Facebook

Sekaná 27. týden

65
7. července 2017 Autor: Martina Píšová

Roca Brothers a továrna na čokoládu, zákaz označení „domácí“ a „čerstvé“, rychlokurz párování vín a sýrů a pozvánka do Varů i na louku.

Domácí a čerstvé má smůlu

Od 1. července dochází k velkým změnám v užívání slov „domácí“ a „čerstvé“. Podle vyhlášky č. 417/2016 Sb. může být takové označení zavádějící, a proto není nadále povoleno. „Jde především o označování balených potravin, ale vyhláška platí i pro restaurace,“ vysvětluje Kristýna Sirotková, která v Ambiente spravuje receptury. „Neexistují totiž jasné hranice toho, co je ještě čerstvé a co je domácí. Je ryba čerstvá třeba jen hodinu po ulovení, nebo se to dá říct i o chlazené rybě ulovené před třemi dny?“

Pokud chcete například v jídelním lístku označit nějakou surovinu jako čerstvou nebo domácí, musíte počkat na posouzení od Potravinářské a zemědělské inspekce. Jinak hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Sbírejte & vařte

S novou aplikací Vild Mad od Redzepiho to půjde snadno. Vyvíjel ji čtyři roky a výsledkem je rozsáhlá encyklopedie pro iOs i Android se severskými surovinami a recepty. Uživatelé se s její pomocí naučí sbírat v přírodě všechno, co je jedlé a pro co našli Redzepiho kuchaři využití – od lišejníků až po divoké bylinky. Bonus? Veškerý obsah najdete i na volně přístupném webu.

Párování sýrů s víny pro začátečníky

Další skvělá infografika od Fine Dining Lovers, tentokrát zaměřená na párování vín a sýrů. Stovka osvědčených kombinací zahrnuje všechny možné sýry od gorgonzoly přes mozzarellu až po brie.

Zemřel šéfkuchař Alain Senderens

Smutná zpráva z Francie – ikona světové gastronomie Alain Senderens zemřel ve věku 77 let. V 60. a 70. letech byl jedním z aktérů hnutí nouvelle cuisine, které od základů zmodernizovalo těžkou a omáčkovitou francouzskou kuchyni. Desítky let si držel tři michelinské hvězdy, aby v roce 2005 celý svět šokoval tím, že se jich dobrovolně vzdal a přešel k méně formální kuchyni.

Máslová ruleta Filipa Trčky

Ve sloupku Lidových novin Jídlo pod palbou se Filip Trčka tentokrát věnoval máslu. Proč jde jednou krásně rozetřít, a jindy je tvrdé jako kámen? „Není to o štěstí nebo o smůle, ale o absenci pravidel, jak máslo správně uchovávat a v jaké konzistenci ho následně servírovat hostům,“ odhaduje.

Jíst Vary

Již tradičně na festivalu potkáte pražskou vinárnu Bokovka a grilaře z Našeho masa. Pro jistotu si ale přečtěte celého gastroprůvodce filmovým festivalem od Mikuláše Pavlíka.

A post shared by @terezajarcic on

Čokoláda od Roca Brothers

Zní to jako sen? Roca Brothers, majitelé jedné z nejlepších restaurací na světě El Celler de Can Roca, chystají vlastní čokoládovnu. A nebudeme do ní potřebovat zlatý kupon. Na detaily je ale ještě brzo, celý projekt je teprve na začátku. Zatím víme jen to, že jejich „továrna na čokoládu“ bude ve španělské Gironě, a když to dobře půjde, otevře někdy za rok.

Hladová okna

Načíst další článek...