Snídaňové trendy z Austrálie

5. září 2017
Foto: Jan Červenka & Honza Zima
Pokud by se o nějakém místě dalo říct, že se tam zrodila novodobá snídaňová a kávová kultura, tak je to právě Austrálie. Je tam teplo, takže lidé vstávají brzy, jdou si zasurfovat, zacvičit jógu nebo zaběhat a pak si dají snídani, která je často zároveň obědem. Proto v australských restauracích frčí obědy daleko méně – zato snídaňová inspirace je obrovská.

Skvělá zpráva na úvod? I když nemáme moře, tyto trendy se dostávají i k nám. Kde je můžete ochutnat?

Slané ze sladkého

V gastronomii se v poslední době smazávají zažitá pravidla, že „tohle musí být slané a tamto zase sladké“. Takže se pečivo typu croissant a ovesné i jiné kaše servírují i naslano.

Loupáky plněné šunkou, křenem a kyselou okurkou, případně sýrem brie a kdoulovou marmeládou jsou hitem bistra Sisters. Croissant naslano s lososovitým pstruhem mají nově v Pastacaffé Vodičkova. Slané kaše a snídaňové misky se pomalu začínají objevovat i v Praze. Avokádovou misku s batáty, quinoou a granátovým jablkem si můžete dát v Coffee Room, na vietnamskou slanou rýžovou kaši chao s vejcem, kuřecím masem či bylinkami natrefíte v Cafefin. Nově má vyhipstřenou slanou snídaňovou misku s vločkovou kaší, lososovitým pstruhem a vejcem i Eska v rámci snídaně Karlín.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Avokádo a kváskový chleba, ideálně z vlastní pekárny

Tousty s avokádem jsou v Austrálii něco jako u nás chleba s máslem. Avokádo obsahuje zdravé tuky a kváskový chleba je pro tělo prospěšný, protože při pomalém zrání kvasinky rozkládají lepek a ten je pak lépe stravitelný. Chilli zrychluje metabolismus a spolu s koriandrem je protizánětlivé… No může existovat lepší kombinace?

Vynikající avokádové chleby dělají například v Pastacaffé ve Vodičkově a Vězňské, v Cafe Letka, v Cafefin nebo Coffee Room.

View post on Instagram
 

Superfood, misky a smoothie bowls

V Austrálii první denní jídlo běžně zahrnuje i chia semínka, ořechy, kustovnici, spirulinu, špenát, kapustu nebo už opěvované avokádo. Trendy jsou i sladké snídaně v misce a smoothie bowls. Asi nejznámější je acai bowl – tohle dokonalé kombo pochází z Brazílie, ale cestu do světa si našlo, až když se proslavilo na Havaji. Jde o smoothie z brazilského ovoce acai, které v sobě má spoustu antioxidantů, s müsli, ořechy nebo semínky, banánem a jiným čerstvým ovocem.

Smoothie bowls můžete vyzkoušet v Coffee Roomu a v bistru Mezi srnky. Anebo se pro inspiraci podívejte na Instagram kodaňské restaurace GRØD nebo Ivon z Forbidden Taste a udělejte si je doma.

View post on Instagram
 

Etnické snídaně: Afrika, Blízký východ, Japonsko

Na chvilku si odpočiňte od anglické i francouzské snídaně a prozkoumejte to, co se snídá mimo Evropu. Užijte si své oblíbené koření, bylinky a orientální chutě hned po ránu! Kavárny mají na svých lístcích snídaně z Mexika i Japonska, hodně letí také Blízký východ a Afrika.

Milovníky zeleného čaje matcha a asijských chutí potěší, že si v kavárně Momoichi můžete nově pochutnat na snídaňových setech nebo se kdykoli během dne stavit na dokonalou omeletu se zelím a tuňákem Okonomiyaki.

View post on Instagram
 

Veganské i masožroutské

Tak jako přibývá veganských snídaní, množí se i ty echt masové.

Je to neskutečné, ale v Coffee Room mají i hummus bowl. Maso je pro vás základ jídelníčku? V tom případě si skočte na víkendový brunch, který pořádá Maso a kobliha, anebo si v Našem mase vezměte snídani do ruky, a to nejen pokud se potřebujete „napravit“ po party.

View post on Instagram
 

A pití?

Čím všechno tohle báječné jídlo zapít? Kromě výběrové kávy a čaje jsou trendy presované šťávy a zeleninová smoothie, která vám na rozdíl od ovocných po ránu nezalomcují s hladinou cukru. Často jsou obohacená o černé uhlí, zelený ječmen, matchu nebo spirulinu. Víc o trendech v drincích zde.

V Praze nabízí avokádové smoothie s kávou a javorovým sirupem bistro Sisters.

View post on Instagram
 

A poslední tip: Kdo se v těchto trendech vyžívá a všechny je s chutí zkouší? Sledujte Instagram amerických @brunchboys nebo české @breakfastclubcz.

Pokud se náhodou zatouláte do Austrálie…

Snídaně v Melbourne

St. Ali (etnické snídaně a nejlepší káva)

Sister of Soul (veganské)

Chotto (japonské snídaně)

Snídaně na Gold Coast

Bambam (smoothie bowls)

Burleigh Social (smoothie a acai bowls)

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.