Facebook

Sekaná – 6. týden

336
8. února 2019 Autor: Martina Píšová

V další Sekané se dozvíte třeba to, že odmítnuté michelinské hvězdy se vám můžou kdykoli vrátit, kam zajít na nejlepší burger v Praze a také jak pečovat o stálé hosty. Přidáme i rozhovor s šéfkuchařem Café Savoy Michalem Mlejnkem a tip na luxusní zážitek v italské Modeně. Dobrou chuť!

Tady je máte zpátky
„Děkuji, nechci,“ řekl loni francouzský šéfkuchař Sebastien Bras. Odmítl dvě michelinské hvězdy, které si jeho restaurace držela už osmnáct let. „Je to neuvěřitelný tlak a já už s ním nechci žít. Komisaři z Michelinu nás navštěvují třikrát ročně bez ohlášení. Můžou posuzovat kterékoli jídlo, které vydáme. To znamená, že každé z 500 jídel, které denně uvaříme, může rozhodnout o naší budoucnosti,“ nechal se slyšet.

Michelin tenkrát na jeho žádost podnik ze svého průvodce skutečně stáhl. Letos se v něm však objevil znovu. Vyjádření Michelinu zatím nepadlo, ale při stovkách oceněných podniků je dost možné, že restauraci Le Suquet v městečku na jihu Francie prostě jenom zapomněli přeskočit.

Nejlepší burger v Praze
V letošním žebříčku nejlepších burgerů v Praze od Czech Please najdete 27 hodnocených kousků. Žebříček má dvanáctiletou tradici a je nám velkou ctí, že na první místo se dostal burger se stařeným masem z Kantýny. „Jejich grilované mleté maso je na světové úrovni. Loni jsem za jeden z nejlepších burgerů v New Yorku v Minetta Tavern utratil čtyřicet dolarů. Burger Kantýny je naprosto srovnatelné kvality, a přitom za třetinu ceny,“ chválil.

https://www.instagram.com/restaurace_kantyna/?hl=cs

Lepší nadšený amatér než znuděný profesionál
Má rád systém a pořádek, šermování a pečené kuře od babičky. Michal Mlejnek se pro kuchařinu rozhodl už jako malý kluk a vyrostl z něj šéfkuchař, který uznává tradiční hierarchii a sní o otevřené kuchyni. Co se musel Michal naučit a jaké má krédo? Celý rozhovor najdete zde.

Massimo Bottura otevírá penzion
Šéfkuchař, který stojí za nejlepší restaurací světa Osteria Francescana, otevírá v italské Modeně další podnik tentokrát luxusní penzion s dvanácti pokoji. Ceny za noc začínají na 500 dolarech a první hosté by se měli ubytovat už na jaře. Velkou výhodou je automatická rezervace na večeři v restauraci obyčejný smrtelník tu totiž na stůl čeká klidně i několik měsíců.

Stálé hosty je třeba hýčkat
Ať sedíte v Lokále, nebo v Café Savoy, v každém podniku najdete aspoň jeden stůl, u kterého sedí maximálně spokojený host. Možná pije z vlastního půllitru, možná mu obsluha přinesla jídlo dřív, než se podíval do jídelního lístku. Jaká privilegia mívají stálí hosté? A proč je důležité si je hýčkat? Vyzpovídali jsme zkušené manažery z Lokálu a Café Savoy.

Mladý Čech je jednou z nejvlivnějších osob britského pohostinství

Načíst další článek...