Přechodový rituál

28. prosince 2018
Foto: Jakub Dohnálek
Vánoční svátky se sotva přehnaly, a je to tu zas: nemírná konzumace všeho, včetně alkoholu, tentokrát pod názvem Silvestr. Aby se vám do Nového roku vstávalo pravou nohou, vybrali jsme pro vás pár krásných naturálních šumivých kousků. Zajistí vám reprezentativní závěr roku, aniž byste si druhý den museli odšroubovat hlavu. Od uhlazených klasik až po kalný punk, Družstvo approved.

Naturální nebo též přírodní víno je takové, které vzniklo s minimálními zásahy vinaře a bez použití aditiv na vinici i ve sklepě, z hroznů pěstovaných v bio či biodynamickém režimu (ne nutně certifikovaném). V celkové produkci vína představuje pouhých pár procent, jde však o celosvětově sílící trend, který oslovuje zvlášť špičkové restaurace a mladé konzumenty. Více detailů viz náš dřívější článek.

Krásná Hora Blanc de Pinot Noir Brut Nature 2016 (Česká republika – Morava, Slovácká podoblast)
Pro Pinot mám slabost a pro klarety (bílé víno z modrých hroznů) z něj obzvlášť, a co teprve když se vyvedou tak jako tenhle! I bez přidaného cukru a síry je víno krásně harmonické, přístupné a až nebezpečně pitelné – vinař Marek Vybíral tak servíruje ideální odpověď všem námitkám, že bez dosage to nejde. „Stačí“ mít skvělé hrozny (biodynamika) a nechat je rok ležet v lahvi; výsledek přetéká jablky a máslovými sušenkami. Kromě vinařství samého dodává například WineUP.

Petr Marada Riesling Pet-nat (Česká republika – Morava, Slovácká podoblast)
Pet-nat neboli pétillant naturel je přírodně jemně šumivé víno nalahvované ještě jako kvasící mošt pod korunkovým uzávěrem, takže otevření je vždycky tak trochu loterie – bude klidné, nebo divočejší? Prokvašené do sucha, nebo s trochou zbytkového cukru? Tenhle riesling Petra Marady, mladého moravského vinaře, který se šumivým vínům značně věnuje (takže neváhejte zkusit i něco z jeho odstřelených klasických sektů), dopadl jako krásně čerstvé a živé pití, které ve vás zmizí ještě před novoročním ohňostrojem. K dostání u vinaře či v pražských wine barech Fajnšmekr a Naturel.

Pivnica Čajkov Vulcanica Pet Nat (Slovensko – Nitranská oblast)
Jelikož pet-naty jsou teď ve světě naturálního vína horké zboží, hle tip ještě na jeden od východních sousedů. Vulcanice jsem propadla na první doušek tehdy v létě pod arkádami v Bokovce a tipuju, že podobně dostane i vás (i když je venku kolem nuly). Květinky, citrusy, svěžest, lehce pikantní tón sopečného podloží (nomen omen). Lehkost autochtonní odrůdy Pesecká leánka způsobuje typické „neodtrhneš více“, které lze ještě umocnit přikusováním prosciutta s melounem Cantaloupe. Kromě Bokovky seženete u dovozce Veltlin.cz.

Corvezzo Terre Di Marca Col Fondo Prosecco DOC Frizzante
Col fondo v benátské odnoži italštiny doslova znamená „se dnem“, tedy s kaly, a průzračná lahev i barva tohohle svěžího prosecca potvrzují slíbené. Col fondo je taky tradiční, sušší styl prosecca druhotně kvašeného v lahvi, který v oblasti převládal ještě v 70. letech, než ho vytlačila aktuální vlna masově produkovaných jednoduchých kytičkových vín z tanků s vyšším zbytkovým cukrem.

Col fondo se ale naštěstí vrací na výsluní a díky dovážející Prosekárně si ho můžete na Silvestra dopřát i vy. Jestli ho budete nalévat opatrně, s kaly usazenými u dna („limpido“), nebo si ho vesele zašejkujete pro ten správně kalný a plný zážitek („turbido“), je celkem na vás. Díky přístupné ceně i stylu je to ideální záležitost pro oslavy v hojném počtu.

Movia Puro 2008 (Slovinsko – Goriška Brda)
Když už kaly, tak pořádně! Aneb potěš svého vnitřního kutila a odstřel si láhev doma sám. Doporučujeme ovšem následovat instruktážní video, ve kterém vám sám vinař (Aleš Kristančič, legenda naturálního vinařství) názorně ukáže, jak se vyhnout tomu, abyste poté museli vymalovat koupelnu (jako někteří družstevníci).

Když ho otevřete pod vodou. můžete se těšit na vrstevnatý, elegantní sekt z Chardonnay a regionální odrůdy Rebula: dlouhý, s dřevitými tóny (před sekundárním kvašením v lahvi stráví víno tři roky v dubovém sudu), chleboviny a sušeného ovoce. Prodává Eska a dovozce Winegeek.cz.

Champagne Dhondt-Grellet „Dans un premier temps“ Brut
Nejen kalnými bublinami živ je člověk – klasické, poctivé Champagne si taky zaslouží uznání. Zvlášť když ho má na svědomí mladý (a vysoce estetický; na jeho degustacích bývá narváno nejen díky kvalitě vín) talentovaný vinař Adrien Dhondt, kterého si loni zvolili za vinaře roku sami kolegové ze Champagne.

A zvlášť když má víno tak zajímavý rodokmen: klasická kupáž Chardonnay, Pinotu Noir a Meunieru ze starších keřů pochází ze 70 % z ročníku 2012, zbylých 30 % tvoří rezervní vína. Přidejte tři roky zrání v lahvi, dozáž jen 5 g/l, a máte krásně vyváženou klasiku, která nabídne energii a pitelnost i strukturu k objevování.

Zkrátka ideální zábava na silvestrovský večer pro lehkovážný přípitek i pro meditující vínomilce; kudos dovážejícímu Miloši Danihelkovi (hlava vyhlášeného pražského baru L'Fleur a jeden z největších znalců Champagne v Čechách) a jeho TerroirChampagne.cz za tenhle objev.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.