Sekaná 12.

28. dubna 2023
Co je na scéně nového, kdo otevřel, kdo kde uvaří? Máme pro vás pravidelný report novinek a gastro drbů. Nabídněte si Sekanou!

Čína na Vinohradech

Vinohrady mají novou restauraci. Pozor – pálí! Zatím běží zkušební provoz, ale podle návštěvnosti se zdá, že jedna z nejpálivějších čínských kuchyní má v Praze úspěch. V Chi Xiao Mian vám naservírují beef hot pot nebo tradiční čínské vaječné nudle, jídla typická pro oblast Čchung-čching, kde se používá velké množství bílého a sečuánského pepře.

View post on Instagram
 

Divadelní kavárna

Kdo je z Dejvic (nebo tam rád jezdí třeba za kulturou), může se radovat z nové Kavárny Dejvického divadla. Zatím také jenom zkouší provoz, ale jeden z provozovatelů – Standa – moc dobře ví, jak to na kavárenské scéně chodí. Za sebou má otevření nuselské Zašívárny i podolské Čekárny. V Dejvicích na vás čeká obědová nabídka, výběrová káva i sladké.

View post on Instagram
 

Kousek Argentiny v Praze

Na Letné se rýsuje argentinská pekárna! V panadérii a rotisserii Cruz budou péct především sladké z listového těsta a připravovat kávu. Otevíračka proběhne každým dnem. Prozatím se můžete pokochat na jejich instagramu.

View post on Instagram
 

Káva, večeře i koktejl

Konkrétní obrysy dostává restaurace a vinárna Alma, která otevře v kouzelné ulici v Jirchářích. Od spoluautora a šéfkuchaře Petra Židka víme, že od 1. května budou s kolegou Michalem Daňkem zkoušet v kuchyni jídla, která vám brzy naservírují. Součástí restaurace, kde se budou podávat také koktejly a naturální vína z celé Evropy, je i kavárna s domácím pečivem. „S Almou prostě můžete být od první ranní kávy až do skleničku na dobrou noc,“ popisují koncept autoři projektu.

View post on Instagram
 

Novinka v Šumperku

Dál od Prahy, konkrétně v Šumperku, je v procesu další projekt – restaurace PERK. Stojí za ní Jirka Giesler ze šumperské pražírny kávy Pikola a šéfkuchař Honza Malý, který dříve vařil coby sous-chef v karlínské Esce a později v olomoucké Long Story Short Eatery & Bakery. Restaurace by měla otevřít v červnu a bude patřit ke stejnojmenného hotelu.

View post on Instagram
 

Zase ty pop-upy!

Už 3. května proběhne další Zkouška sirén v Umu – pop-up kreativních šéfkuchařů Ambiente vám předloží ochutnávku toho, co se právě inovuje a zkoumá na Národní 28. O týden později tam proběhne vzdělávací seminář Ke kořenům, tentokrát na téma mléko. 9. a 10. května vyjedou kuchaři nejen z Ambiente na farmu, absolvují degustaci a uvaří několikachodové menu pro své blízké. 11. května se pop-up zopakuje pro veřejnost – zážitek si můžete rezervovat ještě dnes.

View post on Instagram
 

Ve čtvrtek 4. května můžete zajít do Holešovické tržnice na Pastrami pop-up. Sendviče z marinovaného hovězího masa vám připraví Big Smokers, Take Eat EZ nebo Meat Vandals. O dobré pití se postarají Vinograf, Slowcafe, Movebar a další. Mimochodem právě Big Smokers rozjedou v květnu pořádné sendvičové rodeo!

View post on Instagram
 

Kuchařská soutěž

4.–6. května se koná národní kolo kuchařské soutěže Bocuse d‘Or! Mezi finalisty patří Dominik Unčovský, který dříve působil například v pražském Sanshu, Martin Staněk (člen Národního týmu kuchařů) nebo Vojtěch Petržela, kterého můžete znát třeba z Výčepu. Vstupenky a detailnější program soutěže najdete na stránkách události.

View post on Instagram
 

Máme dobrou zprávu pro fanoušky fermentace! Do tisku nedávno zamířila nová kuchařka od fermentátorů ze Zkvašena. Než se objeví v prodeji, hledejte inspiraci na jejich blogu – a přibližte se světu mikrobů.

Finediningová četba

Teprve před pár dny vyšla z tiskárny kniha šéfkuchařky Manoelly Buffary Manu: Recipes and Stories from My Brazil – něco mezi kuchařkou a cestopisem, který mapuje kulinární tradici Brazílie i cestu profesionálky s velkými vizemi. Šéfkuchařka, které se přezdívá Manu, vede stejnojmennou restauraci – a drží si místo mezi padesátkou nejlepších podniků v Latinské Americe. P.S.: Titul jsme už zahlédli v Booktherapy!

View post on Instagram
 

Nakladatelství Phaidon nedávno přišlo s novinkou Ikoyi: A Journey Through Bold Heat with Recipes od šéfkuchaře Jeremyho Chana z londýnské michelinské restaurace Ikoyi. V knize si projdete Jeremyho kulinářskou cestu od Kanady přes Hongkong až do Evropy, včetně osobních příběhů.

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.