Vyváženou a lahodnou filtrovanou kávu si můžete dopřát i v domácích podmínkách. Metod filtrování existuje celá řada – tentokrát jsme se zaměřili na V60. Nechte si chutnat!
Na gram přesně
Při přípravě kávy pomocí V60 je třeba dodržovat základní poměr 60 g kávy na litr vody. Na šálek o objemu 250 ml tak potřebujete 15 g kávy – pokud snídáte ve dvou, připravte si 500 ml kávy z 30 g.
Vybavení:
- překapávač V60
- papírový filtr odpovídající velikosti
- mlýnek
- digitální váha
- konvice s filtrovanou vodou o teplotě kolem 95 °C
- káva (čerstvě namletá na střední hrubost)
- konvička nebo hrneček, na které překapávač hezky drží
Postupujte jako barista:
- Vodu v konvici přiveďte k varu a nechte několik minut odstát, případně chvíli před zaléváním kávy otevřete víko konvice s právě uvařenou vodou, aby dosáhla teploty zhruba 95 °C.
- Do V60 vložte filtr odpovídající velikosti. Filtrovací zařízení umístěte na konvičku nebo hrneček.
- Filtr nejprve důkladně propláchněte horkou vodou – zbavíte ho papírové chuti. Vodu, která protekla z filtru do konvičky, vylijte. Nebo ji můžete využít k zahřátí šálku, do kterého budete kávu servírovat.
- V60 s konvičkou položte na váhu a poté ji zapněte. Odpovídající množství namleté kávy nasypte do namočeného filtru a poklepáním z boku do dripperu ji srovnejte do roviny – extrakce kávy pak bude stejnoměrná. Váhu vynulujte.
- Zapněte stopky. Kávu zalijte malým množstvím vody (40–50 ml) tak, abyste veškerou kávu namočili, a krátce promíchejte – sejměte V60 i s konvičkou z váhy a s obsahem filtru krátce zakružte. Voda s kávou by měly mít konzistenci „bahna“.
- Během 30 sekund káva „nakvete“.
- Pokračujte v přilévání vody. Postupujte krouživými pohyby od středu směrem k okrajům tak, aby většina kávy zůstávala na dně dripperu či po jeho okrajích a mohla přes ni přetékat voda. Pramen směřujte vždy na kávu (ne na filtr!) a tekutinu přilévejte rovnoměrně, ze stejné výšky.
- Filtrování nepřerušujte, použijte všechnu vodu najednou – je to rychlé, praktické a docílíte tak konzistentní chuti nápoje, ve které se neprojeví štiplavé ani výrazně hořké nebo kyselé tóny.

Kávu jako od baristy zvládnete udělat i doma! Jaké zásady se při tom vyplatí respektovat?
Hlídejte si čas!
Extrakce kávy (od chvíle, kdy začnete zalévat namletá zrna) by měla u objemu 250 ml trvat zhruba 2 minuty. Pokud voda protéká přes kávu moc rychle, příště zrna namelte jemněji, a naopak – jestliže čekáte výrazně déle, znamená to, že jsou pomletá příliš najemno.
V60 pochází z Japonska. Můžete se s ním setkat téměř v každé kavárně, kde pracují s výběrovou kávou, a hodí se i na doma. Šikovný překapávač vypadá jako hrneček ve tvaru písmene V. V60 se mu říká proto, že jeho stěny mají sklon 60 stupňů. Na výběr máte plastovou, porcelánovou, skleněnou i kovovou variantu a tři velikosti, 01–03. Zatímco z nejmenší 01 připravíte 1–2 šálky, větší 02 zvládne až čtyři, a největší 03 dokonce osm šálků kávy. V60 má speciální uvnitř zatočené vroubky a na dně otvor, kudy protéká vyluhovaná káva. Drážky slouží k přilnutí filtru a odvádění vzduchu – i to podpoří lepší extrakci kávy. Ve spodní části V60 je praktické zakončení ve tvaru podšálku, takže dobře sedí na hrnečku nebo konvici, kam hotová káva překapává.
Zdroj: baristé Ambiente