Bramborová kaše z Čestru

28. října 2015
Foto: Johana Pošová
Jsou jídla, která si bez bramborové kaše ani nedovedeme představit. Musí být jemná, až pohladí, ale zase ne moc řídká. Připravit ji správně rozhodně není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Do tajů té nejlahodnější vás od výběru brambor až po našlehání provede krok za krokem Lukáš Dráb, zástupce šéfkuchaře restaurace Čestr.

Co potřebujeme na kaši pro 68 osob?

  • 1,8 kg brambor
  • 1 litr mléka
  • 100 g másla
  • sůl

1. Brambory oškrábeme a namočíme do vody, aby se odškrobily. My je v ní necháváme přes noc, protože si večer děláme přípravu na druhý den, ale v domácích podmínkách stačí nechat brambory máčet zhruba půl hodinky. Do jiného hrnce nalijeme mléko, osolíme ho a opatrně přivedeme k varu. Nejlepší je farmářské, my používáme plnotučné mléko z farmy Bio Vavřinec. Doporučuju si množství mléka předem odměřit – mělo by ho být tolik, aby byly brambory ponořené.

2. Namočené brambory nakrájejíme na kousky, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vaří se zhruba 510 minut. Průběžně odebíráme vytvořenou škrobovou pěnu.

3. Nyní brambory slijeme a přesuneme do horkého mléka. Proč ne do chladného? Aby nedošlo k přerušení varu, protože to by mělo negativní vliv na výsledek. V mléce se brambory vaří pozvolna. Musejí se hlídat, protože čím je mléko tučnější, tím snadněji se připaluje. Vaří se úplně doměkka, tak 25 minut, až se brambory skoro rozpadají.

4. Uvařené brambory scedíme, mléko nevylejeme, ale necháme stranou. Brambory dáme do kotlíku, přidáme k nim studené (!) máslo a pak je šleháme metlou. Nejdříve šleháme bez mléka; postupně ho přiléváme tak, aby kaše získala hedvábnou konzistenci. Někdy použijeme všechno mléko, jindy zbude i čtvrtlitr, záleží na odrůdě brambor.

5. A poslední krok? Solení. Kaše se solí během vaření v mléce a pak se ještě dosoluje při šlehání. Dobrou chuť!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.