S, nebo bez? Aneb manikúra v restauraci

23. dubna 2018
Foto: Honza Zima
Sice se říká, že šaty dělají člověka, ale ve skutečnosti to jsou hlavně ruce. U druhých lidí si jich všímáme mnohem víc, než by se mohlo na první pohled zdát. Zvlášť když nesou talíř s naší objednávkou.

„Mravy se uvolnily. A to je dobře,“ říká na úvod ombudsman hostů Ambiente Filip Trčka. Naráží tím na fakt, že v dnešní době je v pořádku, abyste do vizáže promítali svou osobitost, a to i pokud pracujete jako obsluha v restauraci. Časy, kdy personál nesměl mít vousy nebo tetování, jsou pryč. V kurzu jsou totiž podniky ve stylu bistro a tam se zajímavě vypadající servírky a číšníci vyloženě hodí.

Záleží ale na každé restauraci, jaká pravidla si nastaví. V dobách minulých platilo, že nehty musely být nakrátko ostříhané a bez laku. Takhle striktní dnes být nemusíte, ale pořád existuje hodně důvodů, proč manikúře věnovat patřičnou pozornost.

„První, čeho si na lidech všímám, jsou nehty. Až si někdy říkám, že je to nějaká úchylka,“ směje se Filip Trčka. „Nehty jsou pro mě indikátorem, jak pak vnímám konkrétní osobnost. Nemám rád dlouhé, umělé nehty. Vypadají nepřirozeně,“ dává příklad.

Neznamená to ovšem, že majitelky upravených, ale třeba červeně nalakovaných nehtů by měly u Filipa utrum. „U obsluhy mě zajímá v první řadě to, jak se vyjadřuje, jak komunikuje, jak popíše jídlo,“ zdůrazňuje ombudsman hostů.

Pořád v tom nemáte jasno? Zkuste při úpravě nehtů vzít v potaz následující pravidla. Přijdou vhod obsluze v restauraci, ale i komukoli dalšímu, kdo chce, aby jeho ruce vypadaly reprezentativně.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.