Povolené neřesti kuchařů

12. srpna 2018
Foto: Dušan Tománek
V gastronomii je všechno trochu jinak než v „normálním“ světě – hříšný požitek často souvisí s dobrým jídlem a poctivou prací. Správní kuchaři mají závislosti, které jim milerád odpustí každý z nás. Není snad láska k luxusnímu vínu, ostrým nožům anebo rozpálené plotně součástí kuchařské DNA?

Chleba s máslem
Vůně, textura a chuť právě upečeného chleba s křupavou kůrkou, vláčnou střídkou a neošizenou vrstvou čerstvého másla – každý kuchař se na tenhle zážitek těší a téměř každý si už dávno vybudoval doživotní závislost. Stlučenou smetanu kuchaři ostatně milují i při vaření a smažení – umí totiž zázraky.

Exkluzivní sýry
Jakmile se blíže seznámíte se zrajícím bochníkem horského sýra, už nikdy si k večeři neukrojíte eidam třicítku. (No dobře, skoro nikdy.) Vášeň pro pořádné sýry začne italským parmazánem a holandskou goudou a pokračuje nepasterizovanými specialitami z Francie, Švýcarska nebo Anglie. Sýry patří k nejdražším slabostem kuchařů.

Kvalitní víno
Život utíká příliš rychle na to, abychom si zakazovali zpomalit u sklenky vína. Kuchař má tzv. přirozenou příležitost a zároveň povinnost porozumět dobrému vínu a jediný způsob, jak ho lze skutečně pochopit, je pít, vařit a párovat. Není snad tohle všechno součástí vašeho poslání? Tak na zdraví!

Dobře ošetřené pivo
Tanková plzeň po směně a ochutnávky řemeslného piva jsou zdrojem radosti i poznání pro všechny, kteří to s vařením myslí vážně. Kuchaři vědí, že testování piva je stejně komplexní a složité jako každá jiná degustace a že od posedlosti skvělým vínem je jen kousek k závislosti na dobře uvařeném pivním speciálu.

Adrenalin
Patnáct hodin na nohou, horko a stres. Zní to zvláštně, ale je to tak – natřískaná restaurace, rekordní počet objednávek, tlak, a hlavně adrenalin jsou hnacím motorem mnohých z nás. Koho by taky bavilo celý den bloudit poloprázdným lokálem? Jen ať to frčí!

Pasta, pizza a klobása
Ani ústřice, ani pětichodové menu – kuchaři si nejčastěji vaří a objednávají jednoduchá jídla, třeba pizzu nebo těstoviny. I tahle neřest je ovšem hluboce požitkářská. Je to rychlé, chutné, dá se to jíst vestoje, a ještě ke všemu to připravil někdo jiný. Není divu, že si michelinský kuchař s gustem poručí klobásu s pivem – božský odpočinek od sofistikovaných kreací!

Ocelová výstroj
I kdyby neměli na zaplacení nájmu a zírali do poloprázdné ledničky, vždycky dají dohromady peníze na vysněný nůž, který musí nutně doplnit stávajících… no dobře, slabých dvacet. Kuchaři se o své nože starají s dojemnou péčí a dost možná by raději kolegům půjčili svoji ženu než perfektně nabroušenou čepel.

Tetování
Mezi kuchaři to není žádný módní trend, ale dlouhodobý fenomén. Dnes těžko najdete kuchaře pod čtyřicet, který by si nenechal vytetovat nůž, příbor, zvíře nebo jídlo – jasný důkaz, že své práci upsal tělo i duši.

Pohodlné boty
Nejdůležitějším nástrojem kuchaře jsou sice ruce, ovšem celodenní stání za plotnou si kromě slušné fyzičky žádá i péči o nohy. Jinak si koledujete o bolesti zad, hlavy a o špatné držení těla. Při směnách od nevidím do nevidím to není nic moc, uznejte. Kvalitní obuv proto berte jako povinnou investici.

Pořádné vypalovačky
Hudba působí na emoce, uvolňuje a zároveň umí nakopnout. Někteří šéfkuchaři striktně zakazují jakýkoli hudební doprovod, spousta profíků ale sází na energické hity, které nastaví žádoucí tempo při přípravě, výdeji i úklidu.

Sůl
Chce to dosolit! Tahle reakce na přechutnávku denního menu se může zvrtnout v závislost na chloridu sodném. Sůl je nejdůležitějším ochucovadlem a základním prvkem řady kuchařských technik. Ovšem pozor – dokáže zvýraznit chuť, ale taky přebít suroviny, takže se prakticky nedostanou ke slovu. Profesionální kuchaři často solí mnohem víc než amatéři, ovšem dobře vědí, proč, kdy a jak, a hlavně ovládají umění dosolit a nepřesolit.

Kofein
Silná, slabá, špatná i výběrová – káva je pro kuchaře dopink, bez kterého nelze přežít. Ranní espresso po příchodu do práce je nutnost a cappuccino s latte artem od kolegy baristy se do denního příjmu kofeinu snad ani nepočítá. Pitný režim je zkrátka kávový režim.

Oheň a žár
Rozpálený hořák, sálající pec na dřevo a plameny z grilu, na kterém se propéká šťavnatá kotleta. Teplota v kuchyni šplhá povážlivě vysoko, a když se k tomu přidá pára a vlhkost, promění se kuchyň v tropický prales. Kuchaři se pěkně zapotí. A přesně to mají (téměř všichni) rádi!

Zdroj: Paul Sorgule

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.