Sopka ve skleničce

4. května 2016
Foto: Martin Levý
Možná vás to překvapí, ale i láva dokáže vytvořit svérázný terroir. Jeden z důkazů najdete na Sicílii, révu tu totiž pěstují přímo na Etně.

Réva vinná, úžasná liánovitá rostlina, dokáže snášet vysloveně nehostinné podmínky, které se zdají nepřijatelné pro pěstování čehokoli. Typický příklad? Italský ostrov Sicílie. Jde o největší italskou vinařskou oblast – a na jihu se tyčí nejvyšší aktivní evropská sopka Etna (3329 m n. m.).

Nejznámějším sicilským vínem je pravděpodobně Nero d’Avola, které je typické nízkou kyselinou a vyšším alkoholem a působí lehce „uvařeným“ dojmem. To ale neplatí na Etně. I když je to nejteplejší evropský region, révě se tu skvěle daří; zejména na velmi prudkém severním svahu, kde jsou teploty výrazně nižší. Na slavné sopce roste réva dokonce i ve výškách nad 1000 m.

Vulkanický terroir

DOC Etna bylo představeno v roce 1968 a dnes se réva na tohle víno pěstuje na rozloze kolem 650 hektarů. Prim tu hraje autochtonní odrůda Nerello Mascalese, která dává lehčí až středně plná červená vína s nižší kyselinou a jemnější tříslovinou (může připomínat divočejší Pinot Noir).

Vulkanické podloží dobře propouští vodu a réva tu roste doslova na vyvřelé lávě. Sopka je neustále aktivní, půda se stále obnovuje a díky tomu je velmi bohatá na živiny a železo. Láva zalila některé vinice a vytvořila tak úplně nový terroir de facto v přímém přenosu. Sopečný písek je však ostrý a může narušit slupku hroznů, proto jsou některé hlavy nebo vinice chráněny kamennými zídkami.

Klid na sopce

Která zdejší vína zkusit? K tradičním producentům patří Girolamo Russo a také přírodní, avšak hodně progresivní Frank Cornelissen (jeho vína ochutnáte v Pizze Nuova). Velmi sofistikovaná a skvěle technicky udělaná vína nabízí vinařství Passopisciaro; můžete otestovat hned čtyři různé vinice.

Z modernějších producentů se musím zmínit o vinařství Terre Nerre. Provozuje ho Marco de Grazia, který má na svědomí „revoluci“ v Barolu (Barolo Boys). Právě na Etně našel svůj druhý domov – a klid.

Další vinorodé regiony se sopečným podložím:
Vulture, Basilicata
Soave, Veneto
Vesuv, Kampánie
Somló, Maďarsko
Tokaj, Maďarsko
Rotorua, Nový Zéland
Golan Heights, Izrael
Kaiserstuhl, Baden

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.