Facebook

Sekaná 17. týden

207
26. dubna 2018 Autor: Martina Píšová

Jordi Roca příští rok otevře vlastní čokoládovnu, Filip Trčka prozradí, jak je to se psy v restauraci, a Ferran Adriá se stěhuje do Turína. Navrch shrnutí dalšího ročníku Vinitaly a 13 banalit, které by měl znát každý začínající číšník.

Pes v restauraci?
V pejskařské velmoci, jakou je Česko, běžný obraz. Předpis zní jasně: Pes se může pohybovat pouze v odbytové části restaurace, do kuchyně a zázemí nesmí žádné zvíře. Žádná další upřesnění legislativa neřeší. Rozhodnutí, zda psi do restaurace můžou, je tedy vždy výhradně na provozovateli. A jak už to bývá, přítomnost psů v restauracích má své příznivce i odpůrce. Svá pro i proti vysvětluje Filip Trčka ve sloupku pro Lidovky.

Jordi a továrna na čokoládu
Své plány na otevření čokoládovny odtajnili bratři Rocovi z restaurace El Celler de Can Roca už loni, teď se vize začínají měnit v realitu. Dlouholetý sen cukráře Jordiho se stane skutečností na začátku roku 2019. Místo činu: náměstí španělské Girony. Jordi momentálně cestuje po Střední a Jižní Americe, aby se „absolutně ponořil do čokoládové kultury, studoval nejrůznější druhy a způsoby úpravy čokolády a navazoval kontakty s dodavateli“.

Vinitaly 2018
Další ročník největšího světového festivalu vín je za námi. Zvláštní pozornosti se dočkala vína z východní Evropy v čele s Ukrajinou a Maďarskem a velkým tématem byly ženy – ať už v roli vinařek, producentek, nebo sommelierek.

13 rad začínajícím číšníkům
Jsou to možná banality, ale měl by je znát každý, kdo v oboru začíná. Čím si hned zkraje získáte sympatie a body navíc, a za co by vás kolegové naopak nejradši prohodili oknem kuchyně (kdyby tam nějaké bylo)?

Ferran Adriá chystá novou restauraci
Legendární podnik elBulli ve Španělsku nadobro zavřel a všichni netrpělivě čekají, do čeho se Ferran Adriá pustí teď. Volba padla na italský Turín a nová restaurace otevře už v létě. Bude se jmenovat Condividere, tedy Sdílení, a na přesně na tomhle principu bude také postaven celý koncept. Jsme zvědaví!

S, nebo bez? Aneb manikúra v restauraci

Načíst další článek...