Facebook

Sladká tečka za Londýnem

341
6. března 2017 Autor: Lenka Požárová Foto: Lenka Požárová

Pravda, obehrané duo brownies a banánový chlebíček tu potkáte na každém kroku, ale Londýn se umí se sladkostmi rozparádit mnohem víc. Třeba takhle.

Avantgardní doughnut

Těsto koblih, z nichž některé mají dutý vnitřek, si tady připravují z vlastního kvásku. I polevy a marmelády mají domácí. Crosstown Doughnuts si jdou cestou větší práce, ale taky větší slasti. Měla jsem dost problém vybrat si, když mi oči těkaly mezi koblihami s avantgardními kombinacemi chutí. Nejdřív mě svedlo řepové těsto s citronovo-tymiánovou polevou a pak čokoládový základ s banánovým krémem a polevou se slaným karamelem. Občas tu vyrukují s krátkodobou speciální edicí, jako je třeba těsto i krém s pivem Guinness nebo valentýnská varianta se šampaňským a růžovými plátky.

 

Bůh Ottolenghi

Důraz na unikátní chuťová spojení v bistrech Yotama Ottolenghiho je věhlasný. A platí to nejen o jeho „slanostech“, ale i o sladkostech. Ty jsou tak vizuálně lákavé, že se chcete vloupat do výlohy a ochutnat je všechny. Nechala jsem se postupně odrovnat pomerančovým dortíkem s čokoládovou omáčkou a cheesecakem s makadamovými oříšky a karamelem. Cukrářství Ottolenghi je známé i obřími pusinkami.

 

Sexy Dark Sugars

Když si to mašírujete po Brick Lane, nemůžete je minout. Tím spíš, že tu mají hned dvě pobočky. Rustikální dřevěné mísy jsou naplněné čokoládovými lanýži obalenými v sametovém kabátku z kakaa. Ze škály náplní se vám nejspíš zatočí hlava. Kardamom s pomerančovou kůrou, zázvor s medem nebo gin s limetkou jsou místní chuťové zázraky. Kromě lanýžů mají i čokoládové perly, tenké skořápky naplněné krémy. Když vám v puse křupne čokoláda a na jazyk se rozlije náplň ze soleného karamelu, zavřete oči, rozšíříte nosní dírky a slova hledáte jen těžko. A pokud budete mít štěstí na obsluhu, možná si s ní popovídáte i o zajímavé historii této značky.

 

Revolucionářský Dominique Ansel

Je to muž, jenž v roce 2013 představil světu křížence doughnutu a croissantu a nazval ho cronut. Po New Yorku a Tokiu otevřel loni pobočku i v Londýně a stály se před ní nehorázné fronty. Ty jsou před Dominique Ansel Bakery do teď každé odpoledne, protože všichni chtějí jejich specialitu, čokoládovou sušenku ve tvaru dutého pohárku, která se podává naplněná mlékem. Jmenuje se to prostě – cookie shot. Cronut mě, pravda, trochu zklamal, zřejmě vinou obřího očekávání, ale mým favoritem se stal Pistachio and Rose Bostock. Je to brioška plněná neuvěřitelně lahodným krémem s růžovou vodou a sypaná pistáciemi.

Čínské vábení

Byl leden, zrovna se slavil čínský nový rok a já cítila, že už bych do Pattiserie Yauatcha měla vyrazit. Všechny dezerty se na oslavu převlékly do sytě červeného hávu a byla to těžká volba. Tak který? Kokosová pěna s limetkovým krémem s příchutí pandánového listu, nebo čokoládová variace s kávovou panna cottou a lískovými oříšky? Velký byl i výběr makronek, a přestože je nemusím, ještě dlouho jsem vzpomínala na tenké skořápky s čokoládovým krémem ochuceným typickou směsí pěti koření s marakujovým džemem.

Honey and Spice

Izraelský pár to rozjel nejdřív s restaurací Honey and Co. a pak přidal kavárnu s prodejnou marmelád a (nejen) sladkostí. Chutě Středního východu jsou propašované napříč celým sortimentem.  Vyzkoušela jsem skvělý dýňový cheesecake s kořením baharat i židovský chlebíček babka s čokoládou, tahini a růžovou vodou. Jejich marmelády jsou těmi nejskvělejšími kousky v Londýně. Malinová obsahuje i limetkovou kůru, fíková v sobě má kusy fíků s kardamomem a pomerančovou kůrou, zatímco jahodová se snoubí s plátky růžových lístků. Zamíříte-li do jejich restaurace, nevynechejte hodně jiný cheesecake s fetou, podávaný s nudličkovým těstem známým z baklavy.

Prosím čokoládovou s porcini!

Zmrzlinárna, kde mají odvahu kombinovat. V Praze je to Angelato a v Londýně La Gelateria. Bazalka s chilli. Med s rozmarýnem a pomerančovou kůrou. Burákové máslo s čokoládou a karamelem. Anebo se necháte pohltit výstřelkem z čokolády a hřibů (porcini)? Repertoár devadesáti příchutí se navíc denně mění.

A klasiky zmíněné v úvodu? Na povedený banánový chlebíček si zajděte do Flat White, nechte si ho rozpéct a potřete si jej máslem. Vynikající brownies (třeba se slaným karamelem nebo s javorovým sirupem a slaninou) ochutnejte u Bad Brownie na některém z trhů.

zapalena-kucharka.cz

10+1 vlastností skvělé obsluhy

Načíst další článek...