12

Pošli to dál

×

Sekaná 29. týden

21. červenec 2017

Do Sekané jsme tento pátek namíchali novinku od Davida Changa, české kořeny šéfkuchaře Ottolenghiho anebo rozhovor s Tomášem Karpíškem, který s novináři mluví jen zřídkakdy.

Ottolenghi má české předky

Populární šéfkuchař a autor kuchařek Ottolenghi z Londýna se narodil a vyrostl v Jeruzalémě, jeho kořeny však sahají až do České republiky. Minulý týden po nich pátral v Českém Krumlově. Navštívil starý židovský hřbitov, ochutnal řízek se šťouchanými brambory a kachnu se zelím – a zamiloval se.

Old Jewish cemetery in Cesky Krumlov, Czechia, following my family roots. Very emotional.

A post shared by Ottolenghi (@ottolenghi) on

Zavírá restaurace Story

„Dali jsme tomu vše, co jsme mohli dát. Momentálně nastal čas se po třech letech zastavit. Proto jsme se rozhodli, že naše etapa na Petřinách pro nás koncem srpna končí,“ napsali na Facebook majitelé podniku Michal Černý se svou ženou Zuzanou. „Doufáme, že se v budoucnu budeme moct znovu potkat a navázat tam, kde teď končíme.“ Další plány zatím neprozradili, ale naznačili, že jich brzy bude o jednoho víc.

Otevřít restauraci není žádná legrace

Úmorné běhání po úřadech a nekonečné vyřizování povolení. A očividně je jedno, jestli chcete svůj sen uskutečnit v Praze, nebo v Los Angeles, kde si teď John Vanhara otevírá pizzerii. „Kolik přesně musí být prostoru na skladování. Jak velký musí být záchod. Co všechno musí v provozovně být, abyste dostali povolení. Jak se musí uspořádat kuchyň, aby se všude vytočil zaměstnanec na invalidním vozíčku. Jak vysoký musí být strop, aby se vešla lednička,“ vypočítává John. „Zlaté podnikání na internetu! Už jsem měl docela krizi a říkal jsem si, že se na celou pizzerii vykašlu.“

David Chang zakládá další podnik

Nové věci v LA chystá i David Chang. V centru otevře restauraci North Spring, ale nečekejte klasiky známé z Momofuku. Nebudou knedlíčky ani ramen. Kuchyně prý bude silně ovlivněna kalifornskou gastronomií.

„Krátkodobým trendům se vyhýbám.“

Říká to restauratér Tomáš Karpíšek ve velkém rozhovoru pro Hospodářské noviny. V magazínu Ego! prozradil, jestli má mezi restauracemi Ambiente oblíbence, jak celý systém funguje a co považuje za svůj největší úspěch.

Jíst maso je přirozené

V Egu! se objevilo i interview s šéfkuchařkou Našeho masa Markétou Libánskou. Mluvila hlavně o bistru Grils, které na podzim přibude v Karlíně, a zmínila se i o zážitcích ze své poslední stáže v Dánsku.

Triky šéfkuchařů

Nože mějte vždy nabroušené a nikdy je nedávejte do myčky. Devět tipů, které v kuchyni využije každý kuchař, dali dohromady v Tasting Table.

#DavidChang #sekana #TomasKarpisek
21. červenec 2017

Autor: Martina Píšová

Pošli to dál

Související články