Velikonoční králík

31. března 2021
Foto: Vojtěch Tesárek
Peče se a dusí, griluje a plní nádivkou, ale taky se z něj připravují karbanátky, ragú nebo fáš. Králík je tradiční součástí české kuchyně, i když se mu v posledních letech nevěnuje tolik kulinářské pozornosti. Jak ideálně zpracovat králičí maso a co k němu přidat do pekáče?

„Ačkoliv jest maso toto nasládlé a suchopárné, poskytuje přece, když se dobře upraví a tuku na ně nešetří, velmi chutné a zdravé jídlo,“ píše kuchařka Marie B. Svobodová v kapitole o králíkovi, který má dodnes nálepku nedělní klasiky u babičky. Čím dál častěji se však znovu prosazuje i v repertoáru profesionálních kuchařů.

„Králík má skvělé maso, které se snadno propéká a využije se celé, i s kůží. Navíc je dobře stravitelné a pěkně se kombinuje s bylinkami a různými omáčkami,“ vyzdvihuje jeho přednosti šéfkuchař Esky Martin Štangl a dodává: „Chov králíků je ovšem poměrně náročný, a tak od něj spousta lidí na venkově upustila a cena králičího masa stoupá. V minulosti se nám králík skoro až přejedl, teď se znovu považuje za exkluzivní surovinu.“

Špek a čas

Typickou vlastností a zároveň kuchařskou nevýhodou králičího masa je nízký obsah tuku, a tím pádem náchylnost k vysoušení. Z toho důvodu se králík obvykle prošpikuje, dusí a peče – se slaninou, s bůčkem, na zelenině, v omáčce nebo jiné tekutině, hlavně však dostatečně dlouho a při nízké teplotě. Doba tepelné úpravy se však nesmí přetáhnout, aby maso nezískalo blátivou konzistenci.

Ve starých kuchařkách se maso špikuje, ale taky se přes noc máčí v octě nebo se nechá 24 hodin odležet v nálevu z octa, který se nejprve svaří s vodou, celým pepřem, tymiánem, bobkovým listem a novým kořením. Králičí maso se takto nechávalo odpočívat i ve směsi červeného vína, octa, pepře, tymiánu a bobkových listů.

Tip šéfkuchařů: Před špikováním dejte slaninu na chvíli do mrazáku, aby ztuhla a lépe se provlékala masem.

Stáří a partie

O úpravě rozhoduje mimo jiné věk zvířete. Mladé králičí maso je křehké, takže se může dusit, péct i smažit jako kuřata a sluší mu výraznější omáčka, zatímco dospělý tučný králík se zpravidla peče, zadělává a dusí jako telecí nebo jehněčí a hodí se na kotlety i řízky. Starší králičí maso se doporučuje vařit s omáčkou, případně z něj můžete připravit polévku či silný vývar consommé.

Vhodnou techniku volí kuchaři podle partie masa – stehna se hodí na dlouhé pečení, grilování nebo řízky, hřbety se dobře grilují a propékají na minutku dorůžova, ale taky se z nich dělají kotletky nebo rolády. Králičí předky se zase vyplatí konfitovat, aby se nevysušily a snadno se z nich obíralo maso.

Stranou se v kuchyni odkládají vnitřnosti, například plíce, srdíčka, ledvinky a játra. Dřív se z nich vaříval pajšl. Ledvinky se mohou servírovat grilované a z jater se vyrábí paštika nebo třeba knedlíčky do polévky. Další možností je nádivka nebo fáš – stačí povařit a rozmixovat zbylé maso z pečeného králíka s ledvinkami, játry a mrkví na másle.

Velikonoční králík z Kuchyně

Ingredience:

  • celý králík
  • 200 ml oleje
  • 300 g červeného zelí, pokrájeného na větší kusy
  • 400 g uzeného boku (4 plátky silné asi 1 cm)
  • kořenová zelenina (200 g mrkve, 100 g petržele a 100 g celeru), očištěná a pokrájená na stejně velké kostičky
  • 5 stroužků česneku, oloupaných
  • 1 velká cibule
  • 400 ml suchého bílého vína 
  • 2 litry vývaru
  • divoké koření (5 kuliček nového koření a 2 bobkové listy) 
  • sůl a pepř
  1. Nejprve rozbourejte králíka – oddělte přední a zadní běhy a hřbet rozkrájejte na 4 části. Osolte a opepřete.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte olej a vlože do něj maso i zelí. Maso opečte ze všech stran, aby se pěkně zatáhlo. Poté vše přesuňte do pekáče.
  3. Ve stejném hrnci orestujte plátky bůčku, kořenovou zeleninu a celé stroužky česneku. O chvíli později přisypte nasekanou cibuli. 
  4. Bůček vyndejte a položte ke králíkovi se zelím.
  5. Orestovanou směs zeleniny podlijte vínem, nechte ho odpařit a potom do hrnce přilévejte vývar. Podušenou zeleninu přesuňte do pekáče.
  6. Na závěr do hrnce vsypte divoké koření, zalijte ho trochou vývaru a svařte. Zredukovaný rozvar koření přeceďte do pekáče s masem a zeleninou. 
  7. Králíka pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi hodinu a půl, nejlépe pod poklicí, aby se dusil a nevysoušel.
  8. Hotové maso a bůček vyjměte z pekáče. Zbylou šťávu provařte se zeleninou, osolte, opepřete a případně dochuťte trochou bílého vína. Omáčku ještě pár minut vařte. 
  9. Vraťte maso do pekáče, vyskládejte ho doprostřed a obložte uzeným bokem a přílohou.  

Jako přílohu doporučuje šéfkuchař Marek Janouch vařené brambory s blanšírovanou zeleninou. Kapustičky a plátky mrkve se oblanšírují a společně s vařenými brambory krátce prohřejí v pánvi na másle.

Nejlepší je s omáčkou!

Tradičně se králičí maso upravuje a podává s různými omáčkami. Jejich základem bývá zelenina, smetana a bylinky jako třeba rozmarýn, estragon, majoránka, libeček, tymián, šalvěj, ale taky bazalka nebo sezonní medvědí česnek. V pekáči i na talíři si králík rozumí s kapustou, dýní, kořenovou zeleninou a houbami, s rajčaty, fenyklem, hořčicí a černými lanýži, s mladým hráškem a zelím, ale i s ciderem a bílým nebo červeným vínem.

Tip: Pečeného králíka krásně doprovodí grilované bílé zelí s nakládanými hořčičnými semínky nebo omáčka z bílého (i červeného) zelí. Zelná šťáva se svaří s kmínem, dokyselí octem, přisladí cukrem a zlegíruje (zjemní a zahustí) studeným máslem. Čerstvou šťávu může nahradit zbylá šťáva z kysaného zelí.

K lidovým recepturám patří králík na česneku, zázvoru, jalovci nebo černém pivu. Výjimkou nebývaly ani sladké kombinace, například černá omáčka ze strouhaného perníku, švestkových povidel nebo sušených švestek a brusinkového džemu. Omáčky dochucovala i šípková marmeláda.

Inspirace:

V karlínské Esce vloží celého králíka do pekáče, osolí ho a opepří, přidají majoránku a zalijí ho smetanou a vývarem. Maso se peče deset hodin při teplotě 75 °C a ještě zatepla se obere od kosti. Potom se z něj utvoří váleček, zaváže se a vychladí v šokeru. Před podáváním se ztuhlé maso zabalí do slaniny, nakrájí na plátky a mírně opeče.

Vynikající nápad představuje recept s králičími bůčky, které se na sebe vrství a prokládají se slaninou, pečou v celku a následně zatíží (gastro nádobou nebo hrncem s vodou). Výsledkem je masová „placka“, která se může vyudit nebo jen pokrájet na kostičky a opéct v pánvi.

Za vyzkoušení stojí ragú nebo pomalu vařené casserole s jablky, ciderem a estragonem, králičí karbanátky (nejlépe z králičích předků), burger anebo králík plněný (velikonoční) nádivkou.

Marie B. Svobodová se zmiňuje o marinování králičích stehen – před přípravou se nasolí a naloží do trochy octa s olejem, jalovcem a mrkví. Po 24 hodinách se maso upeče na másle, přičemž se polévá kyselou smetanou a zbylou marinádou.

Šlejšky se dělají z půl kila mletého králičího předku – maso se promíchá se solí utřenou s česnekem, s pepřem, nadrobno nakrájenou cibulí a špetkou majoránky. Válečky z uleželé směsi se opékají na másle a servírují s omáčkou a chlebem.

Ve starých recepturách se králík páruje také s cibulí, například s jednoduchou cibulovou omáčkou: ve šťávě z upečeného králíka se dozlatova osmahne cibulka, ke které se přistrouhá starší chleba. Směs se mírně prosmaží a potom se do pekáče za stálého míchání přilévá vývar. Jakmile se omáčka povaří a dochutí octem, citronovou kůrou a solí, znovu se krátce zavaří a nakonec přecedí přes husté síto.

O něco složitější postup vyžaduje králičí hřbet a běhy dušené na mladých cibulkách. Ty se oloupou, nasekají najemno a osmahnou na špeku nebo uzeném bůčku pokrájeném na nudličky. Následně se v pekáči z obou stran opeče králičí maso a koření (hřebíček, tymián, jalovec a bobkový list), vše se podlije a dusí pod poklicí doměkka. Hotové maso se vyjme a šťáva se zahustí strouhanou chlebovou kůrkou namáčenou v červeném víně. Omáčka se pak už jen povaří, scedí a je hotovo.

V La Degustation Bohême Bourgoise se naučili zpracovat i králičí uši! Jak? Nejdřív se spaří, aby se z nich lépe stahovala kůže. Chrupavka se potom usuší a smaží na oleji.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.