Smí obsluha v restauraci vonět?

20. března 2018
Foto: Honza Zima
Pro servírky a číšníky platí jiná parfémová politika než pro ostatní smrtelníky.

Mám špatnou zprávu pro všechny, kdo pracují v restauraci a zároveň milují parfémy. Používat je podle odborníků smíte – ale až po pracovní době. Takhle rychle bychom mohli vyřešit otázku z titulku článku. Obsluha vonět nesmí, protože by její osobní aroma přebilo vůni jídla, které roznáší. Ale je to jako se vším: když se chce, všechno jde.

Hlavně nevtíravě
„Parfém mi nebude vadit u uvaděče nebo uvaděčky do restaurace. Rozhodně ale nechci u svého stolu servírku nebo číšníka, u něhož ucítím parfém. Ten totiž upozorňuje na osobnost nositele, ale kvůli personálu přece v restauraci nejsem,“ říká rezolutně Jakub Kopčák. Trochu teď hovoří proti vlastnímu byznysu, je totiž spolumajitelem parfémového concept storu Ingredients a dokáže vám vybrat vůni přesně na tělo.

Když naléhám, zda by přece jen nemohl poradit vůni, kterou by obsluha měla pouze jako svůj osobní talisman, jako ranní rituál, jímž začíná den, pátrá ve své olfaktorické paměti.

„Pokud na tom opravdu trváte, volte kolínské, které se drží u těla, jsou intimní. Vybírejte svěžejší tóny s nízkou koncentrací. Rozhodně to nesmí být žádné parfémy ani parfémové vody. Ze značek doporučuju svěží kolínskou od Acqua di Parma a Diptyque, ten je totiž známý naprosto nevtíravými vůněmi. Právě ty si většinou vybírají lidé, kteří jsou velmi citliví na aroma a chtějí něco maximálně decentního,“ radí Jakub Kopčák.

Jak zůstat svěží celou směnu?
Ombudsman hostů Ambiente Filip Trčka dokonce zažil, že si hosté na příliš voňavou servírku stěžovali. „Bylo to před lety v La Degustation. Na toaletách jsme měli krém na ruce, což tehdy byla, společně s parfémem, nadstandardní výbava; dnes už je to běžné. Servírka si nakrémovala ruce a host nám pak napsal, že měl kvůli tomu zkažený večer. Necítil totiž své jídlo, ale vůni z jejích rukou,” vzpomíná Filip.

Na druhé straně rozhodně doporučuje nevynechávat antiperspirant či deodorant. „Obsluhovat v restauraci je fyzicky náročné, člověk se zpotí. Vyberte si proto takovou ochranu před pocením, která není parfémovaná, ale budete díky ní svěží až do večera,“ uzavírá.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.