V hlavní roli šéfkuchař

23. prosince 2016
Pokud se ve filmu objeví zásadnější postava kuchaře, bude to člověk posedlý svou prací. Jeho soukromý život nebude stát za nic, bude před sebou hrnout spoustu problémů, protože jediné, oč mu jde, je dokonale vyladěná chuť holandské omáčky. Jenže pak se objeví někdo, kdo k jídlu přistupuje s podobnou vášní, ale mnohem větší ležérností… Tady je desítka filmů, kde si kuchařskou profesi užijete intenzivně a se vším všudy. ​

Ratatouille

USA 2007

Je to milé, vtipné, dojemné a viděli jsme to všichni. Klenot studia Pixar sice vznikal lopotně (projekt Jana Pinkavy nakonec převzal a dokončil Brad Bird), ale na to se historie neptá. Podstatný je oscarový výsledek a půvabný film s nejsympatičtějším šéfkuchařem, krysákem Remym. Kromě esence lásky k jídlu a vaření si tu užijete dnes už ikonickou figurku food kritika Antona Ega. Fajnšmekři ocení fakt, že konzultacemi přispěl i michelinský chef Thomas Keller.

Šéf

USA 2014

Jon Favreau miluje jídlo tak moc, že o něm napsal a zrežíroval film a pro jistotu se obsadil i do hlavní role. S postavou vznětlivého šéfkuchaře, který si raději pořídí food truck, než by vařil proti svému přesvědčení v luxusní restauraci, se ztotožní leckterý idealista. V energickém filmu plném kuchařských akcí a jadrných vtípků hrají křoví třeba Dustin Hoffman nebo Scarlett Johansson. A také se dozvíte, k čemu všemu je dobrý kukuřičný škrob.

Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec

VB/Francie/Nizozemsko 1989

Manifest dekadence a zvrácenosti… Podobenství režiséra Petera Greenewaye o lásce, zločinu, sexu a obžerství se celé odehrává v restauraci. Symbolickými archetypy jsou i jednotlivé postavy a jídlo vytváří paralelu k životu samému. Tenhle film chce hodně otevřenou mysl, ale stojí za to… Na plátně excelují Helen Mirren, Michael Gambon a Richard Bohringer, fantastickou hudbu složil Michael Nyman a šílené kostýmy navrhl Jean-Paul Gaultier.

Kdo zabíjí nejlepší evropské šéfkuchaře

USA/Itálie/Francie/Německo 1978

Připravte se na echt retro – filmové i gastronomické. Černá komedie Teda Kotcheffa je esencí sedmdesátkového humoru z obou stran oceánu: vyhlášený král labužníků bojuje s morbidní obezitou a jeho nezvladatelná vášeň k prvotřídnímu jídlu by se dala vyřešit, pokud by se jednou provždy zbavil těch, jehož delikátní pokrmy ho zabíjejí. A šéfkuchaři skutečně začnou umírat… Je to trochu vtipné a trochu šílené; pohled na vysokou gastronomii 70. let je dost zábavný. Jo, a hraje v tom Jacqueline Biset a George Segal.

Vatel

Francie/VB/Belgie 2000

Tohle jsou prostě orgie. Francois Vatel byl šéfkuchařem u prince de Conde a roku 1671 dostal za úkol uspořádat třídenní hostinu na počest Ludvíka XIV. Mělo to být to největší, co král kdy zažil. A skutečně bylo… V historické fresce z dob, kdy jídlo bylo spektakulárním divadlem, vytvořil titulní roli Gérard Depardieu, celý ten mejdan zrežíroval Roland Joffé a dýdžeje na něm dělal Ennio Morricone.

Láska na kari

USA 2014

Romantická komedie z jihu Francie konfrontuje nejen delikátnost evropských a asijských chutí, ale i evropskou a východní kulturu a přístup k životu…prostřednictvím jídla, pochopitelně. Helen Mirren si tu vystřihla přísnou majitelku michelinské restaurace, která má pod naškrobenou zástěrou přece jen vřelé srdce. Režisér Lasse Hallström tyhle filmy na sobotní odpoledne umí: spousta jídla, emocí, chutí a radosti.

Dokonalý šéf

USA 2015

Pokud vás zajímá, proč jsou šéfkuchaři v takovém stresu, neustále pod tlakem a leckteří páchají sebevraždy, podívejte se na tenhle film s Bradleym Cooperem v hlavní roli. Většina šéfkuchařů se sice nepyšní titulem „předloňský nejpřitažlivější muž planety“, ale vaření je sexy, o tom žádná. A proto i tolik emocí a vzduchem létajících talířů a výkřiků „yes, chef!“ Všechno prostě musí být perfektní, zvlášť když si chcete otevřít vlastní restauraci, a sice máte dvě michelinské hvězdy, ale i pověst potížisty. A samozřejmě: jídlo, vášeň a ženy…přesně v tomhle pořadí.

Recept na lásku

Rakousko/Německo/Itálie/Švýcarsko 2001

Nadšení z práce v kuchyni špičkové restaurace ještě nemusí být zárukou šťastného a naplněného života. Fakt, že je hlavní hrdinka (Martina Gedeck) šéfkuchařkou, demonstruje absolutní vytíženost a posedlost lidí s touto profesí. Pak musí přijít nějaký osobní karambol a ochota přiznat si, že to za mě v kuchyni holt zastane někdo jiný. A proč ne zrovna temperamentní Ital, jehož přístup k jídlu i k životu je docela jiný? Podařená romantická komedie se dočkala i hollywoodského remaku, v němž si šéfkuchařku zahrála Catherine Zeta Jones.

Žranice

USA, 1996

Itálie bývá považována za kolébku dobrého jídla s vášnivou duší. Pravdou je, že Italové se podíleli na utváření americké podoby gastronomie minulého století velmi intenzivně. A i o tom je tenhle film, který spolurežíroval, napsal a také odehrál v USA domestikovaný Ital Stanley Tucci. Dva italští bratři si otevřou v Americe restauraci, jeden se snaží udržet při životě byznys, druhý se nechce zpronevěřit svým kuchařským zásadám… Taková je výchozí situace a spouštěč řady dramatických momentů, jež restaurační byznys nutně přináší. Celé je to zabalené v tom lepším z filmové estetetiky devadesátek; nejspíš proto, že jde o padesátkové retro.

Tisíc a jeden recept zamilovaného kuchaře

Belgie/Německo/Francie/Gruzie 1996

Vezměte francouzského komika Pierra Richarda, nasaďte mu kuchařskou čepici a pošlete ho vařit do Gruzie… Zní to bizarně, ale dá se na to koukat. Richard hraje v tragikomickém příběhu kuchaře, který někdy začátkem minulého století jezdí po světě, sbírá recepty a nakonec se usadí v Tbilisi, protože se tam zamiluje. V Tbilisi prý kdysi skutečně bývala vyhlášená francouzská restaurace, ale její slávě učinila přítrž VŘSR. Spousta jídla, spousta romantiky… takové té trochu jinak poetické. Prostě z Gruzie.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.