Facebook

Ultimátní recept na domácí filtrovanou kávu

23. ledna 2023 Autor: Lucie Svatošová Foto: Honza Zima

Od výborného šálku kávy, který si vychutnáte doma, vás dělí klíčový poměr kávy a vody, správné vybavení a dodržení několika základních pravidel. Udělejte si dobré ráno!

Vyváženou a lahodnou filtrovanou kávu si můžete dopřát i v domácích podmínkách. Metod filtrování existuje celá řada – tentokrát jsme se zaměřili na V60. Nechte si chutnat! 

Na gram přesně 

Při přípravě kávy pomocí V60 je třeba dodržovat základní poměr 60 g kávy na litr vody. Na šálek o objemu 250 ml tak potřebujete 15 g kávy – pokud snídáte ve dvou, připravte si 500 ml kávy z 30 g.  

Vybavení:

  • překapávač V60 
  • papírový filtr odpovídající velikosti
  • mlýnek
  • digitální váha
  • konvice s filtrovanou vodou o teplotě kolem 95 °C
  • káva (čerstvě namletá na střední hrubost)
  • konvička nebo hrneček, na které překapávač hezky drží

Postupujte jako barista:

  1. Vodu v konvici přiveďte k varu a nechte několik minut odstát, případně chvíli před zaléváním kávy otevřete víko konvice s právě uvařenou vodou, aby dosáhla teploty zhruba 95 °C. 
  2. Do V60 vložte filtr odpovídající velikosti. Filtrovací zařízení umístěte na konvičku nebo hrneček.
  3. Filtr nejprve důkladně propláchněte horkou vodou – zbavíte ho papírové chuti. Vodu, která protekla z filtru do konvičky, vylijte. Nebo ji můžete využít k zahřátí šálku, do kterého budete kávu servírovat.
  4. V60 s konvičkou položte na váhu a poté ji zapněte. Odpovídající množství namleté kávy nasypte do namočeného filtru a poklepáním z boku do dripperu ji srovnejte do roviny – extrakce kávy pak bude stejnoměrná. Váhu vynulujte.
  5. Zapněte stopky. Kávu zalijte malým množstvím vody (40–50 ml) tak, abyste veškerou kávu namočili, a krátce promíchejte – sejměte V60 i s konvičkou z váhy a s obsahem filtru krátce zakružte. Voda s kávou by měly mít konzistenci „bahna“.
  6. Během 30 sekund káva „nakvete“. 
  7. Pokračujte v přilévání vody. Postupujte krouživými pohyby od středu směrem k okrajům tak, aby většina kávy zůstávala na dně dripperu či po jeho okrajích a mohla přes ni přetékat voda. Pramen směřujte vždy na kávu (ne na filtr!) a tekutinu přilévejte rovnoměrně, ze stejné výšky. 
  8. Filtrování nepřerušujte, použijte všechnu vodu najednou – je to rychlé, praktické a docílíte tak konzistentní chuti nápoje, ve které se neprojeví štiplavé ani výrazně hořké nebo kyselé tóny.  
Mohlo by vás zajímat
Domácí příprava kávy podle profíků

Kávu jako od baristy zvládnete udělat i doma! Jaké zásady se při tom vyplatí respektovat?

Více zde

Hlídejte si čas!

Extrakce kávy (od chvíle, kdy začnete zalévat namletá zrna) by měla u objemu 250 ml trvat zhruba 2 minuty. Pokud voda protéká přes kávu moc rychle, příště zrna namelte jemněji, a naopak – jestliže čekáte výrazně déle, znamená to, že jsou pomletá příliš najemno. 

Proč zrovna V60?

V60 pochází z Japonska. Můžete se s ním setkat téměř v každé kavárně, kde pracují s výběrovou kávou, a hodí se i na doma. Šikovný překapávač vypadá jako hrneček ve tvaru písmene V. V60 se mu říká proto, že jeho stěny mají sklon 60 stupňů. Na výběr máte plastovou, porcelánovou, skleněnou i kovovou variantu a tři velikosti, 01–03. Zatímco z nejmenší 01 připravíte 1–2 šálky, větší 02 zvládne až čtyři, a největší 03 dokonce osm šálků kávy. 

V60 má speciální uvnitř zatočené vroubky a na dně otvor, kudy protéká vyluhovaná káva. Drážky slouží k přilnutí filtru a odvádění vzduchu – i to podpoří lepší extrakci kávy. Ve spodní části V60 je praktické zakončení ve tvaru podšálku, takže dobře sedí na hrnečku nebo konvici, kam hotová káva překapává. 

Zdroj: baristé Ambiente

Kávové kurzy v Umu!

Kávové kurzy v Umu!

V centru Um na Národní se trénuje příprava kávy, ale také vaření a čepování piva, a to pod vedením zkušených profíků nejen z Ambiente. Jaký kurz si vyberete?

Jak správně skladovat chleba?

Načíst další článek...