Facebook

Proč je důležité, jak jídlo vypadá na talíři?

264
23. května 2017 Autoři: Jana Bilíková a Martina Píšová Foto: Honza Zima & Marek Kučera

Prezentace jídla může ovlivnit, jestli bude hostům chutnat. Jak zajistit skvělý první dojem, ještě lepší chuťový zážitek a v ideálním případě také to, aby se hosté pochlubili na Instagramu? Kreativní šéfkuchařka Jana Bilíková vysvětluje, proč je plating nedílnou součástí přípravy každého jídla.

V lidském životě je zrak dominujícím smyslem. Proto hostům tolik záleží na prezentaci jídla, vzhledu restaurace, osvětlení nebo talířích. Zrakový vjem nám však umí i lhát – a mnoho příchutí vnímáme hlavně podle barvy. „Když Heston Blumenthal obarvil řepné bonbóny na oranžovo a pomerančové na červeno, zmátl většinu hostů,” říká Jana Bilíková. A podobně se nechají nachytat i odborníci: „Když bílé víno obarvíte na červeno, sami sommelieři v něm cítí tóny červeného.”

Oxfordská studie tvrdí, že hezky naaranžované jídlo lépe chutná. „Účastníkům experimentu naservírovali stejný salát ve třech různých prezentacích – umělecky, běžně jako doma, nebo se všemi surovinami zvlášť. Pečlivěji naaranžovaný salát chutnal všem víc a hosté se navíc shodli, že by za něj byli ochotni i víc zaplatit. Podle nich se totiž v hezké prezentaci odráží kuchařovo úsilí a smysl pro detail,” popisuje Jana.

„Vzhled jídla dnes dostává nový rozměr také díky sociálním sítím. Každý host je potenciálním fotografem, jehož fotku mohou vidět tisíce dalších lidí,” upozorňuje Jana.

Vypadám krásně a ještě líp chutnám

Ještě, než se nám jídlo dostane do pusy, posuzují ho naše oči a dělají si obrázek o tom, jak bude chutnat. „Plating pracuje s psychologií prvního dojmu – pokud je špatný, jde ho částečně napravit skvělou chutí, ale je to mnohem složitější, než když jídlo rovnou dobře vypadá,” varuje Jana.

Plating je nedílným krokem při přípravě každého chodu, ale kuchařské školy se mu příliš nevěnují – a to je škoda. „Plating je technikou, která ukazuje respekt k danému jídlu, dovoluje mu sebevědomě mluvit samo za sebe a na hosta udělat nezapomenutelný první dojem.

9 plating tipů podle Jany Bilíkové

  1. Stejně jako musí být příjemný interiér restaurace, musí být příjemný i vzhled pokrmu.
  2. Za hezkým jídlem hosté vidí práci lidí v kuchyni a jejich péči.
  3. Lidé si jednotlivé chody často fotí a snímky dávají na sociální sítě.
    Má to ale i svá úskalí – moc krásné jídlo může působit uměle, strhávat pozornost jen ke vzhledu a některým lidem je nakonec „líto ho sníst“. Také může vyvolat přehnaná očekávání, která pak nejsou naplněna.
  4. Na lákavě vypadající jídlo lze dát větší marži.
  5. Kuchař může prezentací na talíři ovlivnit i chuť – co s čím bude host jíst, čím začne atd.
  6. Jídlo je jednou z nejpublikovanějších věcí na Instagramu a Facebooku – a spousta hostů se o návštěvě restaurace rozhoduje jen na jejich základě.
  7. Hosté na Instagram rádi a často fotí jídla s divadelními prvky – párou, dýmem, tekutým dusíkem. To je fajn, ale musí se to hodit ke konceptu a stylu kuchyně.
  8. Také je důležité fotit jídla jen v takové podobě, v jaké je host dostane na stůl.
  9. Jde o práci s očekáváním, které může u přestylizovaných fotek zůstat nenaplněno.

Sekaná 21. týden

Načíst další článek...