Facebook

To nejlepší z trhů v Londýně

29. září 2016 Autor: Lenka Požárová Foto: Lenka Požárová

Každá čtvrť v Londýně má svůj trh, často jedinečný. Moc tu nepotkáte stánkaře, kteří obrážejí další trhy. Připravte se na zákeřný útok na všechny smysly.

Broadway Market

Koná se v sobotu

Táhne se středem ulice ve čtvrti Hackney jako had. Má uvolněnou atmosféru a často tu zpívají hudebníci. Stánky jsou zaměřené převážně na jídlo, ale koupíte tu i zajímavé designové produkty. Ulici lemují bistra a kavárny, takže máte přehršel míst na výběr.

V dolní části se prodávají LP desky i ovoce a najdete tu i marmeládovou královnu Kylie pod značkou Newton & Pott. Ochutnáte tu ghanské tradiční curry, ten nejlepší indonéský beef rendang ze stánku Makatcha, skotská vejce v masovém obalu nejrůznějších variant, sendvič plněný skotským haggis a v restauraci F. Cooke si můžete poručit tradiční dělnické jídlo jellied eel, tedy úhoře v rosolu.

Pro sladkosti se stavte u stánku Violet, na netradiční čaj si skočte do Tiosk a na kávu do pražírny Climpson & Sons. S jídlem si pak můžete sednout na trávu v blízkém parku London Fields.

Tip: Poblíž je vyhlášené pekařství E5 Bakery, kde pečou úžasný kváskový chleba. Tady jsem začínala svá rána snídaní, než jsem vplula na trh.

Maltby Market

Koná se v sobotu a neděli

Pokud bych vám měla v Londýně doporučit jen jediný trh, byl by to tento – v podloubí železniční trati ve čtvrti Bermondsey. Úzká ulička Ropewalk je nabitá bistry, restauracemi, bary a stánky s občerstvením. Prodejce zeleniny a ovoce tu najdete možná jednoho. Zato nechybějí stánky s kávou (co byste řekli na kávu s peanut butter?), pivem nebo skvělou ochmelenou medovinou (Gosnells).

Připravte se na to, že vaše oči toho budou chtít mnohem víc, než zvládnete spořádat. Báječný falafel, zapečené krajíce chleba s kozím sýrem, medem a ořechy (The Cheese Truck), rybí speciality nebo zákeřné brownies se slaným karamelem (Bad Brownies). Ksichtila jsem se jen nad jednou věcí, které jsem na chuť nepřišla, a to nad Bloody Mary s ginem a křenem, byť ji servírují v úžasných džbáncích s pruhovaným brčkem.

Tento trh je zvláštní v tom, že pokračuje tam, kde byste ho už nečekali. Zajímavé stánky jsou totiž i na protější straně viaduktu v Druid Street (pokud tam bude stánek s grilovanými ústřicemi s chilli máslem, neváhejte) nebo v tzv. Spa Terminus, což jsou výrobci rozmístění v podloubí viaduktu, kteří otevírají své krámky veřejnosti pouze v sobotu mezi 9. a 14. hodinou. Naprostou nutností je ochutnat něco z pekárny Little Bread Pedlar.

Marylebone Market

Koná se v neděli

Každou neděli se parkoviště mezi domy zalije změtí barevných stánků. Je tu bohatý výběr ovoce a zeleniny od farmářů a třeba růžičková kapusta se odsud odnáší na dlouhém košťálu nesená přes rameno. Skvělé jsou sýry, porcované maso z farem nebo česnekové speciality.

Chleba můžete nakoupit u několika pekařů, ale můj nejoblíbenější je bramborový s mákem. A nikdy si neodpustím teplý houbový sendvič od houbaře, co tu prodává neskutečné variace hlívy ústřičné.

Sladkosti mi chutnají od dvou žen. Jedna je oděná do rudého kuchařského rondonu a pod značkou Bad Ass Cakes prodává mimo jiné jamajský koláč vypilovaný několika generacemi. Druhý stánek je nepřehlédnutelný díky velkému výběru dortů. Pravidelně sahám po pálivém zázvorovém koláči nebo kávovo-ořechovém dortu. K tomu u několik stánku podávají hotová jídla.

Tip: Odtud je jen pár kroků do Le Fromagerie, kde vám připraví chuťovku typu sýr grilovaný v plátcích slaniny.

Brixton Market

Koná se denně

Je nejjižnější a nejpestřejší; ostatně v této čtvrti žijí zejména afričtí obyvatelé. Už po výstupu z metra vím, že je něco jinak. Mladí černoši na ulici dost hlasitě rapují. Nakukuju do kadeřnictví o 2 x 1 metru čtverečním, kde se zaplétají copánky holčičkám i důchodkyním. Míjím stánky s tropickým ovocem a zeleninou, je tu také spousta rybích stánků a pochopitelně i bister, barů a kaváren. Solená sušená treska, kterou nevede žádný supermarket, je tu samozřejmostí. Taky šperky, oblečení nebo plechové nádobí.

Ve stánku Jeff the Chef ochutnávám jamajskou specialitu jerk chicken v tom nejlepším provedení, co jsem kdy okusila. Kuře marinované s naprosto vychytanou pálivo-kouřovou omáčkou podávané s rýží a hráškem. A taky si nemůžu nechat ujít kokosový chleba plněný solenou treskou s plody ackee, které vypadají jako míchané vajíčko.

V Mama Lan si užijete nudlové vývary a pekingské knedlíčky. Nabízí se i kuchyně etiopská, pakistánská, karibská, portugalská nebo japonská. V pekárně First Choice Bakers doporučuju měkké perníkové sušenky a karibské plněné taštičky – masové, rybí či zeleninové.

Tip: Stojí za to navštívit i Pop Brixton kousek za trhem. Jsou to všemožná bistra, bary a restaurace umístěné v nákladních kontejnerech. S jídlem si sedněte do horního skleníku vyzdobeného lampiony.

www.zapalena-kucharka.cz

 

Fenomén Jamie Oliver: z kuchaře aktivistou

Načíst další článek...