1. Rybí polévka
Ryby a rybí pokrmy se obvykle podávají se suchými, lehkými a svěžími víny. Ten, kdo zahájí štědrovečerní menu rybí polévkou, může vsadit na suchý řízný Muscadet Sévre et Maine z údolí řeky Loiry. Pro tato vína je charakteristický klidný nástup a výrazná slaná dochuť, která se hodí do páru právě s rybou.
Konkrétní tip: Taurus 2015, Domaine de l’Ecu
Kde a za kolik? V katalogu od Vinissimus asi za 800 Kč
2. Kapr a salát
Řízek z kapra a poctivý bramborový salát představuje tradici, kterou si většina dopřává právě jen o Vánocích, a tak se nabízí sáhnout po něčem opravdu svátečním. Takové víno se hledá ve stejných regionech jako v případě rybí polévky. Hlavní chod Štědrého večera je však o něco těžší a chuťově náročnější, a proto vyžaduje plnější a výraznější doprovod – suchý, nazrálý a komplexní Ryzlink rýnský.
Ideální pití: Riesling GG, BattenfeldSpanier
Kde a za kolik? Na Vivino přibližně za 1160 Kč. Další lahve z tohoto vinařství objevíte zde.

3. Vinná klobása
Na některých stolech voní o Štědrém dnu vinná klobása – tento zvyk jsme nejspíš převzali z Německa. Do receptury na tuto specialitu patří bílé víno, a proto se při párování vyplatí zůstat v Evropě a vychutnat si ve skleničce jednu z klasických bílých odrůd našeho regionu – Veltlínské zelené. Nejlépe takové, které zrálo v dřevěných sudech a získalo tak jedinečnou chuť i aroma.
Otestováno: Veltlínské zelené 2015, Dva duby
Kde a za kolik? V e-shopu u Winegeeka za 370 Kč
4. Houbový kuba
Na menu La Degustation Bohême Bourgeoise patří houby. Houbová jídla souzní s modrými odrůdami z Burgundska, sommelieři však volí lehčí verze, které nepřebijí, ale pouze dokreslí chuť pokrmu. Osvědčený je třeba Pinot noir.
Jasná volba: Bourgogne Pinot Noir Éclat de Calcaire 2018, Pierre Girardin
Kde a za kolik? V nabídce Wine is terroir za necelých 670 Kč
5. Cukroví
Když sladká tečka, tak se vším všudy. Nedávným objevem na vinném lístku (nejen) špičkových restaurací je naturální cider Utopia ze Sudkova dolu, kde se lahvuje mimo jiné dezertní ledový cider Utopia Patience. Extrémně koncentrovaný, přirozeně sladký cider má díky výrazné kyselině perfektní balanc v chuti, která vyváží i poctivou dávku cukru na vánočním stole.
Zaručený úspěch: Utopia cider Patience 2018
Kde a za kolik? V ciderárně Utopia nebo u Winegeeka za 590 Kč
6. Rozbalování dárků
Kouzlo společných okamžiků u vánočního stromku znásobí šumivé, třpytivé šampaňské. Sommelieři by vám otevřeli plné zralé víno, postavené alespoň z 50 % na odrůdě Pinot noir, které prošlo prvním kvašením v sudech a běžným odstřelením (tzv. degorzáží), při němž se z lahve odstraňuje kal. Čím déle je víno po odstřelu, tím vyzrálejším dojmem působí.
Bubliny na závěr: Soléra Champagne R. Pouillon
Kde a za kolik? U nadšenců z Terroir Champagne za 1690 Kč

Rozhovor s winegeekem Markem Jeličem a jeho ženou, kuchařkou Janou Jelič.
7. Nealkoholický drink
Na vánočním stole by neměla chybět varianta bez alkoholu. Co třeba vánoční limonáda? Stačí povařit hroznový mošt (ideálně červený), přidat do něj tradiční kombinaci vánočního koření (celou skořici, badyán a hřebíček) a smíchat ho s perlivou vodou. Výsledkem je osvěžující pití bez přidaného cukru, které zaručeně potěší nejen děti!