Pravý ukrajinský boršč

29. ledna 2016
Foto: Honza Zima
Před časem jsme v Lokálech vyhlásili soutěž o nejlepší boršč. Ten vítězný uvařila Bronislava Bernas z Lokálu U Bílé kuželky. Přestože je příprava téhle polévky trochu náročnější a ušpiníte při ní větší než malé množství hrnců, stojí to za to.

Na 5 porcí potřebujeme:

  • 150 g hlávkového zelí
  • svazek kopru
  • 300 g vepřového bůčku
  • sádlo
  • 1 cibule
  • 2 litry vepřového vývaru
  • 1 větší červenou řepu
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 citron
  • 150 g kysaného zelí
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ¼ celeru
  • 2 brambory
  • zakysanou smetanu
  • sůl a pepř

Na vývar z koření:

  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře

1.

Hlávkové zelí nakrájíme na větší kusy a asi 90 minut pečeme v troubě při 150 ºC.

2.

Připravíme si vývar z koření. Smícháme bobkové listy, nové koření a celý pepř, zalijeme asi 2 dcl vody a svařujeme přibližně 20 minut.

3.

Svazek kopru si rozdělíme na tři části: nejspodnější nožky (dále nekrájíme), prostřední část (nakrájíme nadrobno) a vrchní snítky. Takto připravený kopr dáme stranou, budeme jej potřebovat později.

4.

Bůček nakrájíme na větší kusy a rychle orestujeme na sádle; přihodíme cibuli pokrájenou na kostičky. Maso důkladně osolíme, opepříme a přidáme nožky kopru. Jakmile maso chytne barvu, podlijeme ho větší část vývaru a vaříme doměkka.

5.

V druhém hrnci orestujeme na sádle větší kusy červené řepy, hodně osolíme (díky soli řepa neztratí barvu), po pár minutách začneme přilévat vývar a dusíme doměkka. Vývar přidáváme postupně, po troškách, řepa by v něm neměla plavat.

6.

Asi po 15 minutách přimícháme rajský protlak. Pokud je řepa stále tvrdá, zalijeme ji ještě troškou vývaru a dále dusíme. Ke konci zakápneme šťávou z půlky citronu.

7.

V dalším hrnci osmahneme na sádle kysané zelí. Mělo by pustit trochu šťávy, v které ho podusíme doměkka. Pokud šťávy není dost, pomůžeme si trochou vývaru.

8.

Ve čtvrtém hrnci opět na sádle orestujeme nakrájenou mrkev, petržel a celer. Po chvíli přilijeme vývar a podusíme zeleninu do změknutí.

9.

V pátém hrnci si uvaříme brambory nakrájené na kostičky.

10.

Když je vše hotovo, k masu přidáme uvařené brambory, mrkev, petržel, celer, zelí, vývar z koření, řepu, prostřední část kopru nakrájenou nadrobno a vývar, pokud nám ještě nějaký zůstal.

11.

Vrchní část kopru nakrájíme nadrobno, smícháme se zakysanou smetanou a šťávou z druhé poloviny citronu. Vše vyšleháme.

12.

Hotovou polévku servírujeme se lžící smetany. Ať vám chutná!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.