Karpíšek. Pec se do Pizzy Nuova instalovala jeřábem nezasklenou výlohou. Kromě pece přivezlo Ambiente do Prahy i pizzaře jménem Francesco d'Elia. Ital s certifikátem na pečení pravé neapolské pizzy žil v Praze 13 měsíců a školil pizzaře. „Francesco rozuměl jen italsky, anglicky minimálně, takže jsme se domlouvali rukama nohama. Učil mě, kdy přiložit a kdy nepřiložit do pece, proč se těsto chová zrovna tak a nebo takhle...” říká pizzař Ondřej Lufinka.

Certifikát Verace Pizza Napoletana

Díky školení od Franceska získal certifikát Verace Pizza Napoletana, bez něj by restaurace nemohla pizzu vyrábět. „Musíme mít suroviny z Itálie a dodržovat přesný výrobní postup,“ dodává Ondra. Ondřej Lufinka v Pizze Nuova pracuje téměř od samého začátku. Z původní party je kromě něho v Pizze ještě manažerka Pavlína Soukupová, manažer Martin Savkulič, který býval sommelierem, generální manažer Marek Landsinger a spolumajitel Jiří Polák.

První roky v Pizze byly krušné – předělávalo se totiž Palladium, náměstí Republiky bylo zavřené a hostů chodilo pomálu. Restaurace na počátku kombinovala pizzu a neapolskou kuchyni a lákala na degustační menu. Ačkoliv jsou degustace stále populární, v průběhu let dostávaly pod vedením šéfkuchaře Radka Pecka větší prostor i předkrmy, saláty a steaky z jídelního lístku.

K desátých narozeninám si Pizza Nuova nadělila pekárnu Pane Nuovo. V přízemí restaurace se tak nově prodává čerstvě pečený italský chléb, káva a sendviče.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.