Facebook

Sekaná 42. týden

209
17. října 2019 Autor: Martina Píšová

Začali jako číšníci, dnes jsou spolumajiteli restaurací Ambiente. Kromě příběhu z Celetné se podíváme i na nový pořad Davida Changa na Netflixu, tatarákovou novinku z pasáže v Dlouhé, nejnudnější oběd na světě a promluvíme si s profesionálním houbařem.

Z číšníků spolumajiteli

Kdo jsou lidé, kteří vlastní restaurace Ambiente? Na začátku byli číšníci, časem se z nich stali spolumajitelé mnoha restaurací Ambiente. Seznamte se s původní partou z Celetné!

David Chang (zase) na Netflixu

Šéfkuchař David Chang se vrací na Netflix s další sérií. Společně s celebritami z nekuchařských oborů, například Sethem Rogenem nebo Chrissy Teigen, procestuje (a projí) několik zajímavých míst v různých koutech světa. Netflix pořad Snídaně, oběd a večeře vypustí 23. října.

Chlebíček s tatarákem

Franta a Vláďa, kamarádi z pasáže. Řeč je o Františku Kšánovi z Našeho masa a Vladimíru Čechovi ze sousedního podniku Sisters. Vyzrálé hovězí tam servírují na smažence potřené česnekem, promíchané s rychlokvaškami, potřené hovězím lojem a ozdobené pýchavkami.

Jak pracuje houbař z povolání?

Dali byste si smaženici? A co houbovou sójovku či majonézu, případně hlívový džem? O tom, co všechno se dá v kuchyni s houbami provádět, jsme si povídali s Jurajem Macúchem, profesionálním houbařem. A zbořili jsme při tom pár zakořeněných (ne)jedlých mýtů.

View this post on Instagram

Fermentované jehličí nebo houbový kečup? To je pořádný úlet! Přiznáváme, že některé položky na našem menu mohou působit přinejmenším neobvykle, ale stačí se posadit ke stolu, rozhlédnout se kolem do kola a vše začne postupně dávat smysl. Neformální atmosféra, otevřená kuchyň, nadupaný playlist, lněné zástěry, potetované rukávy, na stolech luční kvítí od @_plevel_ a nově i zahrádka osázená lesní flórou od @haenkehaenke. Zážitky, emoce a intenzivní chutě nejraději párujeme s naturálními víny, které především díky sommelierce @sisa_lizonova dominují našemu vinnému lístku, protože „Těžko najdeš komerční víno, které by si s tak výjimečným jídlem a intenzivní chutí rozumělo.“ . . . •Fermented spruce needles or mushroom ketchup? Though it may sound a bit wild, it actually makes perfect sense in the big picture. Sit down and have a look around, casual atmosphere, open kitchen, amazing playlist, linen aprons, forearm tattoos and wild floral decorations. Intense flavors bring back memories and emotions, and that’s what we aim for. To amplify these strong feelings we prefer to pair our dishes with natural wine. #naturally #natural #unconventional #eskakarlin #eska

A post shared by Eska (@eska_karlin) on

Oběd v práci nemusí být nuda

Ale může. V Norsku je nudný oběd vlastně tak trochu národní povinnost. Každý správný Nor si totiž do práce vezme tzv. matpakke, tedy zabalený oběd, který se řídí poměrně přísnými pravidly. Pusťte si třeba tenhle návod na Youtube – možná vás pobaví, možná inspiruje.

 

(Ne)vařte z vody aneb Jak správně blanšírovat

Načíst další článek...