Ultimátní recept na domácí filtrovanou kávu

23. ledna 2023
Foto: Honza Zima
Od výborného šálku kávy, který si vychutnáte doma, vás dělí klíčový poměr kávy a vody, správné vybavení a dodržení několika základních pravidel. Udělejte si dobré ráno!

Vyváženou a lahodnou filtrovanou kávu si můžete dopřát i v domácích podmínkách. Metod filtrování existuje celá řada – tentokrát jsme se zaměřili na V60. Nechte si chutnat!

Na gram přesně

Při přípravě kávy pomocí V60 je třeba dodržovat základní poměr 60 g kávy na litr vody. Na šálek o objemu 250 ml tak potřebujete 15 g kávy – pokud snídáte ve dvou, připravte si 500 ml kávy z 30 g.

Vybavení:

Postupujte jako barista:

Hlídejte si čas!

Extrakce kávy (od chvíle, kdy začnete zalévat namletá zrna) by měla u objemu 250 ml trvat zhruba 2 minuty. Pokud voda protéká přes kávu moc rychle, příště zrna namelte jemněji, a naopak – jestliže čekáte výrazně déle, znamená to, že jsou pomletá příliš najemno.

Proč zrovna V60?

V60 pochází z Japonska. Můžete se s ním setkat téměř v každé kavárně, kde pracují s výběrovou kávou, a hodí se i na doma. Šikovný překapávač vypadá jako hrneček ve tvaru písmene V. V60 se mu říká proto, že jeho stěny mají sklon 60 stupňů. Na výběr máte plastovou, porcelánovou, skleněnou i kovovou variantu a tři velikosti, 01–03. Zatímco z nejmenší 01 připravíte 1–2 šálky, větší 02 zvládne až čtyři, a největší 03 dokonce osm šálků kávy.

V60 má speciální uvnitř zatočené vroubky a na dně otvor, kudy protéká vyluhovaná káva. Drážky slouží k přilnutí filtru a odvádění vzduchu – i to podpoří lepší extrakci kávy. Ve spodní části V60 je praktické zakončení ve tvaru podšálku, takže dobře sedí na hrnečku nebo konvici, kam hotová káva překapává.

Zdroj: baristé Ambiente

Kávové kurzy v Umu!

V centru Um na Národní se trénuje příprava kávy, ale také vaření a čepování piva, a to pod vedením zkušených profíků nejen z Ambiente. Jaký kurz si vyberete?

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.