Eska: Jablko, whisky, máslo
Potřebujete:
- 30 ml whisky (Trebitsch nebo Goldcock)
- 30 ml tekutého karamelu
- 130 ml jablečného moštu
- 10 g másla
- 1 svitek skořice
- 1 hvězdičku badyánu
- 3 hřebíčky
- trochu mleté skořice k servírování
Pokud máte po ruce kávovar, dejte všechny přísady do konvičky na mléko a spařte celou směs na trysce. Koktejl můžete připravit i v malém rendlíku, ve kterém si nejprve vyrobíte karamel. K tomu postupně vmícháte ostatní suroviny – alkohol jako poslední! Hotový nápoj stačí důkladně prohřát, aby se ingredience propojily, a pak ho nalít do hrnku a jemně posypat mletou skořicí.
Grog Cherry Toddy z brněnského Ateliéru
Potřebujete:
- 40 ml Fassbind Kirsch
- 1 lžičku brusinkové marmelády
- kapku absintu
- trochu Peychauds Bitter na dochucení (nemusí být)
- plátek citronu na ozdobu
Všechny suroviny zalijte přímo v hrnku 120 ml horké vody, pořádně promíchejte a na závěr ozdobte plátkem citronu. Grog si vychutnávejte pomalu!
Vánoční jablko z londýnského Lounge Bohemia
Potřebujete:
- 15 ml esíčkové vodky
- 15 ml vanilkové vodky
- 15 ml jablečného likéru
- 30 ml čerstvého jablečného džusu
- 15 ml skořicového sirupu
- 10 ml citronové šťávy
- 1 bílek
- 1 badyán na ozdobu
Ingredience protřepte v šejkru a přidejte led. Potom směs znovu důkladně vyšejkrujte, přelijte do vychlazené kupetky (vysoké koktejlové sklenice) a dozdobte badyánem tak, aby se vznášel na hladině.