Přípravy na sváteční den začínají na farmě ve chvíli, kdy svatý Martin ještě není ani na dohled. Manželé Tůmovi nakupují jednodenní housata a pak o ně půl roku pečují a vykrmují je. Než housatům naroste typické bílé peří, což se stane asi tak ve dvou měsících, zůstávají v teple pod střechou. Pak už běhají venku a starají se o sebe v podstatě sama – oždibují trávu a podle libosti se dojídají zrním.
Žijí tedy volně, s dostatkem krmiva i prostoru. Jakmile přijde jejich čas, nemusí husy nikam cestovat a nevystavují se zbytečnému stresu. Tůmovi totiž mají i vlastní uznanou porážku s veterinárním dozorem.
„Mám radost, že se nám letos povedlo domluvit pro Lokály malého českého dodavatele, který nám dokáže zajistit čerstvé, chlazené husy v té nejlepší kvalitě a v potřebném množství,“ pochvaluje si Libor Baďura, výkonný šéfkuchař Lokálů.
Mimochodem, víte, proč se s husami spojuje zrovna Martin, který jinak přijíždí na bílém koni? Podle jedné legendy husí kejhání rušilo kázání svatého Martina natolik, až nevychovaná drůbež skončila na pekáči. Také ve druhé verzi legendy hraje hlavní roli pronikavý husí hlas. Podle ní se svatý Martin schovával mezi husami, jelikož nechtěl být jmenován biskupem. Ptactvo ho ale prozradilo, čímž si opět vysloužilo upečení a snědení. Původ svatomartinské tradice lze dohledat až do 9. století. Za vlády císaře Karla Velikého připadal na svatého Martina podzimní termín odvádění robotních dávek. Poplatkem přitom mnohdy byla vykrmená bílá husa. Coby platidlo často sloužila i v českých zemích. Nejstarší zmínku byste našli v záznamech mnicha Antona von Snakeburga z 15. století či v koledách z téhož období. A dnes už si bez svatomartinské husy neumíme listopad ani představit.
Hodujeme celý víkend
Do všech devíti Lokálů poputuje celkem 550 hus, z nichž vznikne svatomartinský pokrm. Dozlatova upečenou čtvrtku doprovodí na talíři červené zelí s jablky. Obojí pak v jednotlivých podnicích doplní houskový či bramborový knedlík nebo bramborové lokše.
Svatomartinský víkend v Lokálech vypukne už v pátek 10. listopadu a husu si zde vychutnáte až do neděle 12. listopadu. Nezapomeňte si udělat rezervaci – a do poznámky připište, kolik porcí husy byste si přáli.
Zobrazit příspěvek na Instagramu