Facebook

Příprava očima servírky v La Degustation Bohême Bourgeoise

1198
12. června 2018 Autor: Adriana Lejsková Foto: Honza Zima

Co všechno se musí odehrát, než v michelinské restauraci otevřou dveře prvním hostům? Nahlédněte se mnou za oponu.

16:00
Přicházím do práce dřív, abych si stihla vyžehlit košili a kalhoty. Stává se, že se u žehlicího prkna stojí fronta, a tak je lepší mít náskok.

Pár minut před čtvrtou začínáme s kolegy na place přípravu. Utřeme stoly, židle a parapety. A jde se na prostírání stolů. Na každý stůl zakládáme dezertní talířek, příbory na kameny, skleničky na vodu i víno a ubrousky, které mezitím skládá kolegyně (má to v ruce!). Všechno má jasně dané místo, a tak například vzdálenost příborů od kraje stolu máme odměřenou na délku palce šikovná pomůcka.

16:20
Chystám se na skládání koček ručníků, které dáváme nahřáté hostům hned po usazení ke stolu. Dále doplňujeme ručníky na toalety, leštíme skleněné dveře a skládáme do obálek české a anglické menu, které se každým dnem proměňuje.  

16:40–17:00
Podává se společné jídlo – personálka. Kuchaři chodí do práce už na 11:00 a teď mají čas na oběd. My ze servisu večeříme. Všichni společně, u jednoho stolu.

Kolegyně mi vypráví, jaké měla dopoledne, když nás z hovoru vytrhne smích kuchařů. Panuje uvolněná atmosféra, přesto je cítit, že se otevření dveří pro první hosty pomalu blíží.

17:00–17:15
Nejdůležitějším bodem příprav je meeting šéfkuchaře s týmem servisu. Jeden člen servisu detailně prezentuje jednotlivé chody. Pokud je na menu nový chod, ochutnáváme.

Manažer oznámí, kolik čekáme hostů, a také nahlásí případné alergie, narozeniny, výročí a další důležité informace. Každý má na place svou pozici, kterou mu ke konci meetingu přidělí manažer. A tak máme skoro hotovo; dnes jsem jídlonošem.

17:15
Je tady posledních třicet minut, než otevřeme dveře prvním příchozím. Zbývá pár drobností. Dopřipravím absac – vyrovnám tam vyleštěné podtácky na vody. Kolega kontroluje čistotu restaurace a zapne hudbu. Kuchaři si chodí pro příručníky a sommelieři si předávají pár posledních informací o víně k novému chodu.

17:45
Odemykáme a další krásný večer plný nevšedních chutí a prožitků může začít… 

Chleba art – umění na kůrce od chleba

Načíst další článek...