Vše o garumu – chuťově vystřeleném maggi z nejlepších restaurací světa

17. ledna 2022
Foto: Ditte Isager/ Vojtěch Tesárek
Ve starověkém Římě uzrával v kamenných kádích a dochucoval snad každé jídlo, dnes se vyrábí pomocí japonské plísně koji a znovu proniká do povědomí kuchařů po celém světě. Čemu se vlastně říká „garum“ a jak s ním zacházet v kuchyni?

„Jsme teprve na začátku. Potenciál plísně koji se zdá být nekonečný, a to nejen při výrobě omáčky garum. Je to velké téma, které bude víc a víc zajímat gastronomii i domácnosti,“ předvídá kuchař Erik Cehlár, který se dlouhodobě zabývá fermentací a podělil se s námi o své dosavadní zkušenosti. „Garum představuje geniální ochucovadlo a zároveň řešení, jak méně plýtvat a spotřebovat suroviny beze zbytku,“ vysvětluje Erik přínos znovuobjevené omáčky. Jaký garum šperkuje menu restaurací a proč se vyplatí přizvat ho do receptů?

Garum ve 21. století

Fascinující éru fermentování a revoluci ve výrobě garumu odstartoval šéfkuchař René Redzepi a jeho laboratoř. Ta upozornila na pozapomenutou omáčku a současně vytvořila zcela nový produkt, čímž pootevřela další dveře do tajuplného světa fermentace. Redzepiho tým dokázal nahradit enzymy z rybích střev, které rozkládají bílkoviny a spouští fermentační proces při přípravě tradičního rybího garumu. Do receptu zahrnuli japonskou plíseň koji, která produkuje specifické enzymy, díky čemuž zahájí a urychlí kvašení – a přemění suroviny na lahodnou omáčku.

Garum a pravidla fermentace

Recept na garum vyžaduje obilovinu infikovanou plísní koji. Uvařená zrna se naočkují sporami, které jimi (za určitých podmínek) prorůstají a připraví je na další krok – obohacené obilí se pak spojí se solí, vodou a surovinou, která ovlivní chuť výsledného garumu.

Koji společně se solí přebírá kontrolu nad hnilobou a nedovolí, aby se ve směsi rozmnožily nežádoucí bakterie. Omáčku stabilizuje také teplota kolem 60 °C, při které umírají škodliví mikrobi, a naopak prosperují enzymy vyprodukované díky koji.

Nižší teplota zpomaluje fermentaci, a tak je potřeba zvýšit obsah soli v receptu – garum s 12 % soli může zrát i rok. Právě poměr vody a soli není radno podcenit! Příliš slané prostředí by mohlo zakonzervovat koji a znemožnit fermentaci. Podobný účinek může mít i silně vyuzená surovina.

Při fermentaci se hlídá i vlhkost vzduchu. Erik má k dispozici fermentační místnost v Goodloku, do které se umístily jak stabilizátory teploty, tak zvlhčovače vzduchu. Podmínky se snadno regulují na dálku, a to přes speciální aplikaci.

Pro garum je zásadní délka fermentace – odvíjí se od výchozí ingredience a stupňuje intenzitu vůně i chuti. Na omáčku z rybích kostí a vnitřností nebo z kuřecích křídel se čeká zhruba třicet dnů, zatímco hovězí garum je použitelný až po devadesáti dnech kvašení.

Hotový garum se pozná po chuti. U masového dochází k hnilobě, a proto se smí ochutnávat až po delší době, přičemž hovězí omáčka opět potřebuje víc času než drůbeží a rybí. Konkrétně ryba se fermentuje i s hlavou, ovšem bez očí (!), mohly by totiž způsobit pálivost. Že je vše na dobré cestě, naznačuje i příjemné (!) aroma, které se rozvine přibližně za týden.

Starověký garum se tím předefinoval na moderní ochucovadlo z rybích kostí a vnitřností, ale také z hovězího masa, divočiny a kuřecích křídel, z mořských plodů nebo hmyzu. V dánské Nomě se zaměřili i na vegetariánské garumy z bílků, ovesného mléka a zauzených hub. Erik Cehlár ladí omáčky z pylu, ústřic, droždí a různých druhů hub.

Garum a (spolu)práce s koji probouzí stále větší zvědavost u kuchařů, kteří rádi experimentují a přemýšlejí, jak dál redukovat odpad v kuchyni. Fermentovaná omáčka pomůže zpracovat nejrůznější ořezy z masa, ryb a zeleniny nebo jiné přebytky a zanechává po sobě zajímavý vedlejší produkt – hmotu z prokvašených surovin. Ta stále obsahuje dost aromatu a chuti, a proto se suší a mele na prášek, který doladí naservírované jídlo nebo obohatí masovou směs na klobásy.

Tradice zakletá v čase

Příběh rybí omáčky je stejně dlouhý jako nejasný – na původu a názvu proslulého koření se historici zatím neshodli a jasno do toho nevnášejí ani staré kuchařské spisy. Přesto je garum fantastickým příkladem ingredience, která přežila staletí a dál se vyvíjí s dobou. Většina zdrojů uvádí, že pochází ze severní Afriky, odkud se krátce před naším letopočtem rozšířila do antického Středomoří – v Řecku se jí říkalo garos, v Římě se pro ni vžily názvy jako garum, liquamen či muria.

Výroba přitom zůstávala velmi podobná. Celé ryby nebo jejich vnitřnosti se nakládaly do soli (s bylinkami), ve vápencových kádích se nechaly několik měsíců fermentovat na slunci a pak se z nich vylisovala kořeněná tekutina. Na trhu se prodávalo několik variant – od hustých až po ředěné vodou nebo olejem. Exkluzivitu a cenu, použití i pojmenování omáčky přitom určovala koncentrace a druh ryb. Nejnižší hodnotu mívala chuťově intenzivní pasta (h)allec, která zbývala při lisování.

Tekuté koření se využívalo jako základní dochucovadlo a údajně nechybělo v žádné kuchyni antického Říma. Dokládá to mimo jiné zachovaná kuchařka od Apicia a jeho slané i sladké recepty – třeba ořechový pudink s medem a rybí omáčkou. Nejčastěji se garum míchal do zeleninových jídel, luštěnin, omáček a zálivek, ve kterých se kombinoval s vodou, olejem nebo octem, s pepřem, vínem a bylinkami, například s fenyklem či mátou. Právem se mu tedy přezdívá římský kečup.

Po pádu římského impéria se na garum postupně zapomínalo, až se ve Středomoří prosadil jiný zdroj umami – ančovičky naložené v soli bez vnitřností. Omáčky z fermentovaných ryb se vrátily do evropské gastronomie společně s worcesterskou omáčkou, která se ve Velké Británii původně vyráběla z kvašených ančoviček.

Zálivky, tatarák i svíčková!

Receptura garumu se proměnila, poslání však zůstává stejné – vrstevnatá omáčka zintenzivňuje celou řadu jídel, ať už jsou to řídké esence, nebo klasické (české) omáčky. Hovězí, rybí i drůbeží garum tak prohloubí (masovou) chuť svíčkové nebo paprikové omáčky ke kuřeti, aniž by tradiční pokrmy ztratily obvyklý chuťový profil.

Garum přilepší kdejaké zálivce na salát či polévce a nechá vyniknout běžné přílohy, jako je bramborová kaše a (zeleninové) pyré. Dávku umami předá také zeleninovým jídlům, dušenému masu, směsi na tatarák i burger nebo marinádě k potírání masa před grilováním. Výrazné koření vylepší těstoviny (například s chilli olejem, česnekem a petrželí) a někteří šéfkuchaři s ním dokončují pizzu nebo rizoto. Omáčka navíc skvěle podpoří, nebo rovnou zastoupí vývar – stačí naředit ji vodou.

V Esce zesílil garum například omáčku z jeleního vývaru a šípkového octa, ale také redukci z kvašené rajčatové vody, která se zlegíruje máslem, dochutí rybím garumem a podává k rybě. Jednoduchá, avšak koncentrovaná omáčka vznikne spojením garumu a jablečného octa nebo vyšleháním houbového garumu se žloutky z pošírovaných vajec – báječná emulze k zelenině pečené v másle. V Café Savoy přidali kuřecí garum se šafránem do švestkových povidel, která doplnila chod s patizonem.

Mohlo by vás zajímat:

Řekové i Římané znali hned několik druhů rybích omáček, s terminologií je to ovšem složité! Tvrdí se, že garos dochucoval řeckou kuchyni především v helénistickém období a do Říma dorazil ve 2. stol. př. n. l., kdy římská elita propadla řecké kultuře stolování. Omáčka se prý vyráběla z malých ryb, které nebyly tak ceněné, a její název se zřejmě latinizoval na garum.

Dochované řecké recepty rozlišují mezi rybí omáčkou z vnitřností a omáčkou z celých ryb. Druhá varianta se v nich označuje termínem liquamen, což by odpovídalo zápisům od Plinia. Ten považuje garum za luxusní produkt z fermentovaných vnitřností i jiných částí ryb a opěvuje garum sociorum z makrel z Nového Kartága (dnes Cartagena) ve Španělsku. V literatuře se dočtete také o láku muria z naloženého tuňáka nebo o černém garumu z krve makrel.

Římané zakládali desítky továren na rybí omáčku. Tzv. cetariae se stavěly zpravidla u pobřeží, aby se přiblížily čerstvému úlovku a nezapáchaly v centru měst. Produkce garumu vyřešila dvě přání najednou – uspokojila poptávku po rybí omáčce a zužitkovala vnitřnosti z nasolených ryb, které se vyráběly jako další oblíbený artikl. Podle archeologů se kamenné kádě zasazovaly do podlahy nebo hloubily do skály a vnitřní část se potahovala tmelem, který bránil prosakování tekutiny.

Staří Římané doporučovali garum jako lék. Domnívali se, že obsah bílkovin stimuluje chutě pacientů a napomáhá při léčbě nemocí, například vředů, úplavice nebo žaludečních potíží.

Mezi blízké příbuzné starodávného garumu patří rybí omáčky z Asie, například japonská ishiri. Chutí ho však nejvíc připomíná colatura di alici z Kampánie – omáčka z ančoviček a soli.

Ve zmíněné kuchařce od Apicia byste našli recept na kuře: naporcované maso se dusí v hliněné nádobě zalité směsí drceného pepře, libečku a kmínu, liquamenu a vína. Do pekáče se natrhá bylina podobná fenyklu a v průběhu pečení se kuře podlévá dalším vínem. Méně náročná jsou například smažená vejce dochucená směsí vína a rybího garumu.

Zdroje: Goodlok, kuchaři Ambiente, Fine Dining Lovers, Great British Chefs, Ursula Janssen, Fish and Ships – Garum, Liquamen and Muria: A new approach to the problem of definition

Na vlastní chuť!

Práci Erika Cehlára můžete nově ochutnat v Goodloku, kde se podílí na jídlech plných fermentů. Kouzlo garumu otestujete v karlínské Esce, a to přes obědy i v rámci několikachodového večerního menu. Za vyzkoušení stojí hovězí tatarák nebo třeba pórkové carpaccio. P.S.: Chuťový zážitek u stolu si pro jistotu zarezervujte!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.