V sezoně: Medvědí česnek

8. března 2016
Foto: Honza Zima
Každé jaro ho sbírají tisíce lidí, dokonce má vlastní stránku na Facebooku. Poradíme vám, kde medvědí česnek najít a s čím si na něm pochutnat.

Na medvědí česnek vyrazte právě teď. Jeho čas obvykle přichází na přelomu března a dubna, ale načasování hodně závisí na lokalitě a samozřejmě na počasí. A kde ho najdete? Česnek má rád vlhké lesy a delikátní přítmí. Vydejte se za ním do východních Čech, kolem Labe ho roste spousta. Jestli to máte z ruky, zkuste severní Moravu.

Tahle aromatická bylina už zapustila kořeny i v Praze. Když budete pozorní, potkáte ji na Petříně, v Divoké Šárce, možná dokonce ve Stromovce nebo v Prokopském údolí. Ale pozor! Přestože nepatří mezi chráněné druhy, sběr v přírodních rezervacích je zakázán.

Na začátku „medvědí sezony“ se sbírají hlavně listy. Ty se skvěle hodí na pesto. Díky oleji, který působí jako konzervant, česnek vydrží v kondici až do příštího jara. Výborně dochutí polévky i omáčky; do nich směle přidávejte nejen listy, ale i natě. Medvědí česnek dodá říz dipům a majonézám, báječně ochutí brambory, vynikající je k jehněčímu. Není tak aromatický jako česnek kuchyňský, proto ho můžete chroupat i syrový, třeba na chlebu s máslem.

A odkud se vzal ten barvitý název? Není to žádná nadsázka: medvědi se po téhle 20 až 40 centimetrů vysoké rostlině můžou utlouct! Po zimním spánku za ní putují i desítky kilometrů a jejím požíváním si zcela přirozeně čistí žaludek a střeva.

  • Česnek však působí léčivě i na nás. Podporuje trávení, pročistí tělo, snižuje krevní tlak, obsahuje železo a vitamin C.
  • Později, v květnu, začíná bylina kvést. Jedlé bílé květy vám poslouží jako dekorace – jídla i bytu.
  • Blízkým příbuzným medvědího česneku je česnek podivný. Roste v sušších lokalitách, a i když se chuťově podobá našemu medvědímu favoritovi, na svou slávu teprve čeká. V Česku je totiž zatím považován za nežádoucího. Podle botaniků zamořuje přírodu a vytlačuje původní druhy.
  • Při sběru si dejte pozor na konvalinky, jsou jedovaté a česneku podezřele podobné. Pokud si nejste jistí, přivoňte si – v tomto případě se fakt nemůžete splést!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.