Víno dobré, všechno dobré aneb Štědrovečerní párování

21. prosince 2020
Foto: Winegeek
Štědrý večer se neobejde bez lahve dobrého vína, které pozvedne slavnostní náladu a doprovodí vánoční hostinu od polévky až po cukroví a sledování pohádek. Tipy na tekuté zážitky jsme si nechali doporučit od Zdeňka Oudese, sommeliera z restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise.

1. Rybí polévka

Ryby a rybí pokrmy se obvykle podávají se suchými, lehkými a svěžími víny. Ten, kdo zahájí štědrovečerní menu rybí polévkou, může vsadit na suchý řízný Muscadet Sévre et Maine z údolí řeky Loiry. Pro tato vína je charakteristický klidný nástup a výrazná slaná dochuť, která se hodí do páru právě s rybou.

Konkrétní tip: Taurus 2015, Domaine de l'Ecu

Kde a za kolik? V katalogu od Vinissimus asi za 800 Kč

Jednoduchá sommelierská pomůcka: pokud v daném vinařském regionu dominuje řeka, bude temní víno pasovat k rybě. Příkladem jsou oblasti jako rakouské Wachau s Dunajem, kde ochutnáte skvělý ryzlink nebo vetlín, německý Mosel okolo řeky Mosely a tamější ryzlinky nebo Znojemsko, kde protéká Dyje a dozrává ryzlink, veltlín a sauvignon.

2. Kapr a salát

Řízek z kapra a poctivý bramborový salát představuje tradici, kterou si většina dopřává právě jen o Vánocích, a tak se nabízí sáhnout po něčem opravdu svátečním. Takové víno se hledá ve stejných regionech jako v případě rybí polévky. Hlavní chod Štědrého večera je však o něco těžší a chuťově náročnější, a proto vyžaduje plnější a výraznější doprovod – suchý, nazrálý a komplexní Ryzlink rýnský.

Ideální pití: Riesling GG, BattenfeldSpanier

Kde a za kolik? Na Vivino přibližně za 1160 Kč. Další lahve z tohoto vinařství objevíte zde.

3. Vinná klobása

Na některých stolech voní o Štědrém dnu vinná klobása – tento zvyk jsme nejspíš převzali z Německa. Do receptury na tuto specialitu patří bílé víno, a proto se při párování vyplatí zůstat v Evropě a vychutnat si ve skleničce jednu z klasických bílých odrůd našeho regionu – Veltlínské zelené. Nejlépe takové, které zrálo v dřevěných sudech a získalo tak jedinečnou chuť i aroma.

Otestováno: Veltlínské zelené 2015, Dva duby

Kde a za kolik? V e-shopu u Winegeeka za 370 Kč

Rada od sommeliera: Rozhodování vám usnadní, když se zaměříte na regionální tradici pokrmu a zvolíte typické odrůdy, které se v dané oblasti pěstují. K mastnějšímu jídlu nalévejte plnější a komplexnější vína s dobrou kyselinou.

4. Houbový kuba

Na menu La Degustation Bohême Bourgeoise patří houby. Houbová jídla souzní s modrými odrůdami z Burgundska, sommelieři však volí lehčí verze, které nepřebijí, ale pouze dokreslí chuť pokrmu. Osvědčený je třeba Pinot noir.

Jasná volba: Bourgogne Pinot Noir Éclat de Calcaire 2018, Pierre Girardin

Kde a za kolik? V nabídce Wine is terroir za necelých 670 Kč

(Ne)vinná rada: Houbová jídla skvěle doplní jemná vína z odrůd, jako je Svatovavřinecké, Frankovka nebo André. Sommelieři doporučují spíše vína rustikálnější než ovocná – houby totiž mají rády deštivé počasí, zatímco k ovocným tónům vybízí slunečné léto.

5. Cukroví

Když sladká tečka, tak se vším všudy. Nedávným objevem na vinném lístku (nejen) špičkových restaurací je naturální cider Utopia ze Sudkova dolu, kde se lahvuje mimo jiné dezertní ledový cider Utopia Patience. Extrémně koncentrovaný, přirozeně sladký cider má díky výrazné kyselině perfektní balanc v chuti, která vyváží i poctivou dávku cukru na vánočním stole.

Zaručený úspěch: Utopia cider Patience 2018

Kde a za kolik? V ciderárně Utopia nebo u Winegeeka za 590 Kč

Tip: Napárovat vhodné víno k dezertům bývá pro sommeliery oříšek, který obvykle nerozlouskne sladké, ale naopak suché víno s příjemnou kyselinou. V kombinaci se sladkými jídly slaví úspěch taky suché sherry, portské Tawny port nebo dobrý suchý vermut.

6. Rozbalování dárků

Kouzlo společných okamžiků u vánočního stromku znásobí šumivé, třpytivé šampaňské. Sommelieři by vám otevřeli plné zralé víno, postavené alespoň z 50 % na odrůdě Pinot noir, které prošlo prvním kvašením v sudech a běžným odstřelením (tzv. degorzáží), při němž se z lahve odstraňuje kal. Čím déle je víno po odstřelu, tím vyzrálejším dojmem působí.

Bubliny na závěr: Soléra Champagne R. Pouillon

Kde a za kolik? U nadšenců z Terroir Champagne za 1690 Kč

7. Nealkoholický drink

Na vánočním stole by neměla chybět varianta bez alkoholu. Co třeba vánoční limonáda? Stačí povařit hroznový mošt (ideálně červený), přidat do něj tradiční kombinaci vánočního koření (celou skořici, badyán a hřebíček) a smíchat ho s perlivou vodou. Výsledkem je osvěžující pití bez přidaného cukru, které zaručeně potěší nejen děti!

Vzkaz od sommeliera: Ke štědrovečerní hostině si dejte to, co vám udělá radost! Ať už to bude champagne, whisky, gin, calvados, svařené víno, nebo vaječný likér… Je to váš večer!

Víno na Vánoce!

Sháníte výjimečnou lahev na štědrovečerní přípitek? Vydejte se pro ni na e-shop Bokovky nebo do obchodu Winegeek a vyberte si sváteční zážitek z hroznů!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.