Sekaná 7. týden

17. února 2023
Půlka února je za námi, a přestože začátek roku v gastronomii obvykle platí za tiché období, letos je tomu právě naopak! Na gastro scéně se toho odehrálo (nebo se chystá) dost na to, abychom pro vás mohli připravit další Sekanou. Tady je!

Naturálně, kolektivně, dobročinně pro Ukrajinu, díl druhý. 24. února uplyne rok od začátku války na Ukrajině, a pop-up Družstvo proto vyhlásil další dobročinnou sbírku pro Ukrajinu. Podpořit ji může kdokoli, nejen milovníci naturálních vín. Na minulé akci, kterou v říjnu uvařili spolu s Kro Kitchen, se vybralo 100 tisíc korun, které putovaly do Charkova k lidem zasaženým válkou. Zakoupit lístek, víno a dobrý pocit v jednom můžete tady až do konce února.

View post on Instagram
 

Když už jsme zabrousili na Kro Kitchen, hodí se dodat, že i ti chystají novinku. Jejich Kro rodinka se totiž rozroste o další podnik – pekárnu s bistrem Kro Vršovice. Otevřít by měli během dubna. Už teď se ale můžete těšit třeba na ořechový chleba nebo croissanty.

View post on Instagram
 

Z Vršovic popojdeme do Karlína, kde Kro bistro & bar společně s Liquid Office barem, Spojkou a holešovickou Garage 22 oslaví Margarita week. Co bude středobodem oslav, asi tušíte, ale je tu malý twist. Místo tequily totiž zazáří gin! Tři karlínské podniky tak propojí Habanero gin z Garage 22. Ačkoli Mezinárodní den margarity připadá na 22. únor, barmani vám drinky rádi namíchají až do 25. 2.

View post on Instagram
 

Jestli koktejl není váš šálek kávy, možná vás osloví čaj a s ním spojený festival Prague Tea fest. Koná se o víkendu 25.–26. února v karlínském Spektru a kromě desítek druhů sypaných čajů ze všech koutů světa budou na místě i hrnčíři s autorskou keramikou. To abyste měli z čeho čaj popíjet. Pokud držíte Suchej únor, ale i tak byste si rádi užili drink s přáteli, pak vám přijde vhod mocktail! Kam na něj zajít a co nealkoholického vám kde namíchají, se dočtete třeba ve Forbesu.

View post on Instagram
 

Velká věc se udála ve světě vína. V pařížské moderní čtvrti La Défense se v neděli 12. února konalo finále nejprestižnější mezinárodní sommelierské soutěže. A vítězem se stal Lotyš Raimonds Tomsons. Na druhém místě skončila Dánka Nina Jensen a třetí byl Číňan Reeze Choi. Součástí čtyřhodinového finále byla degustace naslepo i spolupráce s barmany. Více se dozvíte zde.

Bistro ve stylu pop-upu se rozhodla otevřít i slovinská šéfkuchařka Ana Roš, která patří do devítky nejlepších šéfkuchařů na světě. Podnik s názvem Ana in Slon otevře v ljublaňském hotelu Slon. Koukněte na menu!

View post on Instagram
 

O ženách v gastronomii (a nejen o tom) se debatuje v nejnovějším dílu gastro podcastu Lukáše Hejlíka Velká Žranice. Na tohle téma máme celkem jasný názor – a k němu tip na kuchařku Encore, která obsahuje recepty inspirované přebytky v kuchyni. Na knize se podílela stovka nejvlivnějších žen z gastronomie.

View post on Instagram
 

Pokud si chcete zpříjemnit ponurý únor a zkrátit čekání na jaro, doporučujeme zajít na snídani nebo týdenní spešl do holešovické Osady. Kdo hledá místo na rychlý oběd v centru Prahy, může zamířit do bistra Anežka v Anežském klášteře – třeba na talíř horké polévky. A jestli vás zajímá, co se stane, když se spojí česká a francouzská kuchyně, rezervujte si stůl ve vršovickém Ansamblu.

View post on Instagram
 

Řeklo se únor, ale protože je krátký, už pomalu vyhlížíme březen. Ten letos začíná ve středu a vy víte, co to znamená… Zkoušku sirén! Stejný název dostal pop-up kreativních šéfkuchařů Ambiente, kteří každou první středu v měsíci naservírují ochutnávku ze své „laboratoře“ v Umu. Menu ještě neznáme, jedno je však jisté – večeře za sympatickou cenu vám prozradí, s čím si lámou hlavu a co právě inovují. Vyrazte na Národní 28 a nechte se překvapit!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.