Facebook

Sekaná 30. týden

209
26. července 2019 Autor: Martina Píšová

Pořadů o jídle stále přibývá, ne každý ale dokáže to co Anthony Bourdain. To už ví i Gordon Ramsay, který za svou cestovatelskou show sklidil vydatnou porci kritiky. Kromě toho probereme i vodu z kohoutku v restauracích, ekologickou výzvu Dominique Crenn a také sanitaci trubek v Lokálech.

(Staro)nové pořady o jídle

Televizní zábava se teď jídlu věnuje víc než kdy dřív a my pro vás máme hned tři tipy. O první novinku se postaral David Chang, když minulý týden oznámil přípravu své nové show Breakfast, Lunch and Dinner na Netflixu. Cestovatelský pořad Parts Unknown se zesnulým Anthonym Bourdainem získal za poslední sérii hned 6 nominací na cenu Emmy.

Naopak drsné kritiky se dočkal Gordon Ramsay za pořad Uncharted. Trochu to totiž vypadá, že se prázdné místo po Bourdainovi pokusil rychle vyplnit s úplně stejným konceptem.

Voda v restauracích zadarmo?

Pitná voda pro všechny a méně plastového odpadu – nejen EU se snaží omezit spotřebu jednorázových lahví a rozšířit v restauracích nabídku vody v karafách. Zadarmo, anebo za poplatek? To záleží na konceptu a rozhodnutí každého podniku.

Proč má host platit za vodu a co všechno se v její ceně odráží? Odpovědi se dočtete v článku na webu Jídlo a radost a pár názorů zaznělo také v nedávné diskusi na Facebooku.

11 otázek pro sommeliera

Vinotéka jedné z nejlepších restaurací na světě Eleven Madison Park v New Yorku je sen každého, kdo se aspoň trochu věnuje vínu. Díky Instagramu do ní můžete nahlédnout a rovnou i vyzpovídat hlavního sommeliera Cedrica Nicaise. Kromě jiného prozradí, jakou nejstarší lahev ve své vinotéce ukrývá.

Wake up!

Dostala tři michelinské hvězdy a teď přichází s iniciativou Wake up. Řeč je o šéfkuchařce Dominique Crenn a její výzvě, abychom se o naši planetu konečně začali starat tak, jak si zaslouží. Připojte se i vy, ale než se do toho pustíte, nastudujte si problematiku ekologických gastro obalů.

View this post on Instagram

Dear Food Industry: This is your WAKE-UP CALL. I’m calling on everyone in this industry that we love so much—chefs, farmers, winemakers, journalists, restaurant owners, influencers, food lovers, servers, dishwashers, sommeliers, bakers, bloggers, EVERYONE—to share this post and write ONE THING in the caption that they are going to start doing today to fight the climate emergency. This isn’t just for fine dining: If you work in fast food, if you own a cafe in a small town, if you bartend, catch fish, grow crops, bus tables…I want you to join this fight with me! My promise is this: I am going to strive to make all my restaurants waste-free—I've already started. And I'm beyond happy to say that my newest location, Boutique Crenn (opening soon…) will not provide a single disposable coffee cup or to-go bag. What’s the one thing YOU can do starting now? And who can you challenge to do the same? I’m calling on all the chefs from the @bculinary to join me in sounding the alarm. WAKE UP! #incrennible #planet #humanity

A post shared by Dominique Crenn (@dominiquecrenn) on

Aby bylo pivo ještě lepší

Čisté trubky = dokonalé pivo. V Lokálech tuto pravdu ctí a sanitaci pivního vedení se věnují se zvláštní pečlivostí. Jak probíhá velká sanitace a k čemu je dobrá? Vše vysvětlí létající výčepní Lucie Janečková. 

6 tipů a 3 recepty na zálivky (nejen) do salátů

Načíst další článek...