V kuchyni jsou nejdůležitější lidé, kteří ti stojí za zády

15. června 2021
Foto: Vojtěch Tesárek
Kuchaři Jirka Horák a Tomáš Valkovič spolu několik let vaří v karlínské Esce a vymýšlí originální pop-upy jako LANGŌS FRY DAY nebo RICAS. Co je čeká na pozici kreativních šéfkuchařů Ambiente a čím se baví mimo kuchyni?

Jak jste se vy dva ocitli na pozici kreativců?
Jirka: Původní kreativní tým Ambiente se rozpadl – Honza Všetečka a Sláva Grygorik brzy otevřou vlastní podnik a Janě Jelič se narodila krásná dcerka. Nikdy by mě nenapadlo, že Tomáš Karpíšek nabídne tuhle pozici právě mně. Prvním úkolem bylo vybrat si parťáka. Potřeboval jsem k sobě někoho, kdo se pouští do všeho po hlavě, a to je přesně Tomáš Valkovič. Navíc se známe několik let, potkáváme se v kuchyni Esky i na různých akcích a dokážeme fungovat jako sehraná dvojka.

Tomáš: Myslím si, že základem každé spolupráce je vzájemný respekt a potlačení ega. Ani jeden z nás se nepovyšuje nad toho druhého a nemáme zapotřebí předhánět se, kdo je lepší. Naše názory se občas rozcházejí, ale vždycky najdeme společný směr. Roli kreativce beru jako další krok, který může posunout mě i celé Ambiente, a doufám, že se nám podaří navázat na práci lidí před námi.

View post on Instagram
 

Co se od vás očekává?
Jirka: Naším posláním je vhánět čerstvou inspiraci a nadšení do podniků, být o krok napřed, sledovat dění ve světě a testovat, co z toho dává smysl v našich konceptech. Bývalí kreativci nám prošlapali cestu a ovlivnili spoustu věcí v Ambiente, třeba přístup k vytváření menu nebo psaní jídelních lístků. Na nás je, abychom po restauracích dál šířili motivaci a kreativitu, na kterou v běžném provozu nezbývá tolik času.

Na nás je, abychom po restauracích dál šířili motivaci a kreativitu, na kterou v běžném provozu nezbývá tolik času.

Tomáš: Jako kreativec máš čistší hlavu a větší rozhled než personál v podnicích. Nejsi totiž ponořená do koloběhu v kuchyni nebo na place, a tím pádem můžeš věnovat energii vymýšlení a realizaci nových konceptů a přinášet do nich náboj tak, aby to bavilo hosty i zaměstnance. Nemůžeme a ani nechceme vybočit z filosofie našich podniků, ale měli bychom se postarat o to, aby se nezasekly. Jsme jako motor, který je má popohánět a udržovat v tempu.

Je teď správný čas na to chtít po restauracích, aby byly kreativní?
Tomáš: Nejde jen o kreativitu. Do budoucna bychom se měli podílet i na vzdělávání, protože to je důležité v každé době. Restaurace teď řeší hlavně nedostatek personálu a náběh do normálního provozu, přesto by neměly polevit ve vzdělávání svých lidí. Proto se znovu pustíme do organizace chefs meetingů a řemeslných dílen pro kuchaře, brzy snad už v nové tréninkové kuchyni Ambiente.

Restaurace teď řeší hlavně nedostatek personálu a náběh do normálního provozu, přesto by neměly polevit ve vzdělávání svých lidí.

Jirka: Kdyby se zrušila pozice kreativních šéfkuchařů, znamenalo by to, že se podniky spokojí s tím, co už umějí, jenže takhle se v Ambiente neuvažuje. Cílem je dohlížet na vysoký standard a nezapomenout při tom, že kvalita naší služby se dá pozvednout ještě výš. Osobně bych rád pokračoval v tom, co nastavila Jana Jelič – ve spolupráci a propojování restaurací, a to nejen v rámci Ambiente.

Jirka Horák

Po učilišti v Chrudimi vyrazil pro zkušenosti do Prahy. První zastávkou byla Potrefená husa, krátce nato ho Radek Chaloupka z Amasa, tehdy kreativec Ambiente, poslal do vinohradské kavárny Pavilon. Odtamtud se Jirka vydal do Pizzy Nuovy, Čestru a La Degustation. Delší čas vařil v Anglii, cestoval po Brazílii a stážoval v michelinských restauracích, jako je dánská Kadeau nebo norské Maaemo. Později absolvoval trénink s kreativními šéfkuchaři Ambiente, rozjížděl bistro Grils a poté nastoupil do Esky, ve které vaří jako zástupce šéfkuchaře.

Tomáš Valkovič

Tomáš původně studoval obchodní akademii – jeho cesta do špičkové gastronomie začala až výpomocí v bratislavské pizzerii, kde se naučil základy vaření. Po čase přišla pozice šéfkuchaře v bistru El Gaucho a setkání s Martinem Korbeličem, který ho přijal do restaurace Camouflage. Tu odkoupila společnost Medusa Group, ve které Tomáš pomáhal s otevíráním vídeňské restaurace. Po návratu do Banské Bystrice vedl malé bistro a vyměnil fine dining za práci s perfektními lokálními surovinami. Chuť učit se ho pak zavedla do Prahy, a to do Kampa Parku, kde se dozvěděl o Ambiente – stačil jeden pohovor a Tomáš přešel do Esky, kde se vypracoval na šéfkuchaře.

Jak jste si ověřili vaši spolupráci?
Tomáš: Zatěžkávací zkouškou byla určitě návštěva Mexika, kde jsme reprezentovali měsíc české kuchyně. Sestavili jsme několikachodové menu a za týden jsme ho měli naučit vařit tým v jedné restauraci. Přivítala nás obrovská kuchyně a asi sedmdesát kuchařů, kteří se dorozumívali pomocí vysílaček, přičemž anglicky mluvili snad jen dva.

Jirka: Některé ingredience jsme si nechali poslat letadlem, třeba červenou pšenici, tvarůžky, droždí nebo kmín, ale všechno ostatní, například zeleninu, jsme nakupovali až na místě. V Mexiku jsme nebyli poprvé, takže jsme měli představu o tom, co zvládneme pořídit na trzích, a jídla jsme záměrně vybírali tak, abychom maximálně využili potenciál lokálních surovin.

View post on Instagram
 

Co konkrétně jste vařili?
Tomáš: Dělali jsme žemlovku, bramboráky nebo tatarák, ale klasicky jsme připravili snad jen pečené vepřové na způsob knedlo vepřo zelo a kulajdu. Chtěli jsme představit českou kuchyni ve stylu Esky, a proto jsme zpracovali typické suroviny i chutě do jiné podoby, než jakou by Mexičan ochutnal v Lokálech. Nakonec z toho vznikla fúze české a mexické kuchyně. Na menu se objevil i tavený sýr z tvarůžků, který jsme podávali jako předkrm na listu nopálu s tomatilly.

Jirka: Každá kultura má svoji chuťovou paletu a je fakt náročné učit mexické kuchaře dochucovat rajskou tak, aby se přiblížila té české. Totéž by řekli oni na našich pop-upech – víme, jak chutnají pravé mexické tacos a dovedli bychom sehnat originální ingredience, přesto lidem nikdy nenaservírujeme autentické Mexiko.

View post on Instagram
 

Proto jste začali dělat i langoše a pop-up LANGŌS FRY DAY?
Tomáš: To je spíš důsledek prvního lockdownu. Když se zrušily veřejné pop-upy, přemýšleli jsme o tom, jaká jídla by se dala vařit doma v kuchyni a bez ohně. Vsadili jsme na langoše, které všichni znají a mají rádi. Jen jsme tomu dali identitu a širší rozměr – většinu ingrediencí si vyrábíme sami a kromě varianty OG s kečupem, česnekem, sýrem a uzenou majonézou smažíme třeba i langoše s bryndzou a uzenými škvarky nebo s gothajem a lanýžem.

View post on Instagram
 

Jirka: Vytvořili jsme si legální formát, který nemůže ohrozit žádné bezpečnostní opatření. V kuchyni jsme byli ve dvou a objednávky jsme vyřizovali přes Instagram a předávali, aniž by se před domem shlukovalo větší množství lidí. Mělo to úspěch a LANGŌS FRY DAY pokračuje dál. Už ne v bytě na Žižkově, ale v různých spřátelených podnicích.

Tomáš: Z langošů do krabice na doma se teď zase stává mejdan. Většina pop-upů zve na jídlo, my k němu přidáváme i skvělou atmosféru. Chceme, aby se lidé zdrželi třeba celý den, mohli si poslechnout dobrou hudbu a strávit čas s přáteli. Má to být zkrátka oslava. Na našich akcích se někdy sejde i tisíc hostů, a to je zážitek, který mě spolehlivě nakopne. Každý pop-up mi připomene, proč mě baví být kuchařem.

Připomněl vám něco zásadního uplynulý rok?
Jirka: Spousta kuchařů se podle mě konečně zaměřila na podstatu jídla a řemesla. Dlouho jsme se na talíře dívali příliš složitě a krize nás dotlačila k jednoduchosti, o které se často jen mluvilo. Když se šestichodové menu zúží na pár jídel, která musí být perfektní i do krabičky s sebou, získáš nový úhel pohledu a další skills.

Tomáš: Myslím si, že jsme se jako kuchaři vrátili na začátek a zároveň dostali možnost udělat pokrok. A ověřili jsme si, že nejdůležitější v kuchyni jsou lidi, kteří ti stojí za zády.

Zapoj se!

Hledáš práci, která ti umožní být kreativní a potkávat lidi na stejné gastronomické vlně? Podívej se na Zapoj se! Třeba najdeš pozici ušitou přímo pro tebe.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.