Facebook

Sekaná 35. týden

417
1. září 2017 Autor: Martina Píšová

Na konec týdne pro vás máme rozhovory se dvěma zásadními muži Ambiente, smutné vinařské novinky z jihu Francie a dokument Anthonyho Bourdaina, který zatočí s plýtváním surovinami.

Bourdain v kinech

Trailer k novému dokumentu Anthonyho Bourdaina je venku. Film Wasted se zaměřuje na problém s plýtváním jídlem po celém světě a do kin se dostane 13. října. V devadesáti minutách společně s exkluzivními hosty, jako je Dan Barber nebo Massimo Bottura, vysvětlí, jak suroviny, které v kuchyních běžně končí v koši, naservírovat jako delikatesy.

Těžký rok pro víno

Na jihu Francie blokují místní vinaři kamiony převážející víno a jejich obsah vypouštějí na silnici. Frustrace z levnější konkurence ze Španělska a Itálie se vyhrotila natolik, že vzduchem proletělo i pár Molotovových koktejlů. Tenhle rok vínům tak nějak nepřeje – kvůli teplému březnu a zmrzlému dubnu čeká Francii zřejmě nejchudší sklizeň vína od roku 1945.

Kam směřuje Ambiente?

Výkonný ředitel Ambi CZ Mirek Bouchal v rozhovoru prozradil, jak Ambiente zvládá rychlejší tempo, jaké jsou plány do budoucna i jak v gastronomii zajistit dostatek kvalitních lidí. „Měl jsem pocit, že jestli se teď něco nestane, bude to fakt průšvih. A to byl moment, kdy jsme na nedostatek zaměstnanců v restauracích začali reagovat,“ řekl.

Kuchař není soudce

„Prosím rajčatovou polévku bez rajčat, svíčkovou s kolínky a poloviční věneček.“ Nesmysl, nebo právo hosta? S Tomášem Karpíškem jsme se bavili o tom, do jaké míry vyhovět přáním hostů, pokud jde o úpravy jídel. Může totiž jít o kosmetickou změnu, ale taky o kompletní překopání toho, jak kuchaři daný chod vymysleli…

Zrušené rezervace jsou peklo…

…zvlášť pro menší restaurace. Na serveru Munchies tohle téma nakousl majitel jistého podniku, který hodlá raději zůstat v anonymitě. Nespolehliví hosté můžou s chodem i profitem restaurace pěkně zamávat. I proto jsme nedávno sepsali 3 důvody, proč si rezervovat stůl v restauraci. Sharing is caring!

Pojďte to změnit!

Kuchařský veterán Paul Sorgule se naštval. Na svém blogu vyjmenoval dvacítku věcí, které by se v tomhle byznysu měly změnit. Vadí mu, jak jsou kuchaři podhodnocení, že neexistuje žádná pořádná a zároveň dostupná odborná škola, a pokračuje dál. Svou práci miluje, ale…

Nostalgie na talíři

Podle Davida Changa je tajemství té nejlepší chuti zakódované hluboko v našich vzpomínkách z dětství. Jenže propracovat se k nim je dost náročné. A některé věci bohužel už nikdy nebudou chutnat přesně tak, jak si je pamatujeme. Proč? Vysvětlit se to pokusila Stella Sparks.

Nejlepší bar světa roku 2017? V Londýně!

Načíst další článek...