Spaghetti all‘ amatriciana

21. ledna 2019
Foto: We give you good
„Mám rád autentické italské recepty a tenhle patří k mým nejoblíbenějším,“ říká šéfkuchař Radek Pecko. Tady je jeho osvědčený postup krok za krokem.
  1. Na 2 porce potřebujete 320 g čerstvých špaget, 300 g konzervovaných italských rajčat San Marzano, 120 g tučnější slaniny guanciale, nakrájené na kostičky, 50 ml suchého bílého vína, špetku sušeného peperoncina (chilli) a lžíci nastrouhaného sýra pecorino.
  2. Špagety vařte v osolené vodě 3–5 minut, na skus. Nebojte se vodu na těstoviny pořádně osolit, měla být slaná jako ta mořská. Hotové jídlo už ale nesolte, slanina i pecorino v sobě mají soli dost.`
  3. Na pánvi orestujte guanciale a nechte vypéct tuk. Můžete použít i pancettu – vždycky by to měla tučnější slanina, aby se tuk vypekl a spojil s chutí rajčat. Ta můžou být drcená, anebo v celku – co máte zrovna ve spíži. Na pánvi je rozmělněte vařečkou. Je důležité, aby omáčky bylo tak akorát, těstoviny v ní nesmí plavat.
  4. Přidejte špetku chilli a přilijte víno. Vařte asi 5 minut, aby se z vína vypařil alkohol. Přidejte rajčata se slaninou a nechte omáčku chvíli probublávat, ať se všechny chutě hezky spojily.
  5. Do omáčky přidejte uvařené těstoviny, promíchejte a nechte ještě chvíli dojít. Špagety se rovnoměrně obalí omáčkou.
  6. Na závěr přidejte nastrouhané pecorino a pořádně promíchejte. Na talíři můžete ještě dosypat sýr a každou porci pokapat kvalitním olivovým olejem na zjemnění chuti.
Světoznámá omáčka pochází z městečka Amatrice. V roce 2016 ho zachvátilo zemětřesení. Tehdy se spojilo více než sedm set restaurací po celém světě, aby z každé prodané porce těchto špaget věnovaly příspěvek na pomoc obětem a opravu italského městečka.

Článek vyšel v zimním čísle A časopisu

Čtěte PDF nebo si ho vezměte v jakékoliv restauraci Ambiente.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.