Facebook

Sekaná 43. týden

260
27. října 2017 Autor: Martina Píšová Foto: Honza Zima, Jakub Dohnálek

Do Sekané jsme namíchali kávovou novinku Sofee, tři chystané kuchařky od Redzepiho a příběh slovinské šéfkuchařky Any Roš. Pusťte se do toho!

Představujeme novinku!

Jmenuje se Sofee a je to sofistikovaná káva, kterou snadno připravíte i bez baristy. Tým lidí z Ambiente, který ji víc než rok vyvíjí, můžete potkat na přelomu října a listopadu na Prague Bar Show. Sofee tam bude mít stánek, tak přijďte ochutnat.

Ana Roš vzpomíná na své začátky

Na světové konferenci o budoucnosti jídla Food on the Edge se minulý týden vystřídalo několik desítek řečníků. Jeden z nejzajímavějších proslovů měla slovinská šéfkuchařka Ana Roš. Poodhalila v něm, jak se bez jakéhokoli formálního vzdělání v oboru dostala mezi světovou špičku. Celý proslov si můžete poslechnout ze záznamu.

Tři nové kuchařky od Redzepiho

Šéfkuchař dánské restaurace Noma chystá hned tři nové kuchařky. Série se bude jmenovat Foundations of Flavour a zaměří se na konkrétní techniky, s nimiž v Nomě pracují. Kromě toho chystá i publikaci Dispatches, která má prohloubit povědomí o sociálních aspektech gastronomie. Editorem knihy bude Chris Ying, spoluzakladatel magazínu Lucky Peach.

Kulinářské sympozium

4. ročník se blíží, z 450 vstupenek rychle ubývá. Dveře do sálu Slovanského domu se otevřou 31. října v 9 hodin ráno. Setkání šesti kuchařských mistrů se letos poprvé uskuteční v úterý (nikoli ve čtvrtek) a na pódiu se konečně představí i žena.

Kafe za 24 dolarů

Prodává nejlepší restaurace na světě Eleven Madison Park v New Yorku. Šéfbaristka Maya Albert stráví přípravou každé kávy deset minut, navíc používá drahé mašinky a unikátní zrna.

Doing my thing. In print tomorrow! 🗞 (They kinda missed the point)

A post shared by Maya Albert (@mayawalllace) on

Fuku pošesté

David Chang se chystá otevřít už šestou pobočku svého uvolněného fastfoodu se smaženými kuřaty Fuku. Bude v komplexu Brookfield Place v New Yorku.

Všechno nejlepší!

V pátek 20. října se v pražské Pragovce sešli příznivci dobrého piva a jídla, aby oslavili 5. narozeniny Školy čepování Lukáše Svobody. Na akci se představilo několik zástupců malých pivovarů; nechyběl mezi nimi ani Adam Matuška se svými speciály. O jídlo se postaral šéfkuchař Petr Benda z Lokálu U Bílé kuželky, jehož chleba s hovězím hrudím je už teď legendární. Kolem 22. hodiny nastoupil DJ Stiggma a tančilo se až do posledního načepovaného piva. Díky všem návštěvníkům za parádní večírek, tady máte fotky!

Jaké bude víno ročníku 2017?

Načíst další článek...