Taste of London

5. srpna 2016
Foto: Lenka Požárová
Londýn je kotel plný národností, které tu pospolitě žijí a mísí se – a zrovna tak je to i se surovinami a chutěmi. Najdete tu všechno.

Britská kuchyně je prý nudná a nezajímavá, ale Londýn chutná božsky. Lidé všech možných národností si s sebou přivážejí speciální suroviny pro svou kuchyni, takže tu ochutnáte Afriku, Ameriku, Austrálii i Asii. Dvakrát do roka se navíc koná festival Taste of London (Chuť Londýna), který bych přirovnala ke směsici Prague Food Festivalu, farmářských trhů a Apetit pikniku. Stánky tu mají vyhlášené restaurace, ale i nové objevy. Nabídnout své výrobky sem může přijít i děvče, co prostě rádo peče. K tomu spousta ochutnávek, přednášek a dalšího doprovodného programu.

Čekejte nečekané

U vstupu mě vítá citát Dolly Parton: „Mou slabostí vždy bylo jídlo a muži. V tomto pořadí.“ Usměju se, že v tom nejsem sama, a vpluju do areálu Regent’s Parku. Pořadatelé rozdávají pláštěnky, neb nebe má spoustu odstínů šedi. Naštěstí na déšť nedojde.

Vytipovala jsem si stánky, u kterých chci ochutnávat, ale stejně jako při nákupu v supermarketu s lístečkem neposedně a neplánovaně odbočuju. Pozornost odvádí ledacos. Jak chuťově, tak vizuálně.

Nečekejte uniformní stánky s uniformním vybavením, jaké známe od nás. Čekejte nečekané.

Loďáky a mořeplavci

Účastníků je moře a každý bojuje o pozornost. Někteří se ji snaží přitáhnout dost rafinovaně. Třeba retro bar Mr Fogg’s postavil stan, rozesel po trávě deky a místo stolků na ně rozmístil staré kufry loďáky. Barmani vyhlíželi zákazníky dalekohledem a v oblečku, jakým se pyšnil slavný lovec Pampalini. Barmani Captain Morgan zase vypadají jako praví mořeplavci.

Společnost AEG zrovna pořádá kuchařský kurz, ve vedlejší vinotéce probíhá lekce párování vín s jídlem a opodál má předváděcí vaření televizní hvězda Monica Galetti. Národní jídla tu představuje i aerolinka Etihad nebo zastupitelství Turecka. Jeden z nejrozlehlejších stánků zabírá Pilsner Urquell.

Dáte si kvasnicový květák?

Mé chuťové buňky si smlsly například na barbecue bůčku v napařené bulce z japonské restaurace Kurobuta nebo na krevetovém curry přímo z rukou majitele indické restaurace Mr. Todiwala’s Kitchen; následovaly maličké luštěninové skořepinky s různými zeleninovými náplněmi. Nemohla jsem si nechat ujít ani opečená holubí prsa s dýňovým chutney a burským masala z restaurace Cinnamon Club.

Nejpovedenějším dílkem ovšem byl kvasnicový květák s hrozny, kapary a mátou v provedení Typing Room. Kombinace zněla tak bláznivě, že jsem jí prostě nemohla odolat. Opečené růžičky květáků byly podávány v delikátní hnědé omáčce taktéž z květáku a kvasnic zdobené hrozny.

Samozřejmě bylo čím zapíjet, neb na bar jste narazili na každém rohu. Gin a tonik tekl proudem a nechyběla ani zmrzlina s příchutí gin and tonic.

Zelí se středoškolským vzděláním

Když k pohodové atmosféře přičtu organizátorovu snahu udělat maximum pro pohodlí návštěvníků – na trávu rozložil koberce coby dočasné cesty, záchodky měly tekoucí vodu i zrcadla a stoly byly vtipně potaženy umělou trávou –, byla čistá radost zde pobýt.

Navíc nejste omezováni nutností nakoupit a používat zvláštní platidlo; u stánků můžete platit kartou, takže vás nic nezdržuje a nebrzdí v kulinárním rozletu.

Pokud bych to, co jsem tu viděla a ochutnala, měla shrnout do trendu, řekla bych, že jednoznačně vede snaha odlišit se. Být jiný než ostatní. Jak v chutích, tak vizuálně. Vařit z kvalitních, čerstvých, pokud možno lokálních surovin. Jednoduše, ale nápaditě.

Mimochodem věděli jste, že květák je vlastně zelí se středoškolským vzděláním?

Další Taste of London se koná 17. až 20. listopadu. V internetovém předprodeji pořídíte lístky levněji než na místě.

www.zapalenakucharka.cz

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.