Facebook

Sekaná – 28. týden

212
12. července 2019 Autor: Martina Píšová

Jak otočit stížnosti hostů v plusové body? A jak naložit s příliš otravnými influencery? Kromě dvou otázek, se kterými se dnes potýká každý restauratér, se podíváme i na cenotvorbu, příběh velmi šikovné sommelierky a také na sto nových podniků Gordona Ramsaye.

Stížnost hosta – příležitost pro restauraci

Studená polévka, tuhé maso, nepříjemná obsluha – přímo u stolu se stížnost řeší snáz a rychleji, než když přijde s několikadenním zpožděním. Přijmout kritiku není snadné, ale pokud je konstruktivní, daruje vám šanci se zlepšit, neztratit stálé hosty, neodradit ty budoucí, a možná na tom ještě získat plusové body.

Pro influencery za dvojnásobek ceny

„Opravdu nás nezajímá, jestli jste influencer ani kolik followerů máte. A nikdy vám nedáme zmrzlinu zdarma výměnou za příspěvek na Instagramu,“ napsal Joe Nicchi, majitel stánku se zmrzlinou. Kromě tohoto prohlášení si připravil i ceduli s nápisem „influenceři platí dvojnásobek“. Jeho opatření teď nadšeně sdílejí lidé po celém světě.

Co všechno je obsaženo v cenách

Seznam nákladů na chod restaurace je nejspíš o dost delší, než byste mysleli. Do ceny jídla se musí započítat třeba i pravidelná revize hasicích přístrojů, účetní anebo čisticí prostředky do myček nádobí. Ve svém sloupku pro Lidovky se nad cenotvorbou nedávno zamyslel šéfkuchař Radek David.

Gordon Ramsay otevře stovku nových restaurací

Ano, čtete správně. Stovku. A chce to stihnout do pěti let. Pět úspěšných restaurací už provozuje v Las Vegas a tři na dalších místech v Americe. V budoucnu chce testovat především dva koncepty – Gordon Ramsay Street Pizza a Gordon Ramsay Bread Street Kitchen. Ve společnosti, která restaurace pod jeho jménem provozuje, stále vlastní 50 %. Teď hledá nové investory, kteří by jeho ambiciózní plány zafinancovali.

Sommelier je psycholog, učitel i průvodce

Nejdřív jen prostírala stoly, pak ale ochutnala naturální prosecco a bylo jasno. Silvia Lizoňová se za pár let vypracovala na head sommelierku a brzy si otevře vlastní vinný bar. Co všechno tomu předcházelo a jaké jsou její vize? Dočetete se v rozhovoru na Jídlo a radost.

Kulinář Štěpána Kubáta

Načíst další článek...