Facebook

Sekaná – 26. týden

165
28. června 2019 Autor: Martina Píšová

Nejlepší restaurace roku je ve Francii, ale zas tak francouzské vítězství to vlastně není. Prestižní ocenění World‘s 50 Best si totiž odnesl Argentinec a jeho brazilská manželka, navíc polovina členů týmu dojíždí ze sousední Itálie. Život bez hranic si připomínáme i rok od úmrtí šéfkuchaře Anthonyho Bourdaina. A dál? Kurz vaření s Massimem Botturou anebo statistiky ukradených půllitrů.

Mirazur je nejlepší restaurací na světě

Prestižní žebříček World‘s 50 Best má vítěze. Je jím francouzská restaurace Mirazur šéfkuchaře Maura Colagreca, který pochází z Argentiny. „Hranice? Nikdy jsem žádnou neviděl, ale slyšel jsem, že v myslích některých lidí existují,“ řekl při přebírání ceny v Singapuru. Druhé místo obsadila dánská Noma, třetí španělská restaurace Asador Extebarri.

Systém hodnocení se letos trochu změnil. V minulosti byl totiž kritizován za to, že je příliš zaměřený na Evropu, muže a drahé podniky. Organizátoři přiznávají, že tentokrát se snažili vytvořit „rozmanitější žebříček, který nikoho nevylučuje. Chceme podporovat výjimečnou kuchyni, ale také lidskost, otevřenost a příležitosti.“

Vzpomínáme na Anthonyho Bourdaina

Tento týden by oslavil 62. narozeniny. Tragická smrt známého kuchaře a cestovale zasáhla svět loni v létě, jeho myšlenky však žijí dál. V posledních dnech vyšly desítky vzpomínkových článků od fanoušků i kolegů. Například o tom, jak nás Anthony Bourdain naučil cestovat, užívat si života, ale také o tom, jak důležité je nepřecházet psychické potíže.

>https://www.instagram.com/p/BjiYmTRnsXh/

Komu tím prospějete?

Rohlík s turisťákem za dvě stovky? Nechte si to vysvětlit! Restaurace by totiž měla být místem, kde se platí férová cena za opravdovou kvalitu a poctivou práci rukama. Za přidanou hodnotu, kterou běžný host nevnímá, stejně jako si nespočítá náklady na mzdy a každodenní provoz. Víte, co kupujete a koho tím podporujete?

View this post on Instagram

🥚Že jsou vejce populární, toho jsme si všimli dřív než internet. Míchačky, omelety, hemenex, pošírovaná i sušená vejce, ale i omáčky, krémy, pomazánky a nezapomínejme na koláče, kremrole, palačinky a další dezerty! Bez vajec se prostě neobejdeme. Uhodnete, kolik vajec se spotřebuje v Esce během jednoho týdne? (Tipovat můžete až do neděle, kdo bude nejblíže, má u nás snídani!🍳) •That eggs are popular we knew long before #theworldrecordegg broke the internet. Scrambled eggs, omelet, ham&eggs, poached and even dried eggs, then sauces, creams, spreads and don’t forget about those cakes, meringue creamroll, crepes and more sweet goodness! Eggs are simply crucial. Can you guess how many eggs does Eska use up in only one week? (Guess&winn a breakfast on the house!) #eskakarlin #vejce #eggs #simplepleasures #winfreebreakfast

A post shared by Eska (@eska_karlin) on

Masterclass Massima Bottury

Svůj online video kurz už na Masterclass uspořádal třeba Gordon Ramsay nebo James Suckling. Teď se za 2250 Kč (nebo 300 Kč měsíčně) můžete nechat vést italským šéfkuchařem Massimem Botturou. Slibuje, že vás ve dvanácti lekcích naučí moderní italskou kuchyni od rizota až po tortellini. Tak do toho!

Tajné suvenýry z restaurací

Většina z nás si aspoň jednou za život odnesla z restaurace víc než jen vzpomínku na dobré jídlo a pití. Nad pivním táckem mávneme rukou, ale co třeba dávkovače na mýdla, nebo dokonce zrcadlo? Mizející maličkosti se sčítají a v důsledku můžou způsobit velké ztráty, ať už je viníkem host, anebo zaměstnanec. A co se tajemně ztrácí u vás?

Užijte si Ambiente s dětmi!

Načíst další článek...