Stáhněte si zdarma plakát! Jsou na něm pro doporučení pro hosty zahrádek.

17. května 2021
Foto: Studio Najbrt
Zahrádky jsou ode dneška k dispozici hostům! Co musí hospodští pohlídat?

Hosté vstupují do zahrádek na vlastní zodpovědnost, přesto mají restaurace povinnost vyzývat je k respektování všech bezpečnostních opatření, a to formou cedulí nebo plakátů. Ambiente proto vytvořilo aktualizovanou verzi sérii piktogramů Hrajte s námi, která vznikla před rokem ve spolupráci se Studiem Najbrt na podporu gastronomie v zemi.

Piktogramy a plakáty si může kdokoli zdarma stáhnout, vytisknout a umístit ke vchodu i do zázemí nebo také na sociální sítě.

Pravidla v kostce

Zahrádky restaurací smí navštívit pouze hosté, kteří mají potvrzení o negativním testu, prodělání nemoci covid-19 v posledních 90 dnech nebo dokončeném očkování. U dětí od 6 let je další možností čestné prohlášení zákonného zástupce o negativním antigenním testu provedeném ve škole či školském zařízení.

Antigenní test je platný 72 hodin, PCR test dokonce 7 dní. Pokuta za nedodržení této podmínky hrozí přímo hostům, ne podniku.

Ve venkovních prostorách se musí dodržet minimální vzdálenost 1,5 metru, která oddělí stoly, ale taky návštěvníky zahrádky a kolemjdoucí – pokud mezi venkovním prostorem a ulicí není bariéra, která by chránila obě strany.

Povinný odstup, který má zabránit shlukování lidí, musí provozovatel zajistit i ve frontách před vchodem nebo výdejovým okénkem a také na toaletách.

K jednomu stolu se mohou usadit maximálně čtyři hosté, pokud ovšem nejde o členy jedné domácnosti. Výjimka se týká i dlouhých stolů – u těch mohou sedět čtyřčlenné skupiny s rozestupem 1,5 metru.

Hosté zahrádek se mohou připojit k wi-fi.

Hrajte s námi

Dejte vaší zodpovědnosti grafickou podobu! Plakáty s piktogramy od Studia Najbrt si můžete stáhnout přímo tady.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.