Facebook

Sekaná 11. týden

Autor: Martina Píšová , Foto: Jan Červenka & Mc Donald's

Každý pátek vám naservírujeme gastronomické novinky z uplynulého týdne. Startujeme dnes – dozvíte se, kdo je nový barista roku, která restaurace získala během prvních 24 hodin přes tisíc rezervací a jednu supertajnou masovou novinku.

Baristou roku 2017 je Jan Škeřík

O víkendu proběhlo finále národní soutěže Barista roku. Vítězem se stal Jan Škeřík z pražské kavárny Double B coffee & tea. Na druhém místě skončil obhájce titulu z loňského roku Ondřej Hurtík a na třetím Zdeněk Hýbl z onesip coffee, který získal i cenu za nejlepší cappuccino. Ondra Štökl se tedy ve svých odhadech vítězů dost trefil.

V Esce lepili michelinskou samolepku

Minulý týden získala karlínkská Eska ocenění Bib Gourmand. Michelinský průvodce ho uděluje podnikům, které nabízejí „výjimečné jídlo za rozumnou cenu“. V úterý dorazila i samolepka, a šéfkuchař Martin Štangl s generálním manažerem Davidem Markem ji hrdě nalepili na dveře.

Pečlivě ošetřené místo pro nálepku @michelinguide ❤

A post shared by Sarka Hamanova (@sarka.hamanova) on

Všichni (z Nomy) jsou už v Mexiku

Na konci února zavřela kodaňská restaurace Noma. Myč nádobí Ali Sonko sundal nápis a celý tým se v čele s šéfkuchařem René Redzepim přesunul do mexického Tulumu. Za 600 dolarů na hlavu tady budou servírovat večeře z lokálních surovin. Zatím všichni nadšeně pobíhají v testovací kuchyni přímo na pláži a Redzepi to celé dokumentuje na Instagram stories.

Kantýna otevře co nevidět

Nová restaurace Kantýna zaměřená na české hovězí a vepřové maso brzy otevře v pražské ulici Politických vězňů. Kdo chce být informovaný mezi prvními, může se zaregistrovat na webu milujemedobremaso.cz.

1000 rezervací za 24 hodin

K nejočekávanějším gastronomickým novinkám tohoto roku patří francouzské bistro Bellecour šéfkuchaře Gavina Kaysena z Minneapolis. Restaurace má otevřeno od středy, týden předtím byly přes aplikaci OpenTable spuštěny rezervace. Za prvních 24 hodin jich přišlo 1125, takže má restaurace minimálně na dva měsíce vystaráno.

McDonald’s slaví 25 let v Česku

V březnu 1992 otevřel fastfoodový řetězec McDonald´s první pobočku v Československu. První den přišlo do Vodičkovy ulice na hamburger 11 000 návštěvníku. Big Mac tehdy stál 48 Kč, přičemž průměrná mzda byla 4 644 Kč. V počáteční nabídce bylo pět typů burgerů, hranolky, zmrzlina, mléčné shaky a dodnes oblíbená jablečná taštička. Server Aktuálně.cz zveřejnil galerii plnou dobových fotek. Můžete v ní vidět, kdo všechno se tehdy McDonald’s šílenství účastnil – nechybí ani Dáda Patrasová s Felixem Slováčkem nebo Heidi Janků.

Lokál CZ hledá posilu

V řídicí věži všech Lokálů mají volnou židli pro jednu otevřenou hlavu. Koho přesně k sobě Jana Křivánková hledá, řekla v rozhovoru tento týden.

Votre Plaisir pomáhají v Esce

Gabrielu a Michala Hrubcovy z Votre plaisir můžete občas potkat v Esce. Jako kreativní cukráři tam pomáhají s vývojem dezertů.

Lucky Peach končí v květnu

Šok přinesla zpráva o ukončení gastronomického magazínu a vydavatelství Lucky Peach. Před šesti lety ho na svět přivedli restauratér David Chang a kritik Peter Meehan. Poslední číslo vyjde v květnu a na podzim se ještě jednou vrátí „s šíleným dvojčíslem“. Pak skončí nadobro. Server Eater vybral 13 nejlepších článků, které kdy na Lucky Peach vyšly – přečtěte si je na rozloučenou.

Grant Achatz otevře další Aviary v New Yorku

Šéfkuchař Grant Achatz získal během své kariéry bezpočet ocenění, mimo jiné i tři michelinské hvězdy za restauraci Alinea v Chicagu. Jeho další kroky teď povedou na Manhattan, kde otevře druhou pobočku svého koktejlového baru Aviary. Nabídka prý bude odrážet historii barové scény v New Yorku.

Ze zahrady na talíř

Načíst další článek...