Prostřeno v trávě

28. července 2016
Foto: Honza ZIma
Všude dobře, tak co doma? Sbalte piknikovou deku, koš plný dobrého jídla a pití, pár kamarádů – a vyzkoušejte nejbližší, případně nejsympatičtější z našich tipů. Romantika zaručena!

PRAHA

1. Pivoňková louka v trojské botanické zahradě, konkrétně v areálu Sever. Božské místo s výhledem a dřevěnými lehátky připravenými k volnému použití.

2. Stromovka – naprostá klasika! Buď si můžete zabrat některé z piknikovacích & grilovacích míst s ohništěm, anebo si volně rozložit deku na louce.

3. Z pražských parků vybíráme Grébovku (jinak též Havlíčkovy sady) na Vinohradech. Nebývá masově okupována jako nedaleké Riegrovy sady, ale pořád to máte kousek do centra. Můžete takticky zvolit místo v dochozí vzdálenosti do kavárny, abyste to měli blízko na kafe a zmrzlinu, anebo piknik spojte s prozkoumání umělé jeskyně Grotta. Je tu už od začátku 19. století, přitom o ní ví málokdo. A ve Viničním altánu mají otevřeno až do pozdního večera…

4. A popojedeme – na Žižkov. Parukářka bývá zoufale přeplněná, navíc se tam těžko hledá stín, ale na Vítkově najdete příjemná zákoutí. Rodinný tip: Plácek u velkých houpaček na jižní straně kousek za hřištěm pro nejmenší a před fotbalovým hřištěm. Piknikovou deku si můžete rozložit třeba i v Malešickém parku nebo Židovských pecích.

5. Je libo přírodu? Zamiřte k Hostivařské přehradě a spojte open air hodování s koupáním anebo s příjemnou procházkou lesem. Cestou zaručeně narazíte na přírodní průlezky, houpačky a spol., a pokud dostanete náladu na delší toulku, nabízí se naučná stezka Povodím Botiče.

6. Tip: Usoudili jste, že den je jako stvořený na slastně lenivou procházku starou Prahou, a vlastně se vám ani moc nechce chystat všechny ty krabičky s občerstvením? Zajděte si pro take away do Lokálu U Bílé kuželky, případně do Café Savoy, a uvelebte se s ním buď na Kampě, anebo na Petříně. Osvědčené jsou i Kinského sady u vchodu do petřínských zahrad.

7. Když už jsme u míst sálajících historií, vyzkoušejte i Vyšehrad. Když budete chvilku hledat, najdete tam i velmi, velmi klidná zákoutí prostá turistů.

BRNO

3 největší hity:

  • Kraví hora – Po cestě k hvězdárně; zapůjčení grilu možné, a blízko je i koupaliště. tip č. 8
  • Park Lužánky – Nejstarší městský park v republice. Jelikož má rozlohu 22 hektarů, jistojistě v něm najdete klidné místo a soukromí. tip č. 9
  • Park Holedná – Obora s volně žijící divokou zvěří: mufloni, daňci, jeleni… Najdete tu altány, jezírka, blízko je rybníček s krásnou odpočinkovou plochou, a děti budou nadšené ze zvířat nejen v oboře, ale i v nedaleké minizoo. tip č. 10
Na výlet!

Vyzkoušeli jsme a doporučujeme:

Zámecký park v Loučni: Tady vám dokonce půjčí piknikový koš i s proviantem – a ještě máte na výběr mezi rodinnou a párovou variantou.

Park Štěpánka v Mladé Boleslavi: vzrostlé stromy, prolézačky pro děti i dospělé, veverky, ptáci, voda… a piknikující vítáni

Článek vyšel v A–magazínu, časopisu pro hosty restaurací Ambiente. Berte si aktuální číslo!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.