Pozor, křehké!

19. května 2017
Foto: Johana Pošová
Je křehká, něžná a nabitá přesně tou chutí, kterou máte zrovna teď nejradši. Dáte si lesně ovocnou, zahradní, nebo třeba echt italskou? Tady je základní recept, vy už pak variujte dle libosti a aktuálních zásob.

1. 4 bílky, 225 g cukru krupice, 25 g kukuřičného škrobu a 10 g světlého vinného octa vyšlehejte do husté pěny. Nejlíp uděláte, když tento úkol svěříte robotu nebo mixéru, a i tak počítejte s dobrými deseti minutami.

2. Vezměte lžíci a na pečicí papír tvarujte pusinky tak velké, jak máte zrovna chuť.

3. Při 120 ºC pečte asi hodinu a tři čtvrtě. Poté plech vyndejte z trouby a nechte pusinky vychladnout. Pozor, manipulace s nimi vyžaduje nejvyšší opatrnost – jsou křehké a snadno se rozlámou.

4. Ozdobte šlehačkou – poctivou domácí, a nešetřete s ní. Lze ji i ochutit (malinami, ořechy, čokoládou, vanilkou…), ostatně stejně jako pusinkový korpus. Další možností je zakysaná smetana, mascarpone nebo váš oblíbený krém, ale musí být lehký, aby se ta křehká krása pod ním nezačala hroutit a lámat.

5. Navrch přidejte ovoce, čokoládu, karamel – jak je libo. My jsme vám pro inspiraci nafotili hned tři varianty: s lesním ovocem, s karamelem a čokoládou a s lískovými ořechy.

Na nic nečekejte a jděte do toho. Tenhle dezert je přímo nutné sníst hned, jinak se promáčí.

Zásobte se

Pusinky si klidně napečte do zásoby. Teoreticky vydrží i čtrnáct dní, tak proč si neotestovat, jak dokážete odolávat pokušení?

Kterou si vyberete?

V Pastacaffé už vyzkoušeli spoustu variant: pistáciovou, kávovou, malinovou, hruškovou, vanilkovou, oříškovou… „Hodně se mi líbila kávová s mascarpone, hodí se k nám ,do Itálie‘. Ale hosté nejvíc chtějí Pavlovu se šlehačkou a ovocem,“ usmívá se Jirka Bergman a dodává, že lidé oceňují i to, že jde o bezlepkový dezert.

Recept vyšel v jarním vydání časopisu A*, který si můžete volně brát v restauracích Ambiente.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.