Facebook

Sekaná 25. týden

63
23. června 2017 Autor: Martina Píšová

Legendární bar Bluelight končí a cena másla je na dvojnásobku. Máme i dobré zprávy – Družstvo chystá další pop-up, IKEA přišla na to, jak  o třetinu omezit plýtvání jídlem, a Francis Mallmann otevřel svou první restauraci v Evropě.

Konec jedné éry

Legendární bar Bluelight na Malé Straně končí, údajně kvůli zákazu kouření. „Nemohu to ovlivnit. Dům patří majiteli provozujícímu zároveň hotel, těch 22 let jsme takto mohli fungovat, ale v momentě, kdy lidé chodí kouřit ven na ulici, vzniká nadměrný hluk,“ odůvodnil František Ludačka uzavření podniku serveru Echo24. „V rozmezí tří měsíců jsem měl podepsat další nájemní smlouvu na deset let, ale kvůli komplikacím s hlukem mi nebyla prodloužena,“ dodal.

Tento způsob léta

Družstvo chystá další vinnou party, tentokrát v letním duchu – na střeše STRV v Karlíně i s vířivkou a BBQ. Prý poslední sraz předtím, než se všichni rozjedeme k babičce na prázdniny. Už v pondělí 26. června od 18 hodin.

Nejlepší australskou restaurací je Brae

Před třemi lety otevřel v australské Victorii šéfkuchař Dan Hunter restauraci Brae s vlastní zahradou. K založení podniku, který si suroviny sám pěstuje, ho přimělo to, že nemohl sehnat přesně takové produkty, jaké si představoval. Navíc chtěl místo, kde se hosté budou cítit, jako když o víkendu přijedou ke známým na venkov. Teď byla Brae vyhlášena nejlepší australskou restaurací roku – zvítězila v prestižním žebříčku Australian Financial Review.

Kauza Podolka

Minulý týden vyzval youtuber Fatty Pillow po nevydařené návštěvě Podolky své příznivce, aby restauraci dali špatné hodnocení na Facebooku. Během pár hodin kvůli tomu kleslo ze 4,3 na 2,3. Podolka si to nenechala líbit – své fanoušky požádala, aby hodnocení pomohli vrátit na původní úroveň. A povedlo se. S pěti hvězdičkami přispěchaly více než dva tisíce lidí.

Francis Mallmann v Evropě

Šéfkuchař Francis Mallmann otevřel svou první restauraci v Evropě. Najdete ji v Provence, jmenuje se Château La Coste a je obklopena vinicemi. „Okamžitě mě to místo okouzlilo,“ řekl Mallmann pro New York Times. Do Francie s sebou bere to, kvůli čemu jsme se do něj v Chef’s Table zamilovali – vaření na ohni na nejrůznější způsoby.

IKEA snížila plýtvání jídlem o třetinu

Jak? Zavedli speciální váhy, které váží množství vyhozeného jídla.  Zaměstnanci zaznamenávají, co se vyhodilo a proč – potravinový odpad díky tomu klesl o třetinu. Každoročně si na občerstvení v IKEA zajde 650 milionů hostů a personál restaurací už zachránil téměř 80 tun potravin.

Croissanty v ohrožení

Cena másla stoupá po celém světě – ve Francii je už na dvojnásobku oproti loňsku. Tuna momentálně stojí 5407 eur. Znamená to, že jsou croissanty  v ohrožení?

Nejlepší restaurace na světě zavírá

Ale vrátí se. Eleven Madison Park prochází rekonstrukcí. Na podzim znovu otevře a bude pokračovat v jízdě jako nejlepší restaurace světa. Poslední večeři stihlo jen pár šťastlivců – v rámci svatební cesty například Taste of Prague. My ostatní jsme u toho byli díky jejich Insta stories.

Děláme jídlo z celé Hedvábné stezky od východu až na západ

Načíst další článek...