Facebook

Sekaná 1. týden

293
05. ledna 2018 Autor: Martina Píšová

V první Sekané roku 2018 se podíváme na to, jak nostalgie a vzpomínky z mládí ovlivňují, jestli nám jídlo bude chutnat, nebo ne. Kromě toho se ohlédneme za zásadními momenty uplynulého roku v Ambiente a navrhneme (šéf)kuchařům 11 novoročních předsevzetí.

Když pracujete s jídlem, pracujete s nostalgií

Co se stane, když se editorka časopisu GQ vrátí po dvaceti letech do Izraele a ochutná tam zeleninovou polévku, kterou si jako studentka dávala skoro každý den? Taffy Brodesser-Akner se zamyslela nad tím, jak nostalgie a vzpomínky z mládí ovlivňují realitu naservírovanou na talíři.

Jaký byl rok 2017 v Ambiente?

Otevřeli jsme Kantýnu, Myšáka, Grils a představili kávu Sofee. Eska získala Biba, obsloužili jsme přes 3 miliony zákazníků a navázali nové spolupráce. O klíčových momentech uplynulého roku jsme se podrobněji rozepsali v článku na blogu.

U nás už sněží! #Kantyna

A post shared by Kantýna (@restaurace_kantyna) on

Předsevzetí do nového roku

Paul Sorgule sepsal pro sebe i kolegy kuchaře 11 předsevzetí na rok 2018. Víc poslouchat, lépe plánovat a kopat za celý tým. Co dalšího můžete udělat pro to, aby vám to v kuchyni šlapalo ještě líp než teď a abyste měli přirozený respekt? Podtrhněte odpočinek a rodinu, sdílení a sebekritiku.

Obsluhoval jsem francouzské celebrity

Když je vám šedesát a z toho pětatřicet let pracujete v ikonické brasserii v Paříži, máte zkušeností na rozdávání. V restauracích už nikdo nevytahuje cigarety, zato každý drží v ruce telefon. Co ještě se od osmdesátých let v oboru změnilo? A co by měl vědět každý začínající číšník? Vše vám prozradí vždy elegantní číšník Yves.

Gastrokroužek

Lukáš Hejlík něco chystá. A tentokrát na to není sám. Společně s dalšími foodblogery a kuchaři připravuje kuchařku. Vyjde 1. května a měla by mapovat desítku výletů, které Gastrokroužek podnikl. Společně s ní vznikne i videodokumentace.

Všechno to začalo hladem. A taky touhou vidět se častěji offline s přáteli, který už dneska potkáváme hlavně na sociálních sítích. Scházíme se u dobrýho jídla 5 let! Jeden den – jedno místo – jedno téma. A baví nás nejenom výsledek loženej na stolech, ale vlastně celej ten proces, kdy je potřeba vymyslet takový menu, ze kterýho si všichni sednou na prdel!🤫😁 Našim setkáním jsme začali říkat “gastrokroužky”. A z těch posledních 10-ti vznikla kuchařka plná parádních receptů, nádherných fotek, a taky videa, který to všechno po hejlíkovsku mapujou.😍 Kuchařka Gastrokroužku vychází 1. května. A tohle je naše pozvánka!❤️ Budeme moc rádi, když nás podpoříte srdíčkem a sdílením. Děkujeme moc!🙏🏼😘 Na videa z každý kapitoly se můžete těšit už brzo! A do tý doby to třeba můžete zkusit taky. Pozvěte přátele a provařte se s nima do super nálady! Zlepší vám to den, možná i týden a hlavně, spojí vás jídlo, tak jako spojilo nás. A to je prostě krásný!😊 Lukáš, Jana, Markéta, Marika a Jirka, Darina, George, Lucie a Kateřina, Adam a Milan, Adéla a Marek. Děkujeme VŠEM partnerům, kteří nám pomohli tuhle naši víc jak roční jízdu zachytit a uskutečnit! @peceme_v_pare @vinselekt_michlovsky @kavaprazena @maso_klouda @taurussyrarna

A post shared by Gastrokroužek (@gastrokrouzek) on

Koláčem roku se stává…

tenhle průhledný dýňový od Granta Achatze. Na svědomí ho má tým restaurace Alinea a údajně vznikl destilací dýně, skořice, zázvoru a hřebíčku. Prostě destilovaný koláč.

Clear pumpkin pie by @simon.a.davies #holidays #pumpkinpie

A post shared by Grant Achatz (@grant_achatz) on

Další vrácená hvězda

Tentokrát z finančních důvodů. Šéfkuchař Jérôme Brochot z francouzské restaurace Le France v Montceau-les-Mines si michelinskou hvězdu drží už od roku 2005. Teď ale komisaře poprosil, aby mu ji už nedávali. Ve městě s vysokou nezaměstnaností prý nemá kuchyně, kde se vaří z extrémně drahých surovin, šanci na úspěch. Musel kvůli tomu dokonce propustit část personálu.

Muže bereme taky

Načíst další článek...