Předvánoční „papiňák“

13. prosince 2018
Ilustrace: Patrik Antczak
Sváteční zamyšlení Filipa Trčky, ombudsmana hostů Ambiente

Papinův hrnec je silnostěnný hrnec sloužící k vaření za vyššího tlaku, než je běžný atmosférický tlak, říká Wikipedie.

Vím, že papiňák všichni dobře znáte, a tak je tahle poučka vlastně zbytečná. Já si na něj ale vzpomenu každý rok právě v tomhle období, tedy v čase předvánočním, kdy všechno vrcholí a vře, a to nejen v restauracích. Ten vyšší tlak, kterým se papiňák liší od ostatních hrnců, mi zkrátka připomíná to, co se právě teď odehrává v restauracích i kanceláři.

Vánoční večírky, rezervace celých restaurací, firemní večeře, stres, víc hostů a v neposlední řadě i násobně větší prodej dárkových poukázek – to všechno na nás všechny vyvíjí vyšší tlak než po zbytek roku.

Papiňák má ale na rozdíl od nás vychytávku navíc. Je to pojistný ventil, který v případě, že tlak přesáhne únosnou mez, trochu „stresu“ upustí. Jak to za ty roky pozoruju, my už jsme se naučili fungovat bez ventilu a tlak si hlídáme tak nějak automaticky.

Přál bych nám všem, abychom i letos zvládli předvánoční čas s noblesou a klidem, tak jak jsou na to naši hosté zvyklí už přes dvacet let. A také nám všem přeju, abychom si i my Vánoce nakonec užili v pohodě a skutečně svátečně – s těmi, se kterými je nám nejlíp.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.