Facebook

Vánoční koktejly 3x jinak

17. prosince 2020 Autor: Blanka Datinská Foto: Vojtěch Tesárek

Skořice, badyán, hřebíček, brusinková marmeláda… Ne! Tentokrát nepečeme, ale mícháme drinky! O Vánocích se totiž kromě cukroví tradičně rozvoní taky nápoje, které vás zahřejí a naladí na sváteční vlnu. Přesně takové jsme si objednali od baristů a barmanů.

Eska: Jablko, whisky, máslo 

Potřebujete:

  • 30 ml angreštového likéru Trebitsch
  • 30 ml tekutého karamelu
  • 130 ml jablečného moštu
  • 10 g másla
  • 1 svitek skořice
  • 1 hvězdičku badyánu
  • 3 hřebíčky
  • trochu mleté skořice k servírování

Pokud máte po ruce kávovar, dejte všechny přísady do konvičky na mléko a spařte celou směs na trysce. Koktejl můžete připravit i v malém rendlíku, ve kterém si nejprve vyrobíte karamel. K tomu postupně vmícháte ostatní suroviny alkohol jako poslední! Hotový nápoj stačí důkladně prohřát, aby se ingredience propojily, a pak ho nalít do hrnku a jemně posypat mletou skořicí. 

Likér Trebitsch pořídíte v e-shopu Jídlo a radost, stejně jako sirup z Esky, kterým okořeníte nejen vánoční koktejl, ale taky svařené víno nebo horký mošt.

 

Grog Cherry Toddy z brněnského Ateliéru

Potřebujete:

  • 40 ml Fassbind Kirsch
  • 1 lžičku brusinkové marmelády
  • kapku absintu
  • trochu Peychauds Bitter na dochucení (nemusí být)
  • plátek citronu na ozdobu

Všechny suroviny zalijte přímo v hrnku 120 ml horké vody, pořádně promíchejte a na závěr ozdobte plátkem citronu. Grog si vychutnávejte pomalu! 

Podruhé můžete vyzkoušet jablečnou variantu Apple Toddy. Nachystejte si 40 ml calvadosu, lžičku medu, kousek vanilkového lusku, 2 střiky bylinného likéru Angostura Bitters, 10 ml citronové šťávy a 120 ml horké vody. Postup zůstává stejný. 

Vánoční jablko z londýnského Lounge Bohemia

Potřebujete:

  • 15 ml esíčkové vodky
  • 15 ml vanilkové vodky
  • 15 ml jablečného likéru
  • 30 ml čerstvého jablečného džusu
  • 15 ml skořicového sirupu 
  • 10 ml citronové šťávy
  • 1 bílek
  • 1 badyán na ozdobu

Ingredience protřepte v šejkru a přidejte led. Potom směs znovu důkladně vyšejkrujte, přelijte do vychlazené kupetky (vysoké koktejlové sklenice) a dozdobte badyánem tak, aby se vznášel na hladině. 

Ochucené vodky a skořicový sirup si jednoduše připravíte i doma:

  1. Esíčková vodka se vyrábí tak, že necháte při pokojové teplotě louhovat 5 esíček ve 200 ml vodky, a to pět dní. Výsledek přecedíte přes kávový filtr.
  2. Podobně vznikne i vanilková vodka: podélně naříznutý vanilkový lusk louhujte v 700 ml vodky, opět za pokojové teploty. Po pěti dnech se infuzovaný alkohol scedí přes kávový filtr. 
  3. Na skořicový sirup potřebujete 200 g cukru, který rozpustíte ve 100 ml vroucí vody, rozmixujete se skořicí a necháte vychladnout. Na závěr ho přecedíte přes jemné síto a poté skladuje v lednici, nejlépe v uzavíratelné sklenici.
 

 

Jak si užít jídlo z restaurací doma?

Načíst další článek...