Facebook

Sekaná – 16. týden

209
18. dubna 2019 Autor: Martina Píšová

V posledních dvou týdnech se toho stalo hodně. Barista Zdeněk Hýbl se se svým týmem vrátil ze světového šampionátu v Bostonu, v Eleven Madison Park dokázali otevřít víno bez vývrtky a Brasileiro prošlo faceliftem. Kromě toho rozluštíme hádanku Reného Redzepiho a projdeme si základy vaření vývaru. Tak do toho!

Zdeněk Hýbl v Bostonu
Oficiálně nejlepší český barista roku se před týdnem se svým týmem vydal do amerického Bostonu na světový turnaj baristů. Českou republiku reprezentoval skvěle v klidu a s úsměvem připravil pro porotce několik kávových drinků, mluvil o udržitelnosti i o pokrokových farmářích. Živý přenos komentoval jeho kolega Jarda Slámečka na záznam se můžete podívat tady.

Z prvního kola bohužel Zdeněk nepostoupil, ale i tak je účast v soutěži obrovský úspěch. Mezi 54 baristy z celého světa skončil na krásném 23. místě se 405 body. Gratulujeme!

V Eleven Madison Park vývrtku nepotřebují
Minimálně ne na tuhle lahev archivního portského. Ve videu, které nejlepší restaurace na světě nahrála na svůj Instagram, nahřívá sommelierka na plynovém hořáku obrovské kovové kleště, kterými o minutu později stlačí hrdlo. Pak už zbývá jen pár tahů mokrým štětečkem, a hrdlo lahve je pryč. Žádné střepy, žádný nepořádek. Tenhle trik se jen tak nevidí.

P.S. Kdyby vás zajímalo, co na konci dělá s tím rendlíkem: Nahřívá v něm stříbrný vosk, aby do něj mohla otisknout logo restaurace. Právě otevřela tak vzácnou lahev, že si hosté možná budou chtít vzít kousek na památku.

https://www.instagram.com/tv/BvZVlnbHxID/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_script

Kuchařské zlato
Jeho příprava obnáší celou řadu důležitých kroků. Každý kuchař má svůj originální recept a je přesvědčený, že právě jeho postup je ten správný. Vývar je zkrátka grunt! I když ho vaříte dennodenně, není na škodu zopakovat si pravidla hry i nejčastější přešlapy. Shrnuli jsme je v tomto článku.

Facelift Brasileira
Atmosféra brazilské džungle, gril s otevřeným ohněm, nový salátový bar a také návrat k původnímu názvu domu i k jeho historickým prvkům. Co se změnilo v Brasileiru U Zelené žáby poblíž Staroměstského náměstí a proč?

View this post on Instagram

Na jaký kousek z našeho 🔥 grilu nedáte dopustit?

A post shared by Brasileiro (@brasileiro_restaurante) on

Podivná hádanka z Nomy
Šéfkuchař René Redzepi vyhlásil na svém Instagramu zajímavou soutěž: Večeře pro dva prvnímu, kdo uhodne, ze kterých druhů ryb pocházejí vyfocené jikry. Tipů padlo hodně, a žádný nebyl správný. Nakonec vyhrál dánský kuchař David Parrott uhodl, že jde o jikry jediné ryby, hranáče šedého, ale v různých stádiích.

Kulinář Kateřiny Jakusové

Načíst další článek...